"Petrol geliri az olursa başka yerlerden telafi ederiz"

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani: - "ABD'lilerin İran'ın petrol satışını engelleyebilecekleri yönündeki sözleri temelsizdir. Onların petrolümüzü önleyecek gücü yok. Eğer petrol geliri az olursa başka yerlerden telafi ederiz ancak petrolümüzü satmaya devam
"Petrol geliri az olursa başka yerlerden telafi ederiz"

TAHRAN (AA) - İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD yaptırımları nedeniyle petrol gelirlerinin az olması durumunda bunu başka yerlerden telafi edeceklerini söyledi.

Ülkenin batısındaki Kirmanşah eyaletini ziyaret eden Ruhani, burada düzenlenen açılış töreninde yaptığı konuşmada ABD'yi eleştirdi.

Ruhani, ABD yönetiminin İran'ın petrol ihracatını engelleme yönündeki açıklamaları ve kararlarına tepki göstererek, "ABD'lilerin İran'ın petrol satışını engelleyebilecekleri yönündeki sözleri temelsizdir. Onların petrolümüzü önleyecek gücü yok. Eğer petrol geliri az olursa başka yerlerden telafi ederiz ancak petrolümüzü satmaya devam edeceğiz. Biz, bölgeyi ve İran'ın gücünü ABD'lilerden daha iyi biliyoruz." ifadelerini kullandı.

İran'ın doğusu ve batısındaki ülkelerle samimi ilişkiler içerisinde olduğunu ve güneydeki devletlerden birkaçı hariç iyi münasebetlere sahip olduğunu dile getiren Ruhani, "Bizim kimseyle bir düşmanlığımız yok. Aramızın iyi olmadığı güneydeki devletlerin çıkarları İran ile çalışmaktan geçmektedir." şeklinde konuştu.

Beyaz Saray, 22 Nisan'da İran petrol yaptırımlarından muaf tutulan 8 ülkeye yeni muafiyet hakkı verilmeyeceğini açıklamıştı.

Açıklamada, ABD, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) ortak şekilde küresel enerji piyasalarına tedarik konusunda güvence verdikleri belirtilerek, "İran petrolü piyasadan çekildikten sonra da küresel talebin karşılanacağını garanti etmek üzere bu vakitli adımı atma konusunda mutabık kaldık." denilmişti.

ABD yönetiminin bu kararıyla "ABD'nin İran'dan petrol alımına yaptırım getiren kararından 2 Mayıs'a kadar 180 günlüğüne muaf tutulan" Çin, Hindistan, Japonya, Güney Kore, Tayvan, Türkiye, İtalya ve Yunanistan'ın muafiyetleri sona erecek.

Kaynak: