Pazarları alıç kızıllığı renklendirdi ÖZEL HABER

YENİ HABER - MERVE ATEŞ
Pazarları alıç kızıllığı renklendirdi ÖZEL HABER

Kış mevsiminin habercisi alıç meyvesi sokakları renklendirmeye başladı. Anadolu’da kurusu ve marmelat da yapılan bu meyve geleneksel bir şifa kaynağı olarak sofraları süslüyor. Avustralya’da Brisbane kentinde bulunan QIMR Berghofer Tıbbi Araştırma Enstitüsü’nde görevli bilimadamları bitki üzerine deneysel çalışmalarını sürdürüyor.

Kış mevsiminin habercisi alıç sarı ve kırmızı çeşitleriyle pazarları renklendirdi. Konya’nın yüksek bölgelerinde yetişen alıç meyvesi birçok hastalığa da şifa oluyor. Pek çok yararı bulunan bu meyvenin Anadolu’da reçeli, kurusu,  püresi ve marmelatı da yapılıyor.

KİLOSU 2-5 TL

Alıç ağacı özellikleri sayesinde en verimsiz topraklarda bile yetişebiliyorsun ihtiyacı ise sadece yağmurlardan karşılayan bu bitki dikenli dallarıyla 10 metreye kadar uzayabiliyor. Seydişehir’e bağlı Mesudiye Mahallesi’nden  dağlardan topladığı alıçları satmak için getiren Mehmet Keleş  “Allah’ın verdiği bu bitki hem şifa hem de bizim kazanç kaynağımız oluyor. Her yıl bu meyveyi bilen müşterilerimiz özel olarak arayıp soruyorlar. Kilosunu  2-5 TL arasında satıyoruz.” Diye konuştu.

“GELENEKSEL ŞİFA”

Alıç ağacının yaprak, çiçek ve meyveleri Orta Çağdan beri özellikle kalp destekleyici ve kalp-damar sistemi fonksiyonlarını normalize etmek için kullanıldığını da belirten uzmanlar, alıcın, kalp ve beyne olan kan akışını ve kalbin kasılma gücünü artırdığını, kalbi düzensiz atışlara karşı koruduğunu ve kan basıncını dengelediğini gösterdiğini ifade ediyorlar.

AVUSTURALYALI BİLİM ADAMLARININ DİKKATİNİ ÇEKTİ

Bozkırın bu bitkisinin baş ve boyunda bulunan tümörler ile kolon kanserine çare olması için Avustralya’da Brisbane kentinde bulunan QIMR Berghofer Tıbbi Araştırma Enstitüsü’nde görevli bilimadamları deneysel çalışmalarını sürdürüyor.