Paralel yapıyı rahatlatacak adım

Anayasa Mahkemesi, paralel yapıyla mücadelede kritik öneme sahip sulh ceza hakimliğinin kaldırılması talebini gündeme aldı.
Paralel yapıyı rahatlatacak adım

Anayasa Mahkemesi, kurulduğu tarihten beri paralele yapı tarafından eleştirilen sulh ceza hakimliğini gündemine aldı. AYM, sulh ceza hakimliklerinin kaldırılmasına ilişkin başvuruyu bekletmeden gündemine aldı. AYM, söz konusu başvuruyu yarın karara bağlayacak. Kamuoyunda 'Yeni Yargı Paketi' olarak bilinen, Türk Ceza Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı'nın Haziran ayında yasalaşmasıyla sulh ceza mahkemeleri kaldırılmış, sulh ceza hakimlikleri kurulmuştu.

Bu hakimlikler, arama, el koyma, gözaltı ve tutuklama kararlarına bakıyor. Aynı zamanda bir savcılığın verdiği takipsizlik kararına yapılan itirazı da sulh ceza hakimleri karara bağlıyor. Paralel yapının etkin olduğu sulh ceza mahkemelerinin kapatılması algı operasyonunu da başlatmıştı.

İPTAL İSTEDİ

Sulh ceza hakimliklerinin kurulmasıyla paralel yapının yayın organları da günlerdir algı operasyonu yürütmüştü. Paralel yapıya yönelik yapılan operasyonların başlamasıyla bu tartışmaları daha da arttırmışlardı. Tartışmalar hala devam ederken Eskişehir'de görevli Sulh Ceza Hakimi Kemal Karanfil, Sulh Ceza Hakimlikleri'nin kaldırılması için Ekim ayının başında AYM'ye başvurdu. Karanfil gerekçesinde ise sulh ceza hakimliklerinin yetkileri ve uygulamalarını gösterdi.

BEKLEMEDEN GÜNDEME ALDI

AYM, bu başvuruyu beklemeden gündeme aldı. AYM, Eskişehir Hakimi'nin başvurusunu yarın karara bağlayacak. AYM'nin son zamanlarda aldığı iptal kararları ise tartışmalara neden olmuştu.

İşaret fişeği Twitter

AYM, 99 günde çıkarılan Torba yasa olarak da bilinen İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun içinde bulunan TİB'in 4 saat içinde internet erişimini engellemesinin içinde bulunduğu 4 maddeyi, CHP'nin başvurusu üzerine 18 günde karara bağlayıp söz konusu maddeleri iptal etmişti. AYM, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başvurusunu ise 6 aydır bekletiyor.

YENİ ŞAFAK