Özel Sektör Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri Zirvesi

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Altunyaldız:- "Küresel anlamda yüksek katma değerli ürünlerle ve markalarımızla Türkiye'yi marka olma yolunda emin adımlarla ufka doğru taşıyacağız"- Bilim Sanayi ve Tekno
Özel Sektör Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri Zirvesi

ANKARA (AA) - Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, "Küresel anlamda yüksek katma değerli ürünlerle ve markalarımızla Türkiye'yi marka olma yolunda emin adımlarla ufka doğru taşıyacağız." dedi.

Altunyaldız, ATO Congresium'da düzenlenen "6. Özel Sektör Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri Zirvesi"nde yaptığı konuşmada, dünyanın değişik evrelerden geçtiğini, içinde bulunulan dönemin "bilim çağı" olduğunu belirtti.

Eskiden ülkelerin gelişmişlik düzeyinin, ürettiği çelik miktarı ve tükettiği enerjiyle ölçüldüğünü anımsatan Altunyaldız, "Bugün gelişmişlik düzeyi, üretmiş olduğumuz bilgi, yetenek, bunun değere dönüştürülebilmesi, yenilik yapabilme, refahı, katma değeri artırma gücünüzle ölçülüyor. Bir taraftan fırsat pencereleri varken bizi bir yerlere doğru zorlayan gelişmeler var. 2000'li yıllarda dünya toplam hasılasının yüzde 20'sini gelişmekte olan ülkeler üretebiliyordu. Bugün 75 trilyon dolarlık dünya toplam hasılasında gelişmekte olan ülkelerin payı yüzde 40'a çıktı." diye konuştu.

2000'li yıllarda şirketlerin değerlerinin somut üretimlerine göre ölçüldüğüne işaret eden Altunyaldız, bugün şirketlerin değerinin fikir, yenilik, metodoloji ve Ar-Ge gibi soyut üretimlerle ölçüldüğünün altını çizdi.

Altunyaldız, Türklerin başarıyı hızlı yakalamak isteyen bir millet olduğunu vurgulayarak, "Kabuğumuz kırıldı, başarıyoruz, başarmaya devam ediyoruz, sabırla yolumuza devam edeceğiz. Ar-Ge'de, inovasyonda ve markada sabırla yol alacağız. Küresel anlamda yüksek katma değerli ürünlerle ve markalarımızla Türkiye'yi marka olma yolunda emin adımlarla ufka doğru taşıyacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bilim ve Teknoloji Genel Müdürü Elife Ünal da ülkelerin rekabet edilebilirliğini artırmanın yolunun insan kaynağı niteliğini yükseltmekten ve araştırma altyapısını geliştirmekten geçtiğini belirterek, "Bu sayede bilginin teknolojiye, teknolojinin de üretime dönüştürülmesi mümkün olacak ve katma değeri yüksek ürünler geliştirip üreten bir toplum haline gelinecektir." ifadesini kullandı.

Türkiye'nin rekabet gücünün artırılmasına katkıda bulunmak ve Ar-Ge çalışmalarının desteklenmesini yasal mevzuata oturtmak amacıyla 2008'de Ar-Ge Kanunu'nun çıkarıldığını hatırlatan Ünal, bu kanun sayesinde 10 tam zaman eşdeğer tasarım personelli merkez kurulabilmesinin de önünün açıldığını söyledi.

- Ödül alan şirketler

Etkinlikte, Ar-Ge Merkezleri Performans Endeksi'nin 2016 sonuçlarına göre, genel sıralamada en iyi gelişme gösteren Ar-Ge merkezi birincisi Arçelik AŞ, ikincisi Eczacıbaşı Yapı Gereçleri Sanayi ve Ticaret AŞ ve üçüncüsü Aselsan AŞ yöneticileri ödüllerini aldı.

Diğer ödül alan şirketler ve sektörleri şöyle:

Sektörel bazlı sıralamada;

- Bankacılık ve finansta Kuveyt Türk Katılım Bankası AŞ

- Cam ve seramikte Eczacıbaşı Yapı Gereçleri Sanayi ve Ticaret AŞ

- Dayanıklı tüketim mallarında Arçelik AŞ

- Bilgisayar ve iletişim hizmetlerinde Turkcell Teknoloji Araştırma ve Geliştirme AŞ

- Elektronikte Vestel Elektronik Sanayi ve Ticaret AŞ

- Gıdada Elvan Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ

- İklimlendirmede Bosch Termoteknik Isıtma ve Klima Sanayi ve Ticaret AŞ

- Kimyada DYO Boya fabrikaları Sanayi ve Ticaret AŞ

- İlaçta Sanovel Sanayi ve Ticaret AŞ

- Makine ve ekipmanda Durmazlar Makine Sanayi ve Ticaret AŞ

- Tekstil ve hazır giyimde Korosa Teknik Tekstil AŞ

- Metal ürünlerde Norm Cıvata Sanayi ve Ticaret AŞ

- Savunma ve havacılıkta Aselsan AŞ

- Petrol ve petrol ürünlerinde TÜPRAŞ Türkiye Petrol Rafineri AŞ

- Otomotivde Temsa Ulaşım Araçları Sanayi ve Ticaret AŞ

- Otomotiv yan sanayisinde Tırsan Treyler Sanayi ve Ticaret AŞ birinci oldular.

Alt bileşen bazlı sıralamada;

- Ar-Ge personel istihdamına göre Roketsan Sanayi ve Ticaret AŞ

- Ar-Ge harcama yoğunluğuna göre Biota Bitkisel İlaç ve Kozmetik Laboratuvarları AŞ

- Proje kapasitesine göre Roketsan Sanayi ve Ticaret AŞ

- İş birliği ve etkileşim durumuna göre Netaş Telekomünikasyon AŞ

- Ticarileşme durumuna göre Kazlıçeşme Deri Ürünleri Araştırma Geliştirme Sanayi ve Ticaret AŞ

- Fikri mülkiyet yetkinliğine göre Türkiye Şişecam Fabrikaları AŞ segment birincisi oldu.




Kaynak: