Pazar tezgahlarında ürünün artmasıyla, fiyatlar düşmeye başladı

Sebze ve meyve sezonunda Mayıs ayına denk gelen Ramazan, Konya semt pazarlarına hareketlilik getirdi.
Pazar tezgahlarında ürünün artmasıyla, fiyatlar düşmeye başladı
Sebze ve meyve sezonunda Mayıs ayına denk gelen Ramazan, Konya semt pazarlarına hareketlilik getirdi. İftar ve sahurluk malzeme için çarşı pazarına inen vatandaş hem kendi güldü hem de esnafın yüzünü güldürdü. Mayısla birlikte sera ürünlerinin yerini tarla ürünleri almaya başlayınca sebze-meyvede fiyatlar düştü.
 
Sebze meyve fiyatlarının aşırı yükselmesi sonrası milletin en büyük derdi pazar masrafları olmuş, fiyatlar her geçen gün artarken vatandaş kilo ile aldığı ürünleri tane ile almaya başlamıştı. Havaların ısınmaya başlaması ile pazar fiyatlarındaki kısmi düşüş devam ediyor. Domatesin 2-3, soğanın 2-3, biberin 3-4 liradan satıldığı semt pazarlarında sebzelerin fiyatlarında aşağı doğru önemli bir iniş söz konusu.
 
SOĞAN GÖZ YAŞARTMIYOR
 
En fazla bir ay önce kilosu 7 liradan satılan kuru soğan, yeni mahsul ürünlerinin tezgâhlara inmesiyle birlikte ucuzladı. Yeni mahsul soğan bu hafta pazarda kilosu 3.5, üç kilosu 10 liradan alıcı buldu. Elde kalan ve geçen haftalarda kilosu 5 liradan satılan soğanlar ise kilosu 2.5 liradan satıldı. Patates fiyatlarındaki düşüş ise kısıtlı oldu. Yeni mahsul patatesler gelmesine rağmen fiyatların fazla inmemesi dikkat çekti. İri patatesin kilosu 5, biraz küçüklerinin ise 4 liradan satıldığı görüldü. Bahar aylarında en çok tüketilen sebzelerden domatesin fiyatı 2 ile 6 lira arasında değişirken, salatalık 2 liraya kadar indi.
 
pazar-2.jpg
 
BİBERİN ACISI HAFİFLEDİ
 
Pazarcı esnafı, Ramazan ayında sebze ve meyvede gittikçe düşüş yaşandığı ve yeni mahsulün çıktığını ifade ediyor. Vatandaşlara sabırlı olmalarını tavsiye eden esnaf, sürekli yeni ürünlerin geldiğini belirterek, ihtiyaçların haftalık değil de günü birlik temin edilmesini öneriyor. Halde 15 Nisan'da 6-7 lira olan salatalık 2 TL'ye, 9-10 lira olan sivri biber 3.5-4 TL'ye, 8-9 lira olan patlıcan 3-4 TL'ye indi. Sezon başında fiyatı çeyrek altınla yarışan erik bugün halde 3-4 lira. Pazarcılar; dolu yağışı, sel veya tarımsal hastalıklar gibi doğal afetler olmadığı sürece özellikle sera üretiminin tamamen bitip, tarla ürünlerinin arzının artacağı Haziran ayında fiyatlarda yüzde 70'lere varan düşüşler görüleceğini belirtiyor. Önceki senelerde Ramazan döneminde fiyatlar yükselirken bu yıl tam tersi bir durum olduğuna dikkat çeken pazar esnafına göre; taze sebze ve meyve fiyatlarında yüzde 50'nin üzerinde bir düşüş var. Yaz döneminde doğal afet gibi etmenler olmazsa fiyatların kesinlikle artmayacağı noktasında hemfikirler.
 
pazar-4.jpg
 
TURFANDA ÜRÜNLERDE BÜYÜK İNDİRİM
 
1 ay öncesine göre özellikle çilek, erik gibi turfanda meyvelerde ve yapraklı sebzelerde gözle görülür bir düşüş yaşanması, tüketiciyi sevindiriyor. Ancak marketler sebzede bir miktar indirime gitse de mevsim meyvelerinde daha fazla kâr elde edebilmek adına fiyat düşüşüne direniyor. Halde 3-4 liraya satılan eriğin marketlerdeki satış fiyatı 15, 8 liraya satılan nektarinin fiyatı ise 20 lira civarında. Halde 3 liraya satılan limonun fiyatı 8, 4 liraya satılan çileğin satış fiyatı ise 11 lira. Marketlerden alışveriş yapan vatandaş ise yüksek fiyatlardan dolayı mevsim meyvelerini gramla ya da taneyle aldıklarını belirtiyor.
SEYFULLAH KOYUNCU/ YENİ HABER GAZETESİ