PKK ne yapacağını şaşırmış halde

PKK ne yapacağını şaşırmış halde

Son zamanlardaki yaşanan terör olaylarıyla ilgili açıklamalarda bulunan SDE Ortadoğu Uzmanı Hayati Ünlü, saldırılarla birlikte PKK’nın Kürtleri temsil etmediğinin ortaya çıktığını belirterek, “PKK’nın güç kaybına uğradığını açıkça görüldü. Yine o kadar çok zaafa uğradı ki artık en yapacağını şaşırdı ve kendi sosyal tabanına saldırmaya başladı” dedi.

Stratejik Düşünce Enstitüsü (SDE) Ortadoğu Uzmanı Hayati Ünlü,  son zamanlarda yaşanan terör saldırıları hakkında Yeni Haber’e özel açıklamalarda bulundu. İstanbul ve Mardin saldırıları birlikte düşünüldüğünde Türkiye’de bir terör koalisyonunun olduğunun ortaya çıktığını ifade eden Ünlü, “Gerek PKK, gerek DAEŞ saldırıları ve daha sonraki süreçte fazla tartışacağımız sol grupların teröre katkılarıyla birlikte hatta bazı siyasi partilerin terörü eleştirmekten kaçınmaları her geçen gün Türkiye’de bir terör koalisyonu olduğunu önümüze çıkarıyor” dedi.

PKK İNTİHAR EDİYOR

İstanbul saldırısının özellikle üniversite kesimini bir şekilde harekete geçirmeyi hedeflediğini belirten Ünlü, “Mardin’deki patlama yavaş yavaş PKK’nın Kürtlerle savaşı diye okunabilir.  Saldırıların özellikle Müslüman Kürtleri hedef alma gibi bir duruma doğru gidiyor. PKK, Bugüne kadar kentlerde savaş aşamasıyla çıktı karşımıza. Daha sonra da batı illerinde savaşa doğru kaydı. Yani biz savaşı yaşıyorsak batıdaki muhafazakâr insanlarda savaşı yaşamalı düşüncesindeler. Ama artık PKK iyice güç kaybedince kendi sosyal tabanının olduğu Kürt bölgelerinde şiddeti artırmaya başladı” diye konuştu.

SALDIRILAR PKK’NIN KÜRTLERİ TEMSİL ETMEDİĞİNİ GÖSTERDİ

Saldırıların PKK’nın güç kaybına uğradığını açıkça gösterdiğinin altını çizen Ünlü, “Yine o kadar çok zaafa uğradı ki artık en yapacağını şaşırdı ve kendi sosyal tabanına saldırmaya başladı.  Bu saldırılar ayrıca PKK’nın Kürtleri temsil etmediğini göstermeye başladı. Çünkü PKK’nın yaptığı eylemler intihar gibi. Yani PKK kendi sosyal tabanına saldırarak intihar ediyor. Bu hiç rasyonel değil.  Bunun sebebi de PKK’nın kimliksel bir problem olduğu ortaya çıktı. Bir taşeron örgütü olarak PKK, Kürt kimliği hariç her şeyi temsil ediyor olabilir. Bugüne kadar gerek Müslüman söylemlerle, gerek Kürt kimliğine atıfla birlikte o bölge insanını bir şekilde ikna edebiliyordu.  Ama özellikle bu son patlamalarla birlikte ne Kürt ne de Müslüman olmadığı ortaya çıktı. Ramazan ayındaki saldırıları biz İsrail’den görüyorduk. PKK’nın bu ayda saldır yapması iyice İsrail’in yaptığı katliamlara benzer ve son aşaması olarak okunabilir” şeklinde konuştu.

TEK HEDEFLERİ TÜRKİYE’DE KAOS ÇIKARMAK

“Yerelde bu terör olayları arttıkça özellikle küresel anlamda Türkiye’ye karşı her geçen gün darbe söylemleri oldukça arttı” diyen Ünlü, “İki gün önce Amerika’nın en saygın gazetelerinden birinde Türkiye’de yaklaşan askeri darbe diye yayın çıkartıldı. Buna bakıldığı zamanda artık küresel anlamda hedef Türkiye olmaya başladıkça istedikleri politikaları Türkiye’de uygulatamadıkları müddetçe Türkiye’de tek hedef darbe gibi görünüyor. Teoride Türkiye’de öyle üniversiteler var ki Mısır modeli inceleniyor. Mısır’da nasıl askeri darbe oldu bu inceleniyor. Grafikte de baktığımızda bu kriz senaryolarını bugün terör olaylarında görebiliyoruz. Tek hedefleri Türkiye’de kaos çıkarmak. Ve bu krizi bir şekilde darbeye evirebilme çabasındalar. Bu büyük fotoğrafı gördükten sonra net bir şekilde düşmanın belirlenmesi gerekiyor. Baktığınızda PKK, dini olduğunu söyleyen gruplar, radikal sol, kısacası terörle mücadeleden radikalizmle mücadeleye geçilmeli. Ortak kimliğe, devlet kapasitesine zara veren tüm radikal gruplarla mücadeleye gidilmelidir. Bunun sonrasında sosyal yeniden inşa edilerek belki sosyal sermayeye ortak kimliğe yeniden yatırım yapılabilir” ifadelerini kullandı.

İSMAİL POÇAN / YENİ HABER GAZETESİ