Necmettin Şimşek

Necmettin Şimşek

Peki Peki Anladık

Peki Peki Anladık

Bayram bitti…
 
Yaz bitiyor, her yaz olduğu gibi orman yangınları da…
                     
Bu yaz için hedef tutturanlar bir elin parmağını geçmez.
 
Ekonomide sadece kamunun hâkim olduğu günler geride kaldı. Şu anda, birçok ülke özel sektörün önem kazandığı özelleştirme politikasını benimsedi. 
 
Herhangi bir ülkenin ilerlemesi ve gelişmesi için, her iki sektör de el ele gitmeli çünkü tek bir sektör ülkeyi başarı yolunda yönlendiremez. Özel sektör, bireylerin sahip olduğu, yönettiği ve kontrol ettiği işlerden oluşur.
 
Kamu kesimi, hükümet tarafından sahip olunan ve yönetilen çeşitli işletmelerden oluşur. Bu tür kuruluşlar tamamen veya kısmen merkeze veya devlete aittir ve ayrı bakanlığa girer. Kamu sektörü kuruluşlarından bazıları özel bir yasa ile kurulmaktadır.
 
Temel amaç kamuda hizmet etmekse, özel sektörde kârdır.
 
Kamuda vergi, görev, ceza gelirlerse, özel sektörde hisse değeri artırmaktır.
 
Kamuda polis, ordu, madencilik, sağlık, imalat, elektrik, eğitim, ulaştırma, telekomünikasyon, tarım, bankacılık, sigorta vb. işler yapılırken.
 
Özelde ise finans, bilgi teknolojisi, madencilik, ulaştırma, eğitim, telekomünikasyon, imalat, bankacılık, inşaat, eczacılık vb. işler yapılır.
 
Özel sektörün ticari kuruluşları genellikle kâr amacı gütmek ve marka itibarı oluşturmak amacıyla kurulur. İnsanların uzun vadede hayatta kalabilmeleri ve düşmanlarla rekabet etmeleri için güven ve iyi niyetleri kazanmak için topluma kaliteli hizmetler sunarlar. Bu işletmeler aynı zamanda hükümet kanun ve düzenine uymak zorundadır. Çalışanlar açısından en büyük sektör.
 
Her ne kadar özel sektörde performans iş istikrarı için temel kıstas olsa da, yani iyi performans gösterirseniz terfi edersiniz ve başlamazsanız sonlandırılırsınız. Özel sektör tarafından sağlanan ana hizmetler kaliteli eğitim, telekomünikasyon hizmetleri, BT hizmetleri, kurye servisi, altyapı geliştirme…
 
Sonuç olarak;
 
Günümüzde, özel sektör daha hızlı ilerlemektedir, çünkü niceliği değil kaliteyi arttırır; yetenekleri teşvik eder. Kamu, azınlık bölümü için rezervasyon, kadın, engelli bir kişi ve daha fazlası gibi çekincelerle doludur, burada hiç kimse yetenek görmez, tamamen göz ardı edilir ve bu nedenle yetkin gençler işsiz kalır.
 
Kamu kesimi işletmeleri çalışanlarına çok fazla imkân veriyor, bu da işlerini güvence altına aldıklarını ve bu sayede tüm insanların bir maraton gibi kaçtıklarını sağladığından emin olmalarını sağlıyor. Ancak özel sektörde işiniz hiçbir zaman güvencede değildir, yıllarca verseniz bile, tek bir hata nedeniyle istediğiniz zaman işten çıkarılabilirsiniz.
 
Yine performansın kral olduğu özel sektörde, iş yükü çok fazla, ama sizi aktif tutuyor, kamu sektöründe sıkıntı yaratan işlerin bazen monoton hale gelmesinden dolayı bu eksik. Bir şey özel sektörde gerçekten iyidir, yani yolsuzluktan uzaktır. 
 
Kamu sektöründe basit bir iş için bile sebepsiz yere devlet memurlarına çok para ödemek zorundasınız. Bu bitmeyen bir tartışma, ikisi de yerlerinde iyidir, dezavantajları ortadan kaldırırsa, ekonomiye kesinlikle iyi geleceklerini ispatlar.
 
Yaz bitmeden Beyşehir’de göl manzarasına bir bakın…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Necmettin Şimşek Arşivi
SON YAZILAR