Hakan Bahçeci

Hakan Bahçeci

PARMAK SALLAMA HALLERİ

PARMAK SALLAMA HALLERİ

İnsanların birbirlerine iş yaptırma yollarından biri “bak ha!”  yollu parmak sallamaya kaldı. Her kesimden her makamdan yetkili yetkisiz kim varsa fırsatını bulur bulmaz kaldırıyor parmağını.

            Siyasilerde daha mı fazlalaştı sanki! Dediğim olmazsa taş koyarım, neticelenmezse sokağa çıkarım, kebap olmazsa masadan kalkarım yollu tehditler parmak sallamayla birlikte havada uçuşuyor.

            İnsanoğlunun olayları ve düzeni kendi zihin dünyasına göre şekillendirme arzusu kolay zapt edilebilir bir duygu değil. “bana göre” diye başlayan her cümle aslında karşıdakine bir sınır çizme niyeti de taşıyor. Kendi sınır çe çizgilerimizi oldukça esnek ve belirsiz çizerken karşımızdakine daha sert ve keskin bir alan bırakıyoruz.

            “Çözüm Süreci” olarak adlandırılan ve ülkenin başına örülmüş oyunun bitmesi üzerine planlanmış bir yola girilmiş durumda. Terörün her türlüsünün aslında anarşi doğurduğunu biliyor ve kabul ediyoruz. Bizdeki tarih boyunca yaşanan terör olaylarının en tehlikeli olanlarından; gerek tarihsel derinliği, gerek stratejisi gerekse etkili olmak istediği coğrafya yönüyle zarar ve ziyanı çok fazla.

            Süreç bir sonuç verir mi, zaman gösterecek… Lakin çözüm konusunda bizim kadar istekli ve iyi niyetli olmayanlar var, olmaya da devam edecekler. Burada asıl olan, kendilerini bu oyunun içinde bulan ve aynı topraklarda yaşamak durumunda olan toplumların tutarlı olmasıdır. Kürtlerin ve diğer unsurların nerede durmak ve nasıl yaşamak istediği onların takdirine bırakılmış değil. Ses bir başka taraf ait sadece yüksek sesle söylemiş oluyorlar.

            Kendine ait olmayan bir projeyi çeşitli sebeplerle oynamak zorunda kalanların öncelikle bu durumu fark etmeleri gerekir. Bunun ne kadar zor olduğunun farkındayım. En azından parmak sallarken ne yana dönüldüğü idrak edilebilmeli.

            İstediklerimiz olmazsa, sözümüz geçmezse, keyfimiz gelmezse süreci bitiririz tarzında parmak sallamalar zaten sonuç almaya dönük değil. Kargaşaya, eyleme, sokağa çıkmak tehditleri kime karşı bir netice verecektir?

            Yolu tıkarız mantığı gösterilen sahneden çok daha iyi değil oysa. Akıl ve ilkeler temel alınmadan başlatılan hareketler parmak sallayanı da parmak sallananı da huzura erdirmiyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hakan Bahçeci Arşivi
SON YAZILAR