Paralel kulağa üst düzey operasyon

Ankara'da paralel yapının telekulakçı polislerine operasyon düzenledi. Operasyonda TÜBİTAK'ta güdümlü mermilere karşı savunma projesini yürüten ekip ile CHP ve MHP'ye yönelik dinlemeler yapan polisler gözaltına alındı.
Paralel kulağa üst düzey operasyon

Yasadışı dinlemelere ilişkin paralel yapının emniyet ayağına başlatılan operasyon kapsamında aralarında eski İstihbarat Daire Başkanı Ömer Altınparmak'ın bulunduğu 18 polise gözaltı kararı alındı. 24 kişiyi yasadışı dinleyen 18 polisten 6'sı gözaltına alındı.

5 İLDE, 18 GÖZALTI KARARI

Ankara Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Bürosu Savcısı Tekin Küçük'ün başlattığı operasyon, Ankara, İstanbul, İzmir, Siirt ve Ağrı'da eş zamanlı olarak gerçekleştirildi. Şüphelilere, 'Kişisel verileri kanuna aykırı ele geçirmek', 'Siyasal ve askeri amaçlarla casusluk yapmak', 'Kurulan örgüte üye olmak', 'Özel hayatın gizliliğini ihlal' ve 'Resmi belgede sahtecilik' suçlamaları yöneltildi. Şüphelilerin CHP ve MHP'ye yönelik dinlemeler yaptığı tespit edildi. Ayrıca TÜBİTAK Ulusal Elektronik ve Kritoptoloji ve Araştırma Enstitüsü ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın yürüttüğü 'Güdümlü Mermilere Karşı Savunma Projesi'nde yer alan 6 kişilik ekibi yasadışı olarak dinlemesi paralel yapının projenin ayrıntılarını ele geçirmeye çalıştığını da ortaya çıktı. Paralel yapının döneminin TÜBİTAK Başkanı'nın eşini ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı Harekat Daire Başkanlığı'nda Şube Müdürlüğü yapan Ö.G.'yi de takibe aldığı öğrenildi.

HEDEF ÇÖZÜM SÜRECİ Mİ?

Dinlenen isimlerin arasında eski MİT Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş de bulunuyor. Çözüm sürecisinde etkin bir isim olan ve önemli çıkışlar yapan Cevat Öneş'in yasadışı olarak dinlenmesi yapının çözümü sürecini baltalamaya çalıştığı şeklinde yorumlandı.

MİT'Çİ DE GÖZALTINDA

Haklarında yakalama kararı çıkartılan 18 polisin arasında MİT görevlisinin de olduğu ortaya çıktı. Daha önce polis olarak görev yapan H.Ö.'nin 2012 yılında MİT'e geçtiği tespit edildi. Listede ismi bulunan Erol Demirhan'ın ise İstanbul'daki 22 Temmuz operasyonu kapsamında tutuklandığı için hakkında çıkartılan gözaltı kararı uygulanmadığı öğrenildi.

ÜST DÜZEY İSİMLER

Yasadışı olarak 24 kişiyi dinleyen hakkında gözaltı kararı bulunan aralarında üst düzey emniyet müdürlerinin de bulunduğu isimler ise şöyle: Ömer Altıparmak, Hasan Ali Okan, Sadettin Akgüç, Mehmet Erdil, Mehmet Selahattin Dinçer, H. Ö., Erol Demirhan, Tamer Bülent Demirel, Lokman Kırcılı, Ali Arslantaş, Uğur Eski, Serkan Şahan Emre Baykal, Engin Eraslan, Şerahsi Şen, Seyit Gölcük, Muhammet Yılmaz, Mustafa Sakin.

VIP' TE PARMAĞI VAR

Öte yandan, gözaltı listesinde ismi bulunan bazı şüphelilerin Yeni Şafak'ın gündeme getirdiği 64 kişilik VIP dinlemerinde de imzası olduğu ortaya çıktı.

Teslim oldu

Şüphelilerden eski istahbarat Daire Başkanı Ömer Altıparmak, Ankara Terörle Mücadele Müdürlüğü'ne gelerek teslim oldu. Altıparmak, " Bizim attığımız imzalarda soruşturmaya konu edilecek hiçbir yanlışım yoktur" dedi.

Görev sınırları aşıldı

Soruşturma, Memur Suçları Soruşturma Bürosu'nda görev yapan Cumhuriyet Savcısı Alper Türközmen tarafından başlatılırken, TÜBİTAK ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda görev yapan bazı kişilerin 'önleme dinlemesi' kapsamında dinlendiğinin belirlenmesi üzerine 'askeri ve siyasi casusluk' şüphesiyle dosya Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosuna gönderildi. Dinlemelere ilişkin şüphelilerin 'önleme dinlemesi' kapsamında görev sınırlarını aştıklarına ilişkin rapor verdiği belirtildi.

Yanlarına kar kalmaz

İçişleri Bakanı Efkan Ala, Ankara Emniyet Müdürlüğünce yasa dışı dinlemelerle ilgili 'paralel yapı' iddialarına yönelik başlatılan operasyona ilişkin, 'Suç işleyen hiç kimsenin yanına bu kalmaz. Mutlaka ciddi devlet geleneği olan ülkeler, gecikmiş olsa bile ertelese bile o suç işleyenleri soruşturur, inceler ve gereğini yapar' dedi. Katar'da bulunan İçişleri Bakanı Ala şunları kaydetti: 'Mutlaka, ciddi devlet geleneği olan ülkeler, gecikmiş olsa bile, ertelese bile o suç işleyenleri soruşturur, inceler ve gereğini yapar. Bu meseleleri de böyle okumak gerekir, böyle zaten. Önemli olan bütün memurların, kamu görevlilerinin, karar alıcıların, bunlardan ders çıkarmasıdır. Hiç kimse aldığı yetkiyi tarumar edici biçimde kullanamaz."

YENİ ŞAFAK