Palyatif bakım merkezleri evde bakımı zorlaşan hastaya ter türlü desteği veriyor

Anestezi Uzmanı Dr. Meltem Atalay Güneş,modern sağlık sistem türü olan palyatif sağlık merkezleri sayesinde artık hastanızı alın evinize götürün anlayışının bittiğini belirtti.
Palyatif bakım merkezleri evde bakımı zorlaşan hastaya ter türlü desteği veriyor

Anestezi Uzmanı Dr. Meltem Atalay Güneş, "Türkiye'nin modern sağlık sisteminin palyatif bakım merkezleri sayesinde "hastanız için yapabileceğimiz bir şey yok, alın evinize götürün" anlayışı sona erdi" dedi.

Palyatif bakım merkezlerinin önemine değinen Keşan Devlet Hastanesi Anestezi Uzmanı Dr. Meltem Atalay Güneş, "yapacak bir şey yok" anlayışının sona erdiğini söyledi. Dr. Güneş, "İnsan ömrünün uzaması sonrası artan kronik hastalıklar, palyatif bakım merkezlerine ihtiyaç duyulmasına yol açmıştır. Hastalığın ileri evresinde hastanın evde bakımı zorlaşınca palyatif bakım merkezleri hastayı sahiplenerek ağrıların giderilmesi, beslenme desteği sağlanması, psikolojik ve sosyal destek, hastanın bakımı, ayrıca ailenin eğitimini de kapsayan destekle hem hastaya hem de hasta yakınına destek olur" diye konuştu.

Dr. Meltem Atalay Güneş, hekim, hemşire, fizyoterapist, psikiatrist-psikolog, sosyal çalışma uzmanı, diyetisyen, din görevlisinden oluşan tam donanımlı, tecrübeli palyatif bakım ekibinin hasta yakınları ve gönüllülerle her an hastanın etrafında desteklerini hissettirdiklerini belirterek, "Fiziksel olarak yaşadığı ağrı, bulantı, kusma, iştahsızlık, halsizlik, sık sık rahatsız eden hıçkırık sorunlarının yanında depresyon, tükenmişlik, endişe gibi psikolojik sorunlar da eşlik eder. Palyatif bakım merkezlerinin amacı hasta ve hasta yakınlarının yaşadıkları sorunları gidererek yaşam kalitelerini arttırmak için sağlık hizmeti vermektir" ifadelerini kullandı.

"Yapacak bir şey yok dönemi sona erdi"

Bu sağlık hizmetine ulaşmanın günümüzde artık oldukça kolaylaştırıldığını belirten Güneş, "Hasta yakınlarının palyatif bakım merkezlerine, aile hekimlerine, evde bakım hizmetlerine, hastane başhekimliğine yapacakları müracaatla uygun görülen hastalar yatırılır. Ayrıca hastanın tüm tedavi masrafları devlet tarafından karşılandığından hiçbir ücret talep edilmez. Türkiye'nin modern sağlık sisteminin palyatif bakım merkezleri sayesinde "hastanız için yapabileceğimiz bir şey yok, alın evinize götürün" anlayışı sona ermiş olup, yüzde yüz hasta memnuniyeti gözeterek son anına kadar Sağlık Bakanlığı tarafından hastalarına sahip çıkılmaktadır" dedi.

Kaynak: