Pakistan'da Aşiretler Bölgesi Hayber Pahtunhva'ya bağlandı

Pakistan Parlamentosu'nda yapılan görüşmelerde Aşiretler Bölgesi'nin Hayber Pahtunhva Eyaleti'ne bağlanmasına 11'e karşılık 229 oyla karar verildi
Pakistan'da Aşiretler Bölgesi Hayber Pahtunhva'ya bağlandı

İSLAMABAD (AA) - Pakistan Ulusal Meclisi, ülkenin Afganistan sınırında bulunan ve merkezden yönetilen Aşiretler Bölgesi'nin (FATA) Hayber Pahtunhva eyaletine bağlanmasını 11'e karşılık 229 oyla kabul etti.

FATA'nın yapısının değiştirilmesi için yapılması gereken anayasa değişikliğini görüşmek üzere toplanan mecliste oylamanın ardından konuşan Başbakan Şahid Hakan Abbasi, "150 yıllık koloni döneminden kalan bu sistemin değişmesini sağlayan tüm partileri ve FATA'da yaşayan vatandaşlarımızı tebrik ediyorum." dedi.

Abbasi, bölgede sağlık, eğitim, iletişim ve altyapı gibi hizmetlerin iyileştirilmesi için gelecek 10 yıl boyunca her yıl 100 milyar rupi (yaklaşık 10 milyon dolar) destek sağlanacağını da belirtti.

Muhalefet partileri de değişikliğe onay verdi. Pakistan Muttahida Quami Hareketi lideri Faruk Sattar, FATA'nın ayrı bir eyalet olmasını savunmakla beraber Hayber Pahtunhva'ya bağlanmasını da desteklediklerini ifade etti.

Pakistan Tahrik-i İnsaf Partisi lideri İmran Han da yaptığı konuşmada, kararı desteklediklerini söyleyerek, "Aşiretler, en hızlı şekilde Hayber Pahtunhva'da bulunan adalet sistemini istiyor." açıklamasında bulundu.

Müslüman Ulemalar Cemiyeti ve Peştun Milli Halk Partisi üyeleri ise birleşme kararına red oyu verdi.

11'e karşılık 229 oyla kabul edilen değişiklik parlamentonun üst kanadı olan senatoya gönderildi. Senatonun onayının alınması halinde yasa değişikliği Cumhurbaşkanı Memnun Hüseyin'in onayına sunulacak.

Bölge, İngiliz koloni döneminden kalan FATA Suçlar Düzenlemesi (FCR), kabilelerin kendi kanunları ve İslamabad'dan atanan bölge valisinin kararlarıyla idare ediliyor. FCR'a göre bir kişi suçlu bulunursa, tüm kabilesi ceza alıyor.

Okuma yazma oranı, gelişmişlik ve idari yapılanma alanında Pakistan'ın en geri kalmış yeri olan FATA'nın özellikle Veziristan bölgesi, geçmişte El Kaide ve Taliban gibi terör örgütlerinin de dönem dönem saklandığı yerlerdendi.

Pakistan ordusu tarafından 2014'ten beri yürütülen Zarb-e Azb operasyonuyla bölge büyük oranda terörden temizlendi ve özellikle sınırlarda ticari hareketlilik yeniden başladı.




Kaynak: