'Özel sektörde maaşlar 2017'de yüzde 9 artacak'

Korn Ferry Hay Group'un "2016 Ücret ve Yan Haklar Araştırmaları", Türkiye genelindeki özel şirketlerin gelecek yıl maaşlarda ortalama yüzde 9 zam yapacağını ortaya koydu.
'Özel sektörde maaşlar 2017'de yüzde 9 artacak'

Yönetim ve insan kaynakları danışmanlığı şirketi Korn Ferry Hay Group'un araştırmasına göre, Türkiye genelindeki özel şirketler, gelecek yıl maaşlarda ortalama yüzde 9 zam yapacak.

AA muhabirinin, Korn Ferry Hay Group'un bu yılın ağustos-eylül döneminde 52 sektörden, bin 572 şirketten insan kaynakları yöneticisiyle birebir görüşmeler sonucu gerçekleştirdiği "2016 Ücret ve Yan Haklar Araştırmaları"ndan derlediği bilgilere göre, Türkiye genelindeki özel şirketlerin maaşlarda yapacağı zam 2017'de ortalama yüzde 9 olacak.

İş gücü yatırımında son birkaç yıldır öne çıkan yerli şirketler ise yabancı şirketlerle aynı oranda zam yapacak. Yerli şirketler, bu yıl yaptıkları yatırımı 2017'de de korumaya devam edecek. Türkiye istihdamına ve genel iş gücü maliyetlerine yön veren holdingler de ülkedeki genel ücret artışına paralel olarak yüzde 9'luk bütçe belirledi.

Araştırmaya göre, Türkiye'deki şirketlerin ücret artışlarını belirlerken dikkat ettikleri en önemli parametreler "artan yetenek savaşı", "asgari ücret artışı" ve "enflasyon oranı beklentisi" oldu.

En yüksek ücret artışını çağrı merkezleri yapacak

"2016 Ücret ve Yan Haklar Araştırmaları"na göre, gelecek yıl en yüksek maaş zammı yüzde 12,2 ile çağrı merkezleri sektöründe yapılacak. En düşük zam oranı uygulayacak sektör ise yüzde 7,8 ile yatırım ve finansal kiralama sektörü olacak.

Asgari ücretle çalışanların yoğun bulunduğu çağrı merkezlerinin en çok maaş zammı yapacak sektör olması, asgari ücret artışının Türkiye ücret piyasalarında önemli bir etkisi olduğunu gösterdi.

"Özel sektörün 2017 planları, Türkiye'nin geleceğine güvenlerini ortaya koydu" 

Korn Ferry Hay Group Bilgi Hizmetleri Müdürü Ersin Yıldırım, araştırmaya ilişkin yaptığı değerlendirmede, özel sektörün 2017 planlarının, Türkiye'nin geleceğine güvenlerini ortaya koyduğunu söyledi.

Yıldırım, "Geçen yıl gibi, 2017'de de yüzde 9 düzeyinde gerçekleşecek ücret artışları, özel sektörün önünü görebildiğini ve gelecek planlarını büyüme üzerine kurguladığını gösteriyor. Yetenekli çalışanlar elde etmek ve elde tutmak için yaptıkları planlar, yan haklar gibi uygulamalar da bunun bir diğer göstergesi." şeklinde konuştu.