Pancar çiftçisine uyarı

Konya Ovasının en önemli tarım ürünü şeker pancar için ekim sürecine çiftçiler Martın 1’i gibi başladı ve halen yer yer ekim devam ediyor.
Pancar çiftçisine uyarı

Uzmanların açıklamalarına göre, ürününü 15 Marttan önce ekenlerin pancarlarında yer yer don görülüyor. Bu tarlalarda mutlaka aşılama metodu ile dona maruz kalan bölgelere yeni ekimin yapılması gerekiyor. 15 Marttan sonra ekilen pancarlarda ise bir don tehlikesi yok, ürünlerin çıkışları da yağmurlarla birlikte güzel bir süreçte devam ediyor.

Biraz daha gecikmeli ekeceklerin ise fazla derine ekim yapmaması tavsiye ediliyor.

gorsel-1.jpg

İşte pancar ekim süreci le ilgili uzmanların tavsiyesi:

1—Pancar özellikle bu yıl ne zaman ekilmeli? Çiftçilere tavsiyeniz nedir?

Pancarın ekimi ile ilgili kesin bir tarih yok. Çiftçilerimizle konuştuğumuzda en azından 15 Martı ekim için geçirmelerini tavsiye ediyoruz. 180 gün gibi bir süreç hasat için öngörülüyor. Elbette ki biz de pancarın çimlenmesinin erken olmasının bir avantaj olduğunu biliyoruz ama işte dengeli ekim yapılmazsa bu sefer dona maruz kalınıyor. Bize uzun yıllar meteorolojik veriler şunu göstermiştir, kesinlikle mart ayının 25’inden önce Konya Ovasında bir don olayı yaşanıyor.

Bazen bu yıkıcı oluyor, bazen seneler ise daha az hasarla atlatılıyor. Bu yıl da 15 Marttan sonra buz olayı yaşanmadı ama o tarihten önce ekenler için sıkıntı oluştu.

Ekim işi aslında tamamen toprağın ısınması ile ilgili bir meseledir. Uzun yıllar neticelerine meteorolojik görüntülerine göre hareket edilmesi gerekir, tohumun üşüme riskine dikkat edilmelidir.

Donan pancar maliyeti artırıyor, bunu da belirteyim.

Ama erken çıkan pancar da yeşil aksamında vejetasyon (yetişme süresi) ne kadar uzun olursa hem kalite hem de verim artar.

Bu sene mesela en iyi ekim tarihi 1 Nisan’dı elbette 1 Nisan’da ekilmiş ürünler ile 1 Mayıs’ta ekilmiş ürünlerin gelişim süreci bir olmaz.

Uygun zaman, toprağın ısınması ile ilgili, ona göre ekim yapılmalı. Toprakta ısınması gerekir, ısınma olsun ki çimlenme de olabilsin. 0 derecede ekilmiş tohum mesela çıkmaz, 15 derecede ekim yapılmışsa ise oldukça güzel bir şekilde çıkar. Sıcaklık ve nem tohumun çatlaması ve toprağın yüzeyine çıkması için olmazsa olmaz 2 koşuldur, ikisi olmadan çimlenme olmaz.

gorsel-2.jpg

2- Ekim yapanlar ne yapmalı, şimdi ekenlere tavsiyeniz nedir? Biraz geciktirerek ekecekler nelere dikkat etmeli?

Ekim yapanlar şimdilik sulamasınlar, yağışlar iyi gitti, havalar bu şekilde giderse 20 Nisandan itibaren çıkış suyu verilebilir. Kural iklimin gidişatına göre belirlenir.

15 Marttan önce ekenlerin pancarları üşüdü, sonra ekenler kurtuldu, onun için mevsimlere göre hareket etsinler. 15 Marttan önce ekenler mutlaka tarlayı iyi kontrol etsinler, dona maruz kalmış alanlar varsa oraları da yenilesinler.

Daha ekim yapmamış çiftçilerimize tavsiyem ise meteorolojik değerlere baksınlar, fazla derine ekmesinler, çıkış suyu versinler. Sert sulama yapmasınlar, sisleme dediğimiz metotla suyu versinler.

Gübre konusunda ise şunu söyleyebilirim, yağışlara göre gübre konusuna da dikkat etsinler.

3- Tohum konusunda tavsiyeniz nedir?

Standart tohumlar var ama çiftçilerimiz artık standart tohumdan teknolojinin onlara sunmuş olduğu bir imkan olan akıllı tohumları kullanıyorlar. Akıllı tohumların elbette biraz daha pahalı ama beraberinde ilaç kullanma imkanları oluyor. Bu ilaçla da çiftçimiz yabani tohumların yüzde 90’nını yok edebiliyor, böylece de çapa masrafından kurtulmuş oluyor. Bunun da önemli olduğunu düşünüyorum. Zira günümüzde tarlada çalışacak işçi bulmak gerçekten zor, çiftçilerimiz onun için de akıllı tohumu tercih ediyorlar.

Peki, bu ilaçların tarlaya bir zararı var mı?

Bizim sahada edindiğimiz tecrübeye göre, şeker pancarı tarladan çıkmazda, bu ilaçlar da atılmış olursa, şeker pancarının yerine ekilebilecek ürün için sıkıntılı, onun dışında sıkıntı olmuyor.

Vatandaş şu anda pancar ekiminde dikiminde oldukça tecrübeli, teknolojide çok hızlı gelişiyor, buna paralel olarak elbette biz de zaman zaman bilgilerde güncelleme yapıyoruz, fakat şu an için ekim yapanlar dona uğramamışsa biraz daha havanın ısınmasını bekleyip su verebilirler, ekecekler de derine ekmesinler ve sisleme dediğimiz metotla tarlayı sulasınlar.

Bütün çiftçilerimize bereketli bir sezon diliyoruz.

gorsel-3.jpg

Şeker Pancarı Türkiye’nin En Stratejik Tarım Ürünlerinin Başında Geliyor

Pancar bilindiği gibi ülkemiz için stratejik tarım ürünlerinin başında geliyor. Bir taraftan şekerin hammaddesi olan şeker pancarı diğer taraftan ise yan ürün küspe ile hayvancılığın can damarı konumunda bulunuyor.

Yine şeker pancarından elde edilen bir başka yan ürün melastan ise etanol elde ediliyor ve bu etanol hem enerji sektörümüzün vazgeçilmezi, hem de bir taraftan kolonya, dezenfektan gibi ürünlerin bir taraftan da kozmetik sektörünün bel kemiği ürünlerin hammaddesi konumunda.

Konya ise ülkemizde pancar üretiminin 4 şeker fabrikası, yaklaşık 1 milyon dekarlık üretim alanı ve 6 Milyon tonun üzerinde ekim kapasitesi ile merkezi konumunda buluyor.

Yapılan üretimlerle Türkiye genelindeki şeker pancarı ihtiyacının büyük bölümü Konya Ovasından karşılanıyor. 180 günlük bir üretim süreci olan şeker pancarı, eylül ayının ortalarından sonraki hasat döneminde çiftçiler tarafından tarlada gece gündüz yoğun mesai yapılarak sökülüyor. Makine yardımıyla sökümü yapılan pancarlar kamyonlara yüklenerek fabrikalara taşınıyor. Şu anda Konya Ovasındaki hasat döneminde sezonun başlarındayız.

Bu yılda üretimde yaklaşık yüzde 10’luk bir üretim artışı bekleyen uzmanlar, üreticiyi memnun edecek fiyat politikası ile çiftçinin de alnının terinin hakkının verilmiş olacağını belirtiyorlar.

Ülkemizde şeker pancarı, en sistemli üretilen ürün konumunda… Şeker pancarı ülkemizde yüzde 100 oranında planlı ve sözleşmeli olarak ekiliyor.

HABER: HAMDİ BAĞCI

Etiketler :