Paralel ajanlara dikkat edin

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afrikalı liderlere ‘paralel örgüt’ uyarısı yaptı.
Paralel ajanlara dikkat edin

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ekvator Ginesi’nin başkenti Malabo’da düzenlenen ‘2. Türkiye - Afrika Ortalık Zirvesi’nin ikinci gününde devlet ve hükümet başkanlarına hitap etti. Türkiye’nin Selçuklu ya da Osmanlı dönemlerinde de Afrika’ya asla ırkçı ya da sömürgeci nazarla bakmadığını vurgulayan Erdoğan, “Biz, Afrika halklarını her zaman kader arkadaşlarımız olarak gördük. Kendimizi Afrika ile aynı geminin yolcuları olarak hissettik” dedi. Başbakanlığı döneminde ‘Afrika açılımı’ projesinin de gereği olarak bu kıtadaki Türk konsolosluğu sayısını artırdıklarına işaret eden Erdoğan, “2009 yılında Türkiye’nin kıtada 12, Afrika ülkelerinin ise Ankara’da 10 büyükelçiliği bulunuyordu. Artık Türkiye’nin Afrika’da 39 büyükelçilik ve 4 başkonsolosluğu, Afrika ülkelerinin ise Ankara’daki 32 temsilciliği bulunuyor” açıklaması yaptı. Afrika’nın küresel alandaki ağırlığının giderek arttığına işaret eden Erdoğan, her alanda işbirliğine hazır olduklarını belirtti. Erdoğan liderlere bir de ‘paralel yapı’ uyarısı yaptı. İşte o sözler:
CASUSLUK ARTIK SOMUTLAŞTI
“Bir hususa özellikle dikkatlerinizi çekmek isterim: Bazı Afrika ülkeleriyle Türkiye arasına, sivil toplum örgütü ya da eğitim gönüllüsü maskesiyle çeşitli tehlikeli yapılanmaların nüfuz etmeye çalıştıklarını görüyoruz. Bunu da dikkatle izliyoruz. Faaliyet gösterdikleri hemen her ülkede gizli yapılanma içine giren ve ajanlık faaliyetleri artık daha da somutlaşan bu örgütlere karşı devlet ve hükümet başkanı dostlarımızın daha hassas olacaklarını umuyoruz. Eğitim ve insani yardım görüntüsü altında, Türkiye dahil olmak üzere faaliyet gösterdikleri her ülkede ciddi tehdit teşkil eden bu örgüt veya örgütlere karşı her türlü bilgi paylaşımına ve ortak mücadeleye hazır olduğumuzu da burada özellikle vurgulamak isterim.”

Afrika ile ortaklığa doğru

Türkiye’nin, Afrika ülkeleriyle tarım, enerji, sağlık, eğitim, küçük ve ortak ölçekli işletmeler, istihdam, yatırımların teşviki, enerji ve ulaşım gibi konularda daha verimli işbirliğine hazır olduğunu belirten Erdoğan, “Kalkınma ve bütünleşme yolunda yeni bir ortaklık modeli hedefinde birlikte ve kararlılıkla yürüyeceğiz” dedi. “Afrika ülkeleriyle ticaret hacmimiz son 10 yılda 10 kat arttı. Yatırımlarımızın toplamı 6 milyar dolara ulaştı. THY, Afrika kıtasında 40 farklı şehre tarifeli sefer yapıyor” diyen Erdoğan, ebola salgınına da işaret ederek, salgınla mücadele için Türkiye'nin 5 milyon dolarlık kaynak ayırdığını belirtti. Sağlık alanındaki işbirliği kapsamında 5 yıl içinde bin Afrikalı uzmanın Türkiye’de eğitileceğini kaydeden Erdoğan, bunun yanında 5 yıl içinde 10 ayrı ülkede birer model olmak üzere tarım-hayvancılık projeleri geliştirileceğinin müjdesini verdi.