Pokrenut Strateški mehanizam Turkiye-SAD

U skladu s dogovorom kojeg su Erdogan i Biden postigli u Rimu u oktobru 2021. godine, 4. aprila 2022. godine u Ankari je pokrenut Strateški mehanizam Turkiye-SAD
Pokrenut Strateški mehanizam Turkiye-SAD

Ministarstvo vanjskih poslova Turkiye saopćilo je kako je u skladu s dogovorom kojeg su u Rimu u oktobru postigli predsjednik Turkiye Recep Tayyip Erdogan i SAD-a Joe Biden, u Ankari pokrenut Strateški mehanizam Turkiye-SAD, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju ministarstva u vezi sa Strateškim mehanizom Turkiye-SAD, navedeno je kako je u skladu s dogovorom kojeg su Erdogan i Biden postigli u Rimu u oktobru 2021. godine 4. aprila 2022. godine u Ankari pokrenut Strateški mehanizam Turkiye-SAD.

Rečeno je kako je u tom kontekstu na sastanku delegacija predvođenih zamjenikom turskog ministra vanjskih poslova ambasadora Sedata Onala i savjetnicom za politička pitanja u ambasadi SAD-a Victoriom Nuland razgovarano o ekonomskoj i odbrambenoj saradnji, borbi protiv terorizma, te mnogim drugim regionalnim i globalnim pitanjima uključujući teme zajedničkih interesa dviju zemalja.

”Turkiye i SAD su ponovili zajedničku posvećenost očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine. SAD je pozdravio napore koje Turkiye ulaže u cilju pronalaska pravednog i diplomatskog rješenja za rat”, navedeno je u saopćenju.

Savjetnica u ministarstvu trgovine SAD-a Marisa Lago 5. i 6. aprila boravit će u posjeti Ankari kako bi razgovarala o razvijanju ekonomske i trgovinske saradnje.

Turkiye i SAD namjeravaju ove godine u okviru Strateškog mehanizma održati sastanak na nivou ministara vanjskih poslova.