PKK'nın EYP'lerini imha edecek robot geliştirildi

Aselsan özellikle PKK’nın kullandığı yöntemlerden biri olan el yapımı patlayıcıları (EYP) tespit ve imha sistemi geliştirdi.
PKK'nın EYP'lerini imha edecek robot geliştirildi

Aselsan terör operasyonları sırasında güvenlik kuvvetlerini en çok zorlayan unsurlardan biri olan el yapımı patlayıcıları (EYP) için bir sistem geliştirdi. Hendekler, barikatlar, yol kenarları ve teröristlerin terk ettiği evlere döşenen EYP'leri imha edecek robot, EFES 2016 tatbikatında tanıtıldı.

 Aselsan 'ın EYP Tespit ve İmha Sistemi (ETİ) Nurol Makina'nın geliştirdiği 4X4 tekerlekli zırhlı araç 'Ejder Yalçın'ın kulesine takılan teleskopik kol ile EYP uzaktan tespit ve imha ediyor. Sistemde EYP'yi tespit için hassas metal detektörü ve yeraltı radarı (GPR) kullanılıyor. Bu özel radar, yeraltının sığ tabakaları olarak bilinen ilk 40 metre'yi rahatlıkla inceleyebiliyor. Radar yeraltında ışık hızına yakın bir süratle hareket eden elektromanyetik dalgaların yolculuk sürelerinin nano saniye mertebesinde ölçerek yabancı ve tehlikeli cismi tespit ediyor. Araç üzerinde ayrıca, ACAR kara gözetleme radarı, elektro optik sistem ve keskin nişancı tespit sistemi de bulunuyor.

aselsan-proje.jpg

8.5 METRELİK ROBOTLUK KOL

Ejder Yalçın'a 8.5 metrelik, 7 eksenli robotik kol takıldı. Uzaktan kumandayla kontrol edilen kol, 200 kg. ağırlık kaldırma yeteneği ile EYP'yi güvenli bir şekilde uzaktan imha edebiliyor. İmha işlemine uzaktan müdahale edilmesini engellemek üzere araçta yine Aselsan üretimi olan telsiz ve cep telefonlarını etkisiz hale getiren 'Gergedan' elektronik aktif köreltme/karıştırma sistemi de kullanılıyor.