Piyasalara ‘evet’ dopingi

Türkiye için tarihi bir dönüm noktası olan 16 Nisan Halk oylamasında sandıktan ‘Evet’ çıkmasının ardından piyasalarda bahar havası yaşanıyor
Piyasalara ‘evet’ dopingi

16 Nisan halk oylamasında anayasa değişikliğinin referandumda halk tarafından kabul edilmesi piyasalara olumlu yansıdı. 10 yıldır sektörde faaliyet gösteren Sarraf Dedeler ve Melik Döviz işletmecisi Hüseyin Gök, “Referandum da yüzde 58-60 gibi güçlü bir evet çıksaydı şu an piyasalar daha ılımlı olup daha düşük olacaktı. Fakat sonuç yüzde 51 civarından kalınca fiyatlar beklediğimiz gibi düşmedi. Fiyatlarda ilk günlerde yüksek olmasına rağmen yavaş yavaş çekilmeye başladı. Piyasalar şu anda zayıf. Fiyatları da aşağı yönde bekliyoruz. İleri vadede döviz fiyatlarının düşeceğini bekliyoruz. Referandumda çıkan sonuç ülkemizi güçlendireceği için borsayı yükseltir. Borsa yükseleceği için de dolaylı olarak döviz düşer” diye konuştu.

huseyin-gok.jpg
Sarraf Dedeler ve Melik Döviz işletmecisi Hüseyin Gök
 

FİYATLARDA DÜŞÜŞ BEKLENMİYOR

Altın fiyatlarının düşmesini beklemediklerini ifade eden Sarraf Altınekinli işletmecisi Hasan Atçeken ise “16 Nisan halk oylamasında Evet, oranı yüzde 60 civarında çıksaydı belli bir süre düşüş yaşanır sonra tekrar piyasa eski haline dönerdi. Çünkü genel manada bir sıkıntı var. Eğer hayır çıksaydı Dolar 4200 civarında, Euro yine aynı şekilde olurdu. Yüzde 51 bir oran olunca fiyatlar yerinde korudu. Önümüzdeki dönemde de düşme bir durum beklemiyoruz. Piyasalar normal seyrinde devam edecek diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

hasan-atceken.jpg
Sarraf Altınekinli işletmecisi Hasan Atçeken
​​​​​​​

REFERANDUM SONRASI PİYASALAR COŞTU

Türkiye ekonomisi için referandumdan sonra olumlu bir tablo çizilmeye başlandı. Referandum sonucu yerli ve yabancı yatırımcıyı rahatlattı. Tüketici güveni arttı, beyaz eşya satışı patladı. Borsa 92 bini geçti, dolar 3.63’ün altına indi. Siyasi istikrarı kalıcı hale getirecek olan anayasa değişikliğinin referandumda halk tarafından kabul edilmesi, hükümetin ekonomiyi canlandırmak için attığı adımlar ve küresel piyasalarda dolar aleyhine esen rüzgâr, yerli- yabancı yatırımcıların Türkiye'ye güvenini artırdı.

BEKLENTİLER İYİLEŞTİ

Tüketici güven endeksi nisanda yüzde 5.1 yükselirken, gelecek 12 aylık dönemde hane halkının maddi durumunun daha iyi olacağını bekleyenlerin ve işsiz sayısında düşüş bekleyenlerin oranı yükseldi. Tasarruf etme ihtimali endeksi ise yüzde 26.3 arttı. Bu artış, tüketicilerin gelecek 12 aylık dönemde tasarruf etme ihtimallerinin bir önceki aya göre arttığını gösteriyor. Öte yandan Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği'nin (TÜRKBESD) açıkladığı verilere göre, beyaz eşya satışları ÖTV'nin sıfırlanmasının da etkisiyle mart ayında yüzde 40 arttı.

İSMAİL POÇAN / YENİ HABER GAZETESİ