“Portekiz sürpriz yaptı”

Konya spor kamuoyunun önde gelen isimleri 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası sonrası gazetemize değerlendirmelerde bulundu. Yapılan değerlendirmelerde genel olarak Portekiz’in kupayı almasının sürpriz olduğu görüşü öne çıktı.
“Portekiz sürpriz yaptı”

Konya Spor İl Müdürü Ömer Ersöz, Yeni Haber Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Lokman Koyuncuoğlu, Atiker Konyaspor Futbol Şube Sorumlusu Ömer Korkmaz, Kon TV Spor Müdürü Selahattin Akçakaya, ÜNTV Haber Koordinatörü Selman Selim Akyüz ve spor yorumcusu ve yazar İsmet Çelik, Portekiz’in şampiyonluğu ile tamamlanan 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası’nı değerlendirdi. Yapılan yorumlarda Portekiz’in büyük bir sürprize imza atarak kupaya uzandığı vurgusu ön plana çıktı.

omer-ersoz.jpg

“SEYİR ZEVKİNDEN UZAK BİR TURNUVA OLDU”

Konya Spor İl Müdürü Ömer Ersöz, 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası’nın seyir zevkinden uzak, kalitesiz maçların oynandığı bir turnuva olduğunu söyledi. Daha önce böyle bir turnuva görmediğini söyleyen Ersöz, “Bugüne kadar izlediğim en kalitesiz Avrupa Şampiyonası’ydı. Seyir zevki olmayan, mücadelesi olmayan bir turnuva oldu. Burada bana göre akıllarda kalan iki anekdot var. Biri Türkiye Milli Takımımızdaki genç oyuncu Emre Mor’un başarılı performansı, diğeri de İzlanda seyircisi. Eğer bir futbol mücadelesi var ise de benim en zevkle izlediğim maç Galler ile Kuzey İrlanda’nın maçıydı. Final maçı dahil çok zevksizdi” ifadelerini kullandı.

PORTEKİZ ZOR OLANI GERÇEKLEŞTİRDİ

Favorisinin Almanya olduğunu ancak Portekiz’in büyük bir sürprize imza attığını ifade eden Ömer Ersöz, “Ben bu tür turnuvalarda her zaman Almanya’yı favori olarak görürüm. Almanya’nın bir turnuva takımı olduğunu, mutlaka kötü de olsa yarı finale, hatta finale çıkacağını tahmin ediyorum. Fransa-Almanya finali bekliyordum. Bu arada Portekiz’le eşleştikten sonra ev sahibi Fransa’nın finalde kupayı kaldıracağını düşünmüştüm. Portekiz’in şampiyon olması çok büyük bir sürpriz oldu” dedi.

“TÜRKİYE’NİN ORADA YER ALMASI BAŞARIDIR”

Türkiye’nin bu turnuvaya katılmasının bile büyük bir başarı olduğunu söyleyen Konya Spor İl Müdürü Ömer Ersöz, “Üç tane milli maçımız Konya’da oynandı. Türkiye’nin, Konya’da oynamadan önce Avrupa şampiyonasına direk katılma değil, play-off’dan katılma ihtimali bile zordu. Haliyle Konya’mızın Türkiye’nin Avrupa’ya gitmesinde faktörü büyük oldu. Konya seyircisi ve sahası avantajıyla millilerimiz Avrupa Şampiyonası’na direkt katıldı. Bu açıdan bakacak olursak direkt katılmanın da bir başarı olacağını düşünüyoruz. Son üç maça kadar EURO 2016’ya katılma ihtimalinin çok zor olduğu Millilerin, Konya’daki maçlardan sonra direkt olarak gitmesi büyük bir başarıdır. Oraya gidebilmek bile çok önemliyken, şampiyonada alınan başarısız sonuçları yorumlamak doğru değil diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

 

lokman-koyuncuoglu-002.jpg

“PORTEKİZ KAZANINCA BİZ KAZANMIŞ GİBİ OLDUK”

Euro 2016 başlamadan önce şampiyon takımın Almanya ya da İspanya olacağını tahmin ettiğini ancak sürpriz bir şekilde Portekiz’in kupayı aldığını söyleyen Yeni Haber Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Lokman Koyuncuoğlu, “Yıl boyunca oynadıkları futbol ve lig takımlarının performansını göz önüne aldığımızda Almanya veya İspanya bir adım ön plana çıkıyordu. Tabi ikisi aynı taraftan geldikleri için final oynayamayacaklardı. Muhtemelen yarı finalde karşılaşacaklardı. Portekiz’in şampiyonluğu sürpriz gelebilir ama bir taraftan da bizim açımızdan üzüntü verici. Çünkü Portekiz kazanınca biz kazanmış gibi olduk. O taraftan gelen bizdik. Galler’i Belçika’yı, Polonya’yı, Portekiz’i yenecek de, final oynayacak takım da bizdik.  “Biz kazandık”ın açıklaması bu. Çünkü Katolik ihaneti, yani İtalyanlar bize yamuk yapmasalardı, İrlanda’ya bile bile maçı vermeselerdi, şuanda Türkiye, son maçlarda kazandığı ivmeyle Fransa’ya karşı koyup şampiyon olabilecekti. Bu anlamda Türkiye, Portekiz’in yerine kupayı alan taraf olabilirdi” dedi.

“KONYASPOR’UN ADI SÜREKLİ ANILDI”

Turnuvayı genel hatlarıyla değerlendiren Lokman Koyuncuoğlu, “İspanya ve Almanya dışındaki her takım birbiriyle aynı düzeyde mücadele edebilecek güçteydi. Kuzey İrlanda ve Ukrayna’yı çıkartırsak her takımın birbirini yenebilecek eşitlikte olduğu, Avrupa futbolunun birbirine çok yakınlaştığı, herkesin aynı tür mücadele ortaya koyduğu bir şampiyona oldu. Ancak ne gariptir ki Konyaspor’un adı çok fazla anıldı. Bazı takımlar için “Konyaspor gibi futbol oynuyor”, “Aykut Kocaman tarzı oyun oynuyorlar” gibi yorumlar yapıldı. Reklamın kötüsü olmaz diyelim. Bunu iyiye yormak lazım. Savunma ağırlıklı, gol yememe üzerine kurulu ve futbolun defansif yönünün ağır bastığı, estetik yönünün geride kaldığı bir şampiyona oldu. Yıldızlar çok fazla ön plana çıkamadı. Kısır ama artık savunmanın ağır bastığı bir şampiyonaydı” ifadelerini kullandı.

“FRANSA ALMANYA MAÇINA HAKEM DAMGA VURDU”

Yarı finaldeki Fransa-Almanya maçı dışında hakemlerin çok fazla ön plana çıkmadığı bir turnuva olduğunun altını çizen Koyuncuoğlu, “Hakemlerin çok konuşulduğu bir turnuva olmadı. Hakem faktörünün en bariz öne çıkan maçı Fransa-Almanya yarı finali oldu. Maç bir taraftan alınıp diğer tarafa verildi. Şampiyona aslında Türkiye’de yapılacakken Platini’nin bir Ali Cengiz oyunuyla Fransa’da kaldı.  Platini, UEFA Başkanı gücüyle Euro 2016’yı Fransa’ya aldırdı. Fransa’da 20 yılda iki defa kupa düzenlemek çok mümkün değilken bunu maalesef Türkiye’nin elinden aldı. Yarı finalde de İtalyan hakemin verilmesi çok anlamsızdı. Çünkü Almanlarla İtalyanlar bir önceki turda karşılaşmıştı. Orada açık bir hakem katkısı oldu ama burada tartışacağımız konu Fransa’nın hakem katkısıyla final oynayıp ilahi adaletle şampiyonayı kaybetmesinin yanında Almanların bu kadar açık hakem mağduriyetine rağmen hiçbir seslerinin çıkmamasıdır. Almanya’nın bu kadar sessiz olmasını yorumlayamıyoruz. Bu da futbolun oynandığı düzenin, Almanya’nın da içinde olduğu düzenin, bugün Fransa’ya yapılan kıyağın yarın Almanya’ya da yapılacak olmasını düşünmüş ve bu yüzden sesleri çıkmamış olabilir” şeklinde konuştu.

TÜRKİYE ZORLU GRUBA DÜŞTÜ

Türkiye’nin turnuvaya erken veda etmesini de yorumlayan Lokman Koyuncuoğlu, “Türkiye’nin grubu çok zordu. Hırvatistan’ın neredeyse gizli şampiyon adayı olması, İspanya’nın son iki turnuvada şampiyon olması İspanya’yla, Hırvatistan’ın gücünün tartışılmaz olduğunu gösterdi. Çek Cumhuriyeti’yle bizim çıkış yapmamız gerekiyordu. Tek şanssızlığımız ilk maçımızı Çeklerle oynamamamız oldu. Fikstür dezavantajımız oldu. Öyle olmuş olsa tüm dengeler değişebilirdi. İspanya ve Hırvat maçları daha farklı düzeyde oynanabilirdi.  Kadro seçimiyle ilgili de yorum yapabiliriz. Tabi ki Konyaspor’dan oyuncu alınması isterdik. Özellikle Millilerin Fransa’ya gitmesinde katkısı olan Konya’ya bir jest yapılabilirdi. En azından üçüncü kaleciyi, potansiyeli olan bir futbolcuyu Konya’dan almak çok daha farklı olabilirdi. Ama Fatih Terim’in bu tür jestleri yok. Maalesef futbol aleminde Konya olarak çok etkin olamadığımızı görmüş olduk. Fatih Terim’e etki edebilecek gücümüzün olmadığını gördük.

Türkiye’deki oyuncu kapasitesi bu düzeyde. Fatih Hoca stopersiz bir milli takım seçti. Bunun açıklamasını da yapamadı. Türkiye’de olmasa bile yurtdışındakilerden alabilirdi. Ersan ve Ömer Toprak’ı alabilirdi. Ama Mehmet Topal ve Hakan Balta’yı tercih etti. Oyuncuları bireysel olarak suçlayamayız ama takım savunmasında yetersiz kaldılar. Kadro seçimindeki diğer bir hata da oyuncuların bir çoğunun kendi takımlarından fazla süre almamış ve maç eksiği olan oyunculardan kurulu olması oldu” dedi.

“TÜRKİYE EMRE MOR’U KAZANDI”

Son olarak Türkiye’nin Euro 2016’dan aldığı en büyük kazancın Emre Mor’un yeteneklerini görmek olduğunu ifade eden Yeni Haber Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Lokman Koyuncuoğlu, “Emre Mor çok yetenekli bir futbolcu. Hemen parlayabilecek gibi gözüküyor. Onun turnuvaya böyle başlaması güzel bir şey ancak tüm maçlarda neden 90 dakika forma giymedi diye hocayı eleştiremeyiz çünkü tersi de çıkabilirdi. 18 yaşındaki bir çocukla başlamak ne kadar doğru diye tepkiler gelebilirdi. Yer aldığı süre noktasında makul düzeyde kendisini gösterdi. Fatih Terim, özellikle İspanya maçını tecrübeli oyuncular üzerine kurmuştu. Emre’nin Türkiye’de üç büyüklere gelmemesini şans veya şanssızlık diye değerlendirme noktasında biraz daha farklı düşünüyorum. Bu tür yetenekler mümbit toprağa atılmış tohumlar gibi olabilirler. Bağımsız olurlarsa, özgür olurlarsa yetenekleri çok daha fazla ortaya çıkabilir. Türkiye’de olmasının tek dezavantajı kötü örnek olabilecek abileriyle gece hayatı ve futbol dışı alışkanlıklarının hızla kazanılması olabilirdi. Ama futbol kültürü olarak bir Alman ekolünde yer alması Emre üzerinde farklı etkiler yapabilir. Çünkü onlar disipline çok önem veriyorlar ve futbolcuları da çok kontrollü oynuyor. Emre Mor, planlı ve kontrollü bir yetenek değil. Plansız ve kendi özgüveniyle hareket eden bir oyuncu. Bu yüzden Dortmund onu çok disiplin edeceği için bazı yeteneklerini de köreltebilir. Böyle de bakmak lazım” şeklinde konuştu.

 

omer-korkmaz.jpg

“PORTEKİZ SÜRPRİZ YAPTI”

Atiker Konyaspor Futbol Şube Sorumlusu Ömer Korkmaz, Portekiz’in kupayı almasının sürpriz olduğunu ifade etti. “Almanya, İtalya, Fransa gibi takımların kupaya uzanacağı düşünülüyordu ancak Portekiz şampiyon oldu” diyerek açıklamalarına başlayan Korkmaz, “Sürprizlere açık bir turnuvaydı. Turnuva boyunca Griezmann’ı çok beğendim. Hem en çok gol atan oyuncu oldu hem de bana göre en iyi çıkış yapan futbolcu oldu. Turnuvayı biraz da Konyaspor nezdinde takip ettik. Dikkatimizi çeken ve bütçemize uygun, kadromuza katabileceğimiz oyuncu var mı diye izledik” dedi.

“TÜRKİYE TURNUVADA BAŞARISIZDI”

“Türkiye’nin daha başarılı olmasını isterdik” diyerek konuşmasını sürdüren Ömer Korkmaz, “Gönlümüz Türkiye’nin kupayı almasından yanaydı. Ancak gerçekler belli. Başarılı bir turnuva geçirmedi. Konyaspor’dan bir oyuncuyu milli takımımızda göremediğimiz için biraz kırgındık ancak güzel başarılar elde etmek isterdik. Reel olarak bakıldığında oyun olarak turnuvanın en kötü takımı bizdik. Turnuvanın en zayıf takımlarından bir tanesi Arnavutluk olarak gözüküyordu. Oynadıkları oyunla herkesin takdirini kazandılar. Sistemi olmayan tek takım Türkiye gibi gözüktü. Ne yapmak istediğini bilmeyen bir takım görüntüsü vardı. Ne savunma, ne baskı ne de hücum yapabildik. En az koşan takımlardan biri bizim takımımızdı” ifadelerini kullandı.

“HAKEM FAKTÖRÜ ÖN PLANA ÇIKMADI”

Hakem hatasının çok fazla ön plana çıkmadığı bir turnuvanın geride kaldığını söyleyen Atiker Konyaspor Futbol Şube Sorumlusu Ömer Korkmaz, “Özellikle sıkça eleştirilen Fransa-Almanya maçındaki yorumlara parantez açmak isterim. Schweinsteiger’in penaltı pozisyonuna itiraz etmediği için bilinçli olarak dokunduğunu düşündüm. Hakem genel olarak ev sahibi takımdan yana takdir haklarını kullanmış olabilir ama çok fazla hakem faktörünün ön plana çıktığını söyleyemem. Sadece final maçında Sissoko’nun ikinci sarıdan oyundan atılması gerektiğini ama bunun es geçildiğini düşünüyorum. Bunlar olabilir ama genelde hakemleri beğendim” şeklinde konuştu.

 

selahattin-akcakaya.jpg

“PORTEKİZ BENİ ŞAŞIRTMADI”

Kon TV Spor Müdürü Selahattin Akçakaya Portekiz’in kupayı almasının sürpriz olmadığını, kadro kalitesi sebebiyle zaten favorilerden biri olduklarını söyledi. “Portekiz birkaç favori takımdan biriydi. Ellerindeki yıldızlarına bakıldığında turnuvaya damga vurabilecek 3 takımdan biri Portekiz’di. Biri ev sahibi Fransa, saha avantajı vardı. Diğeri büyük şampiyonalarda başarı elde etme geleneği ile Almanya’ydı” diyen Akçakaya “Portekiz’de elindeki Ronaldo, Quaresma, Pepe gibi yıldızlar nedeniyle zaten favoriydi. Şampiyonluğu beni şaşırtmadı” diye konuştu.

“TÜRKİYE’NİN PERFORMANSI REZİLLİK”

Türkiye’nin EURO 2016 serüveni hakkında da konuşan Akçakaya, A millilerin sergilediği performansı rezillik olarak değerlendirdi. “Bu başarısızlığın sorumluları milli takımın oyuncu seçme heyetidir” diyerek açıklamalarını sürdüren Selahattin Akçakaya, “Turnuvadaki futbolcuları belirleyen Fatih Terim midir yoksa ekibi midir bilmiyorum ama oyuncu seçiminde çok büyük yanlışlar var. Tek tek bakıldığında kendi takımlarında oynamayan oyunculara bel bağlayarak oluşturulmuş bir milli takım vardı. 2 aydır sakat olan ve kendi takımında oynamayan Gökhan Gönül, kendi takımında kadro dışı kalan Caner Erkin, geçtiğimiz yılın yarısını maç oynamadan geçirmiş bir Arda Turan, Çin’de toplam 2-3 maça çıkan Burak Yılmaz gibi birçok oyuncu çağırıldı” dedi. Akçakaya, formda olan isimlerin değil, isim yapmış futbolcuların milli takıma çağrıldığını, başarısızlığın sebebinin de bu olduğunu belirtti.

“TURNUVANIN SÜRPRİZİ İZLANDA”

Turnuvanın sürprizi olarak Galler’i değil, İzlanda’yı gördüğünü belirten Akçakaya bunun sebebini ise şu şekilde açıkladı: “Galler’in başarısı da bence sürpriz değildi. Kadrosuna bakıldığında Gareth Bale, Aaron Ramsey, Joe Allen gibi oyunculara sahipler. Oyuncular Avrupa’nın en üst kategorisinde yer alan bir takımdı Galler. Milli takım olarak başarıları olmasa da oyuncuları kaliteliydi ve başarı da geldi.” Turnuvanın sürprizi olarak İzlanda’yı gördüğünü ifade eden tecrübeli gazeteci, “Her turnuvanın da bir sürprizi olur bu turnuvanın sürprizi İzlanda’ydı. Ama ben Galler’i sürpriz olarak görmüyorum” diye konuştu.

 

selman-selim-akyuz.jpg

BAŞARISIZLIĞIN SORUMLUSU FATİH TERİM

ÜNTV Haber Koordinatörü Selman Selim Akyüz, EURO 2016 hakkında yaptığı değerlendirmede turnuvanın favorilerinin erken havlu attığını belirtirken Türkiye’nin başarısızlığının sorumlusu olarak Fatih Terim’i gösterdi. Fatih Terim’in egosunu tatmin etme yoluyla Türkiye’nin istatistik olarak en kötü olduğu bir turnuvayı geride bıraktığını belirten Akyüz, “Konya’da oynanan son grup eleme maçlarında Konyalı bir muhabirin, ‘Konyaspor’la ilgili kadroda bir düşünceniz var mı’ sorusuna ‘Milli takım jest yapma yeri değil’ demişti. Burada aldığı bazı oyuncuların tamamen jest amaçlı, kendi oyun yapısına yakın olduğu için alındığı ortaya çıktı” dedi. Ayrıca Fatih Terim’in son milli takım tecrübesinde Türkiye’deki çoğu oyuncuya da hakaret ettiğini ifade eden Akyüz, “Türkiye’de stoper yok diyerek, stoperde bir ön libero oynatması, Fatih Terim’in milli takım sürecinin hem yöneticiler tarafından gözden geçirilmesi gerektiğini hem de kendisinin bir muhasebe yapması gerektiğini ortaya koyuyor” ifadelerini kullandı. 

“İSPANYA’NIN GÖZÜ ÇOK YÜKSEKLERDEYDİ”

“Avrupa Şampiyonası’ndaki diğer takımlara baktığımızda Portekiz ile çok büyük farklar olmadığını görüyoruz. Tabi ki İspanya ve Almanya gibi takımları dışarıda tutarsak…” sözlerini kullanan Selman Selim Akyüz, İspanya’nın İtalyan savunma oyununa çok iyi hazırlanmadığını bu yüzden kaybettiklerini söyledi. “Tıpkı bizim Hırvatistan maçına çalışmadan çıkıp “rezil” olduğumuz gibi, İspanya da İtalya’ya karşı hazırlanmadan çıkmış. İspanya’nın biraz gözü yukarıdaydı galiba. Hem psikolojik olarak hazırlanmamışlar hem de Del Bosque İtalyanlara karşı hazırlanmamış” diyen Akyüz İspanya’nın İtalya’dan 2 gömlek üstün bir takım olduğunu da ifade etti. Almanya hakkında da yorumda bulunan Akyüz, “Almanya yarı finalde Fransa ile eşleşti. Orada kim kazansa karşı tarafı çok fazla suçlayamazsınız. Fransa ev sahibi olmasının avantajını biraz daha kullanarak o turu geçip finale çıktı” diye konuştu.

“FRANSA KAZANSA O DA SÜRPRİZ OLURDU”

Portekiz’in şampiyon olmasının büyük sürpriz olduğunu belirten Akyüz, “Eğer Ronaldo oynasaydı ben sürpriz demezdim çünkü Ronaldo takımı tek başına sürükleyen oyuncuydu. Burada Beşiktaşlı Quaresma’nın etkisini ve Pepe’nin tecrübesiyle takımı sırtlamasını atlayamayız. Bir de Renato Sanches faktörü vardı. Çok genç ve çok yetenekli bir oyuncu. Bence Fransa kazansa yine sürpriz olurdu, Portekiz’in kazanması da sürpriz oldu. Çünkü turnuvanın favorileri yarı final ve çeyrek finalde elenmişlerdi” ifadelerini kullandı.
 

ismet-celik.jpg

“BİR GALİBİYETLE ŞAMPİYONLUK ÜZÜNTÜ VERİCİ”

2016 Avrupa Futbol Şampiyonası’nda favori takımının Almanya olduğunu ancak Portekiz’in büyük bir başarı elde ettiğini ifade eden spor yorumcusu ve yazar İsmet Çelik “Turnuvanın başında Almanya’nın kupaya uzanacağını düşünüyordum. Portekiz’in sadece 1 galibiyet alarak şampiyon olması bir futbol izleyicisi olarak üzüntü vericiydi” dedi.

“TURNUVA SÖNÜK KALDI”

Turnuvanın beklendiği kadar çekişmeli geçmediğini ifade eden Çelik, “ Turnuva bence sönük kaldı. Galler ve İzlanda iyi bir çıkış yakaladı. Hırvatistan beklenilen başarıyı gösteremedi ve hayal kırıklığım oldu. Daha başarılı olacaklarını tahmin ediyordum. Oyunculardan da en çok parlayan isim bence Payet oldu. Turnuvada kendisine değer kattı” dedi.

“KOŞMADAN TURNUVAYI KAZANMAK ZOR”

Türkiye’nin turnuvaya erken veda etmesini yorumlayan İsmet Çelik, “Türkiye'nin neden elendiğini anlamamız için Konyaspor'a bakmak lazım. İşin teknik kısmı var. Geçen yıl Türkiye liglerinde Konyaspor'un fırtınası estiyse bunu koşu mesafelerindeki rakiplerine attığı fark açıklar. Avrupa Şampiyonasında en az koşan takımlardan biri Milli Takımımız idi. Dünyada şuan oynanan futbolu baz alırsak koşmadan kazanman çok zor. Biz de bu yüzden kazanamadık. Turnuvadan kazandığımız en önemli şey Emre Mor oldu. Allah o çocuğu 3 büyüklerin gazabından korumuş diyebilirim. 3 büyük kulüplerde harcanır giderdi. Avrupa’da alt yapı eğitimi almış olması ve oyun bilgisini yurt dışında geliştirecek olması kendisi ve ülkemiz için büyük avantaj. Umarım Türkiye'deki kamuoyunu takip etmez ve şımarmaz” şeklinde konuştu.

 

HÜSEYİN KOYUNCUOĞLU - MÜCAHİT YAPRAKCI