Peşmerge Celavle'de kontrolü sağladı

Diyala'nın Celavle kasabasının terör örgütü IŞİD kontrolünden kurtarıldığı, Sadiye'de ise çatışmaların devam ettiği bildirildi.
Peşmerge Celavle'de kontrolü sağladı

Operasyonları bölgede takip eden Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Politbüro Üyesi Mela Bahtiyar, AA muhabirine yaptığı açıklamada Celavle kasabasının tamamıyla Peşmerge güçlerinin kontrolüne geçtiğini bildirdi.

Bölgeye erken saatlerde operasyon düzenlendiğini ve şiddetli çatışmaların çıktığını anlatan Bahtiyar, şunları kaydetti:

"Peşmerge güçleri, Bedir Tugaylarıyla Irak ordu birliklerinin başlattığı ve ABD'nın havadan destek verdiği operasyon sonuç verdi. Celavle, terörist grupların elinden kurtarıldı. Şuanda tüm bölge, Peşmerge güçlerimizin denetimi altındadır. Bir kaç koldan yürütülen operasyonda, teröristleri büyük bir hezimete uğrattık. Celavle tamamıyla Peşmerge güçlerinin kontrolünü geçti. Sadiye'nin kurtarılması için ilerliyoruz. Bizim için tehlike oluşturacak bir grup kalmadı. Bedir Tugaylarıyla, Peşmerge ve Irak ordu birlikleri, Diyala'nın diğer ilçe ve nahiyelerini IŞİD militanlarından temizlemek için savaşıyor." 

Peşmerge kayıplarına ilişkin de bilgi veren Bahtiyar, "14 şehidimiz var. Peşmergelerimiz canlarıyla vatanlarını özgürleştirdi. Çok sayıda yaralımız olduğunu da belirtebilirim. Ancak terörist gruplar, daha fazla kayıp verdi. Teröristler, Bölgeyi terk edip kaçtı" değerlendirmesinde bulundu. 

"Birlikler Sadiye'ye ilerliyor"

KYB'li Bahtiyar, Celavle'de "zafer kazanan" Peşmergelerin, Irak ordu birlikleri ve Bedir Tugaylarıyla es-Sadiye'yi de teröristlerden temizlemek için ilerlediklerini sözlerine ekledi. 

Germiyan Bölgesi Peşmerge Komutanı Mahmut Sengavi de Celavle'nin tamamıyla kontrol altına alındığını dile getirerek, "IŞİD'in karşı koyacak gücü kalmadı. Peşmerge güçleri, büyük bir zafer elde etti" diye konuştu.

Bu arada Peşmerge güçleriyle bölgede çatışan Bedir Tugayları'nda 8 kişinin öldüğü çok sayıda kişinin de yaralandığı bildirildi. Bu kişilerin yaralanan 49 Peşmergeyle Süleymaniye ve Kelar'daki hastanelere kaldırıldığı öğrenildi. 

Öte yandan IŞİD'ten kurtarılan Celavle kasabasında, "mayın temizleme" çalışmalarının başlatıldığı da kaydedildi.

Irak'ta IŞİD'in 10 Haziran'da Musul'u ele geçirmesinin ardından Diyala'nın bazı yerleşim birimleri de örgütün kontrolüne geçmişti. Celavle'nin da yaklaşık 6 aydır örgütün kontrolünde olduğu belirtildi. 

"Halk silahlandırılacak"

Öte yandan, Irak Başbakanı Haydar El-İbadi'nin, Enbar vilayetine hava desteğinin sağlanması ve IŞİD örgütüne karşı mücadele veren halkın silahlandırılması talimatı verdiği bildirildi.

Başbakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre İbadi, Enbar il meclis üyelerinin bulunduğu heyetle bir araya geldi.

İbadi, görüşmede, bölgenin ihtiyaçlarının karşılanacağı ve gerekli yardımın yapılacağını ayrıca Enbar'daki silahlı güçlere hava desteği sağlanacağını ve IŞİD'e karşı mücadele veren halkın silahlandırılacağını dile getirdi.

Enbar'daki silahlı güçlerin, halkın desteğiyle terör örgütü IŞİD'e karşı mücadelede sağladığı gelişmeye dikkati çeken İbadi'nin, "Enbar tamamen temizlenip, güvenlik ve istikrar sağlanana kadar bölgedeki askeri operasyonlara devam edilecek" ifadesini kullandı.

IŞİD Ramadi merkezine ilerliyor 

Bu arada, Enbar'ın merkezi Ramadi kentinde, hükümet dairelerinin yer aldığı bölgede emniyet güçleriyle IŞİD militanları arasında şiddetli çatışmaların yaşandığı belirtildi.

IŞİD militanlarının bölgedeki Ed-Delim kabilesine ait evleri ele geçirdiğini aktaran emniyet kaynakları, örgütün Ramadi kentinin merkezine doğru ilerlediğini kaydetti.

Irak'ta, IŞİD öncülüğündeki silahlı grupların haziranda Musul başta olmak üzere bazı bölgelerin kontrolünü ele geçirmesinin ardından, IŞİD ile güvenlik güçleri arasındaki çatışmalar sürüyor. ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri de savaş uçaklarıyla Irak ordusu ve Peşmerge'ye destek veriyor.

Irak ordusu, Ramadi'nin iki gün önce terör örgütü IŞİD tarafından kuşatılmasının ardından dün bölgeye askeri operasyon başlatmıştı.