Parkinsonlu hastalar perküsyon çalarak rekor kırdı

Dünya Parkinson Farkındalık Günü öncesi İstanbul'da buluşan 329 parkinson hastası, Anadolu Ateşi eşliğinde perküsyon çalarak Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi
Parkinsonlu hastalar perküsyon çalarak rekor kırdı

İSTANBUL (AA) - İstanbul'da buluşan, daha önce beyin pili ameliyatı geçirmiş 329 parkinson hastası, Anadolu Ateşi dans topluluğuyla sahnede perküsyon çalarak Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi.

Beyin Pili Hastaları Derneği (BeyPilDer) tarafından, Medipol Eğitim Sağlık Grubu himayelerinde düzenlenen rekor denemesine, çoğunluğu Medipol Mega Üniversite Hastanesi'nden Dr. Ali Zırh'ın beyin pili ameliyatını gerçekleştirdiği, yurt içinden ve dışından 329 parkinson hastası katıldı.

11 Nisan Dünya Parkinson Günü öncesinde gerçekleştirilen etkinlikte Guinness Rekorlar Kitabı'na girmeyi amaçlayan parkinsonlu hastalar, hep birlikte perküsyon çalarak Anadolu Ateşi dansçılarına eşlik etti. Programa Gülben Ergen de şarkılarıyla renk kattı.

Guinness Türkiye Temsilcisi Prof. Dr. Orhan Kural ve Aydın Türkgücü'nün de aralarında olduğu hakem heyeti, rekoru ilan etti.


- Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan mesaj

Etkinlikte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gönderdiği mesaj da okundu. Vatandaşların sağlıklı, mutlu ve huzurlu bir yaşam sürmesinin öncelikleri olduğunu vurgulayan Erdoğan, parkinson hastalarının hayatlarını kolaylaştıracak her türlü çalışmanın destekçisi olacaklarını ifade etti.

Etkinlikte konuşan BeyPilDer Başkanı Ahmet Metin, bu buluşmanın parkinson tedavisi hakkında farkındalık yaratacağını söyledi.

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Medikal Direktörü Prof. Dr. Gazi Yiğitbaşı, etkinliğin Türk tıp tarihinde gerçekleştirilen ilk rekor denemesi olduğuna işaret etti. Amaçlarının bu hastalığın çaresiz olmadığını göstermek olduğunu belirten Yiğitbaşı, "Doğru tedavi yöntemleriyle hastalarımızın sağlıklarına mükemmel bir şekilde kavuşacaklarını, hatta Anadolu Ateşi gibi profesyonel bir ekiple bir gösteri bile sergileyebileceklerini göstermek ve diğer hastalarımıza bir ümit vermek istedik." dedi.


- "Beyin pili ameliyatı hastalığın saatini geri alıyor"

Beyin ve sinir cerrahı Dr. Ali Zırh ise hastaların ilk yıllarda ilaç tedavisine iyi cevap verdiğini fakat ilaç tedavisinin yetersiz kaldığı süreçten sonra tıbbi tedavide tıkandıklarını söyledi.

Beyin pillerinin ise yüksek doz ilacın etkisini taklit ettiğini anlatan Zırh, "Beyin pili ameliyatına basitçe hastalığın saatini geri almak diyebiliriz. 10 yıllık bir hastayı ameliyat ettiğimizde hastalığın ikinci senesine geliyor. Bağımsız yaşayamayan, günlük yaşantısını başkalarının yardımıyla sürdüren bir kişinin yeniden eski sağlıklı haline kavuşması anlamına geliyor." ifadelerini kullandı.

Beyin pili ameliyatı olan inşaat mühendisi Ahmet Hacıoğlu, 2016'da geçirdiği operasyon sayesinde hayata döndüğünü belirtti.

İlaç tedavisinin ilerleyen zamanda etkisini yitirdiğine işaret eden Hacıoğlu, ameliyatın ardından 18 ayda sağlığına kavuştuğunu ve şu anda kendisini çok iyi hissettiğini belirterek, "Şu an çok iyi noktadayım. Adım atamıyordum, yürüyemiyordum, konuşamıyordum şu an hepsi düzeldi." diye konuştu.


Kaynak: