Özkan: 'MHP bu tarihi sorumluluktan kaçamaz'

Özkan: 'MHP bu tarihi sorumluluktan kaçamaz'

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Tuncay Özkan, “MHP’nin CHP’nin en azından azınlık hükümetine destek vermesi, 17-25 Aralık hesabının sorulmasına yönelik Meclis’in çalıştırılmasına omuz vermesi lazımdı ama bunların hiçbirini yapmadı, Buradaki sorumluluk MHP’nindir. MHP bu tarihi sorumluluktan kaçamaz” dedi.

CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan, Denizli Milletvekili Kazım Arslan, Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu ve Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, CHP Samsun İl Başkanlığı’nda bir araya gelerek koalisyonun kurulamama nedenlerini anlatarak Türkiye gündemi hakkında değerlendirmelerde bulundular.

Konuşmasında MHP’ye yüklenen CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan, “TBMM’nin açık kalması için 131 milletvekili arkadaşımız ile birlikte Meclis’in çalışması için elimizden geleni yaptık. Tıpkı koalisyonu kurmakta gösterdiğimiz çaba gibi. ‘Meclis açılsın, Meclis çalışır olsun, sorunlarla ilgilensin’ diye terörle ilgili soru önergesi verdik. Biz gittik Meclis’teki yerimizi aldık. MHP ile AK Parti yan yana geldiler, bizi önergemizi reddettiler ve Meclis'i kapattılar. Şimdi MHP sızlanmaya hakkı yok. Koalisyon konusunda AK Parti’yi dışlayan bir formülle halk yüzde 60’lık bir blok oluşturdu. Bu bloğu işlevsiz kılan MHP’dir. Ayrıca CHP’nin görev almaması karşısında suskun kalarak, ayrıca TBMM’de azınlık hükümeti kurulması formüllerine de kapılarını kapatarak bugün içinde bulunduğumuz AK Parti gaspını bize yaşatan MHP’dir. Bu anlamda MHP’nin tarihsel ve siyasal sorumluluğunu kimse gözden kaçırmasın. Seçimden sonra MHP’nin CHP’nin en azından azınlık hükümetine destek vermesi, 17-25 Aralık hesabının sorulmasına yönelik Meclis’in çalıştırılmasına omuz vermesi, Türkiye’yi AK Parti’nin karanlığından kurtarmak için destek olmalıydı ama bunların hiçbirini yapmadı. Buradaki sorumluluk MHP’nindir. MHP bu tarihi sorumluluktan kaçamaz” diye konuştu.

BASIN KARTI YÖNETMELİĞİ
Konuşmaların ardından basın mensuplarının sorularını cevaplayan Özkan, bir gazetecinin Yeni Basın Kartı Yönetmeliği hakkındaki sorusu üzerine, “Basın kartı uygulaması dünyanın her yerinde örgütler ve sendikalar tarafından yapılan bir uygulamadır. Türkiye’de basın emekçileri örgütlü olmadıkları için ne yazık ki baskılar giderek büyümektedir. Bunun bir doğal uzantısı olarak gazetecilik görevi yapmayan sıradan memurlara basın kartı verecek ama ne yazık ki yine bu işin emekçilerine basın kartı verilmeyecektir. Basın kartlarını devlet vermez. Bu dünyanın hiçbir yerinde yok. Bu sadece diktatörlüklerde var. Gidersiniz kartınızı sendikalardan alırsınız ve görevinizi yaparsınız. O zaman memura verir, gazeteciye vermez. Biz bu düzeni yıkacağız” şeklinde konuştu.

KOALİSYON GÖRÜŞME SÜRECİ
Denizli Milletvekili Kazım Arslan ise, CHP’nin hükümetin kurulması için gayretlerini ısrarla ortaya koyduklarını fakat AK Parti’nin hükümeti kurmamak için ve süreyi doldurmak için kendilerini oyaladıklarını ileri sürdü. Arslan, “7 Haziran sonrası çıkan tabloda ülkede yapılan bir seçim sonucunda bize, özellikle Meclis’e, bütün partilere ‘uzlaşın, anlaşın, koalisyon hükümetini kurun’ mesajını bu halk vermiştir. Ama birileri bunu anlamamış, inatla ‘ben tek başıma iktidar olmak istiyorum. Yetkilerimi paylaşmak istemiyorum’ diyerek yeni bir seçimin yapılmasına olanak sağlayacak bir çalışma için hükümetin kurulması için değil, kurulmaması, Anayasa’da belirtilen 45 günlük sürenin geçmesi için yürütülmeye başlanmıştır. AK Parti ve özellikle Ahmet Davutoğlu yukarıdan aldığı emir çerçevesinde hükümeti kurmak için değil, daha çok koalisyon görüşmelerinden ziyade ‘alt seviyede hangi noktalarda anlaşabileceğiz, hangi noktalarda görüşeceğiz’ görüşmelerinin yapılması çerçevesinde hareketle CHP ile görüşmeler başlamıştır. Biz sürekli bir hükümetin kurulması yönünde gayretlerimizi ısrarla ortaya koyduk ama onlar hükümeti kurmamak için, süreyi doldurmak için sürekli bizi oyalama taktiği içine girdiler.

CHP süreci yakından takip etmiştir ama hiçbir zaman da masadan kalkma gibi bir düşüncesi de olmamıştır. Son yapılan toplantıda Ahmet Davutoğlu, ‘koalisyon hükümetini sizinle kuramayacağız’ demiş ve masadan kalkıp gitmiştir” ifadelerini kullandı.
CHP Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu ve CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek de koalisyonun kurulamama nedenlerini anlatarak, Türkiye gündemi hakkında değerlendirmelerde bulundular.