Büşra Aksakbağı Ay

Büşra Aksakbağı Ay

Pırasa Krallığını İlan Etti

Pırasa Krallığını İlan Etti

Uzun zamandır Pazar alışverişine çıkmıyordum. Geçen gün çıkayım dedim. Demez olaydım. Elimi attığım elimi yaktı. “Pazar fiyatları el yaktı” başlığı hiç bu kadar doğru olamamıştı.

Soruyorum size 10 liraya patlıcan mı olur? Peki 14 liraya pırasa? Pırasa yahu. Çoğunun bedava verilse yemem dediği pırasa bile krallığını ilan etmiş. Pırasaya bak sen kırmızı ete kafa tutuyor. “Salata yapıp, suyuna da ekmeği banıp karnımızı doyuralım bari” desek 10 yapraklı marul bile olmuş mu sana 5 lira. Kabak beylerden hiç bahsetmiyorum bile. Pazarda kafamı hangi tezgâha çevirsem dehşete düştüm. En son artık “bari biber alayım ekmek arası yaparız” dedim. Pazarcı 15 lira dedi. Arkama bakmadan kaçtım...

Alın size matematik sorusu.

İşin şakası bir yana. Biz 2 kişi yaşıyoruz. Ve 2 kişinin 1 haftalık sebze ve meyve alışverişi epey tuttu. Pazar tezgahlarını hayretle gezdik. Biz iki kişi bu kadar para harcarken, 4 kişilik bir aile 1 haftalık Pazar alışverişinde ne kadar çok harcıyordur? Alın size mis gibi matematik problemi. Bu fiyatlar böyle devam ederse, ay sonunu hesaplamaktan millet matematik profesörü olup çıkacak!

Dolaştıkça daha da kötüsünü düşünmeye başladık. Allah’a şükür gelirimiz güzel ve çocuğumuz yok. Bu şartlara rağmen bu fiyatlar bizi bu kadar sarstı. Asgari ücretle çalışan, çocuğu olan hatta çocuk okutan aileler ne yapıyordu? Kendi boğazından kıssa çocuğunun boğazından nasıl kısacaktı?

Vatandaşın tek gideri Pazar alışverişi değil ki. Bunun kirası var, çocuğun okul masrafları var, yol masrafları var, giyecek masrafları var. Var da var. Peki asgari ücretin yarısını 1 aylık Pazar alışverişinde bitiren adam bu geriye kalan masrafları nasıl halledecek? Diğerlerini halletse ne yiyecek? Alın size mis gibi bir matematik sorusu daha.

O aileyi geçindiren adamın yaşadığı çaresizlik duygusu boğazımda düğümlendi.

Pazarcılar da mutsuz.

Sanmayın ki fiyat artınca satıcı olan pazarcı çok mutlu. Vallahi onlara da bir dokun bin ah işit. Hatta bizden dertliler. Normalde pazarda, pazarcıya sattığı x ürünü için pahalıymış dediğinde hemen savunmaya geçer. Fakat bizzat kendileri diyor. Kendim yaşadım; “Biber ne kadar?” “Biber 15 lira çok pahalı” Güldüm. Gülüyoruz ağlanacak halimize. 

Sayın Tarım Bakanım;

Mevsimine göre portakal yiyecektik. 3 tanesine 5 lira dediler yiyemedik. Vitaminsizlikten öleceğiz! Mevsimine göre fiyatları normalleştirsek mi artık diyoruz?

Ya da Cumhurbaşkanının bile çıkıp isyan ettiği fiyat artışlarına kılıf bulmaktan ve halka akıl vermekten vazgeçip, dürüstçe “biz bu işi beceremedik, elimize yüzümüze bulaştırdık” mı deseniz?

Önceki ve Sonraki Yazılar
Büşra Aksakbağı Ay Arşivi
SON YAZILAR