Sami Gediz

Sami Gediz

Part-Time Kültür Müdürü Olur Mu?

Part-Time Kültür Müdürü Olur Mu?

Konya çok güzel bir Şehir. O kadar imrenen var ki anlatamam. Burada yaşamayı hayal ederek yıllarını farklı şehirlerde geçirenler bile var. Dışarıdan çok mükemmel görünüyor. İçinde ise kaynıyor. Dedikodular, asparagas haberler havada uçuşuyor. Konya’nın muhtarlık seçimlerinde bile öyle yarışlar yaşanıyor ki, sanırsınız Cumhurbaşkanı seçiliyor. Belediye Başkanlıklarını siz düşünün. İnsanlar hırs yapıyorlar. Aday adayı arkadaşlara, hırs göstererek Başkanlığı arzulayan kaybetmeye, şükrederek, sabır göstererek, farkını hissettirende kazanmaya mahkûmdur diyebiliriz. Bu süreçte itidalli davranmak en mantıklısıdır diye düşünüyorum.

Konya’nın 1 yıl boyunca beklediği ve dünya çapında ses getiren Şeb-i Arus törenlerine kısa bir süre kaldı. Bu törenler Konya’nın hem maddi Hemde manevi atmosferini bir anda değiştiriyor. On binlerce turist Konya’ya akın ediyor. Törenlere katılıyorlar, geziyorlar, yemek yiyorlar, otellerimizde konaklıyorlar, hediyelik eşyalar satın alıyorlar. Konya’ya birçok anlamda katkı sağlıyorlar. Bunun yanında Konya’nın yüzü gülmeyen, part-time çalışan bir Kültür Müdürü var. Hoşgörü Diyarı olarak nitelediğimiz, Hz. Mevlana Şehri diye adlettiğimiz Konya’da böyle bir Müdür’ün Kültür Müdürü olarak görev yapması gerçekten üzücü. Zaten part-time bir Müdürlük yapıyor. Kendisine ulaşmamız çok zor oluyor. Ulaştığımız zamanda muhakkak toplantıda oluyor. Sorulara cevap vermeye çekiniyor. Yüzü gülmüyor.   Şeb-i Arus etkinliklerinin başındaki isim olması bu hassasiyeti daha da artırıyor. Sayın Kültür Müdürü Mustafa Çıpan, bırakın konuşmayı, sorulan sorulara cevap vermeyi bir güler yüzü bile insanlardan esirgiyor. Halbuki bir Güleryüz nelere kadirdir. Ünlü düşünürlerin, Peygamberlerin bir tebessüm, gülümseme ile ilgili söylediklerini aktarmak istiyorum.

İnsanlar için en güzel hediye, hiçbir masrafa ihtiyaç göstermeyen tatlı bir gülümseyiştir. Hz. Süleyman

Kaybolan gün, hiç gülmeden geçen gündür. Chamfort

Güzellik güçtür; gülümseyiş de kılıcıdır onun. CHARLES READE

Güler yüzlü olmayan bir kişi, dükkân açmamalıdır. Konfüçyüs

Gülme iki insan arasındaki en kısa mesafedir. Victor Borges

Gördüğünüz gibi bir gülümseme, tebessüm hiçbir masrafa, çabaya gerek kalmadan sempati gösterme biçimidir. Hz. Mevlana’nın öğretilerinde insana odaklı, insanları kazanmaya yönelik birçok öğüt bulunuyor. İbret alınası kıssadan hisseler bulunuyor. Bizim Kültür Müdürümüz Mustafa Çipan bu konulara önem göstererek, kendisini sorgulamalıdır. Kültür Müdürlüğünün yoğunluğundan şikâyet ediyorsa, ben yapamam, kimseye vakit ayıramam diyorsa da üniversitede hocalığını yapmalıdır diye düşünüyorum. Part-time Kültür Müdürlüğü Konya gibi büyük öneme sahip bir şehirde yapılamaz. Çünkü Şeb-i Arus törenlerinde dünyanın gözü Konya’da oluyor. Bir olumsuzluğun nelere maal olacağını varın siz düşünün.

TİCARİ SEMA TÖRENİ BU YILDA OLACAKMIŞ

Bu arada geçen yıl İstanbul’da tamamen ticari kaygılar güdülerek düzenlenen sema programı bu yılda yapılacak diye duydum. Bu semada tamamen para kazanma ön planda oluyor. 100-250 TL arasında biletleri satılan program 1 gecede voleyi vuruyor. Bu program konusunda geçen yıl birçok tepki gösterilmişti fakat bu tepkiler veya girişimler sonuç vermemiş. Bu yıl yine İstanbul’da bu gece düzenlenecek ve bizler yine sema programının ardından tepkilerimizi göstermeyi unutmayalım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Sami Gediz Arşivi
SON YAZILAR