Paranın patronları ne yapacak

Küresel piyasalarda söz sahibi önde gelen merkez bankalarının kararlarını yetkililer açıkladı.
Paranın patronları ne yapacak

ABD'li banka Citibank'ın analistlerinden gelecek dönemde dört büyük merkez bankasının atacağı adımlara yönelik dikkat çeken bir öngörü geldi.

Bankanın Başanalisti Williem Buiter, Japonya Merkez Bankası ve Avrupa Merkez Bankası'nın bu yılın sonunda ya da gelecek yılın başlarında parasal genişleme paketi açıklayacağını söyledi. Analiste göre, bankaların böyle bir hamle yapmasının arkasında kötüye giden ekonomiler var. Buiter, özellikle de Avrupa'da enflasyonun bir türlü beklenen seviyeye gelememesinin parasal genişleme adımlarını yakınlaştırdığını söyledi.

ABD VE İNGİLTERE TERSİ YÖNDE HAREKET EDECEK

 

Buiter, ABD Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası'nınsa yakın zamanda para politikalarını normalleşme sürecine sokacağını, yani uzun zamandır sıfıra yakın seviyede tuttukları faiz oranlarını yükseltmeye başlayacaklarını söyledi. Analiste göre bunun nedeni her iki ekonomide iyileşme sürecinin hızlanması.

AVRUPA-JAPONYA'DAN ADIMLAR GELECEK

 

Buiter, müşterilerine gönderdiği raporda şu ifadelere yer verdi: 'Japonya Merkez Bankası ve Avrupa Merkez Bankası'ndan beklenenden daha evvel parasal genişleme adımlarının gelmesini bekliyoruz. Her iki MB'nin de önümüzdeki dönemde ekonomik büyüme tahminlerini aşağı çekmesini ve 2014'ün son çeyreği ya da 2015'in ilk Alexa çeyreğinde parasal genişleme başlatacağını düşünüyoruz. Euro Bölgesi'ndeyse, enflasyon sıfıra yakın seviyelerde ve beklentiler de düşeceği yönünde. Avrupa iş dünyasından gelen son anketler de büyümenin enflasyonu istenen seviyeye çekecek güçte olmadığını gösteriyor. Japonya'daysa yine iş dünyasından gelen yorumlar, Merkez Bankası'nın büyümeden endişe ettiği yönünde.'

İNGİLTERE VE ABD YÜKSELTECEK

Analist İngiltere ve ABD merkez bankaları için de şöyle konuştu: 'Diğer büyük ekonomilere baktığımızdaysa tam tersi bir hareket beklentisi içine giriyoruz , İngiltere önümüzdeki altı ay içinde faizleri yükseltebilir. ABD Merkez Bankası'nın da bir yıl içinde faiz artışına girmesini bekliyoruz.'