Prim desteği baklagil üretimini artıracak

Prim desteği baklagil üretimini artıracak

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kırmızı mercimek, kuru fasulye ve nohutta prim desteğinin artırılması kararına ilişkin, "Bu karar, çiftçinin baklagil ekimine yönelmesi ve üretimin artması için faydalı olacaktır. Üretim artışı ithalatta gerilemeye, ihracatta artışa yol açacaktır" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, kırmızı mercimek, nohut ve kuru fasulyede prim desteğinin yüzde 100, meyve üreticileri için fidan desteğinin yüzde 50 artırılacağı, süt ve süt ürünlerinde hibe oranının yüzde 70'e çıkarılacağına yönelik açıklamaları tarım sektöründe olumlu karşılandı.

Konuya ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Bayraktar, baklagillerin birçok bölgede üreticinin geçim kaynağını oluşturduğunu, özellikle gelir seviyesi düşük kesimin protein ihtiyacının karşılanmasında bu ürünlerin önemli yer tuttuğunu söyledi.

Türkiye’nin baklagil üretiminde son yıllarda azalma görüldüğünü anlatan Bayraktar, "Son 10 yıldaki baklagil üretimine bakıldığında, ürünlerin tamamında azalma olduğu görülmektedir. 2004-2014 döneminde üretim nohutta 620 bin tondan 450 bin tona, kırmızı mercimekte 480 bin tondan 325 bin tona, kuru fasulyede 250 bin tondan 215 bin tona, yeşil mercimekte 60 bin tondan 20 bin tona, baklada 30 bin tondan 14 bin 927 tona, bezelyede 3 bin 500 tondan 2 bin 987 tona, börülcede 2 bin 300 tondan 2 bin 6 tona düştü" dedi.

Tarımsal ürünlerde üretim maliyetlerinin yüksek olmasının sektörün en büyük sorunları arasında yer aldığına işaret eden Bayraktar, şunları kaydetti:

"Girdi fiyatlarının maliyet içindeki payının azaltılması amacıyla uygulanan destekler oldukça önem taşımaktadır. Baklagillere verilen destekler 2009 yılından bu yana değiştirilmemiş, kilogramda 10 kuruş olarak uygulanmıştır. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun konuyla ilgili açıklamaları olumludur. Bu açıklamalar, çiftçinin baklagil ekimine yönelmesi ve üretimin artması için faydalı olacaktır. Üretim artışı ithalatta gerilemeye, ihracatta artışa yol açacaktır. Türkiye, baklagil dış ticaretinde şu anda net açık vermektedir. Üretim artışı yeterince olursa, ilkin bu açığın kapatılması, ardından dış ticarette net fazla verilmesini sağlayabilir. Prim artışları maliyetleri bir miktar da olsa azaltmaktadır. Yalnız, fiyatlarda önemli düşüş sağlanması için, girdi maliyetlerinin düşürülmesi, üretici ve market fiyatları arasındaki makasın kapatılması gerekir."

Bayraktar, meyve üreticilerine verilen fidan desteğinin yüzde 50 artırılmasının da meyve alanlarının genişlemesini sağlayacağını söyledi. 

Şemsi Bayraktar süt ve süt ürünlerine verilecek hibe oranının artırılmasının da süt üretimini teşvik edeceğini, süt sektörüne katkıda bulunacağını vurguladı.

- Baklagil üretimi kuraklık ve yeterli desteğin verilmemesi nedeniyle azaldı

Ulusal Baklagil Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Arslan da Türkiye'nin 1980'li yıllarda bakliyat ürünlerinde dünyada en fazla ihracat yapan ülke olduğunu belirterek, bu durumun 1990'lı yılların başına kadar sürdüğünü ifade etti. 

Arslan, Türkiye'de baklagil üretiminin kuraklık ve yeterli desteğin verilmemesi nedeniyle yıllar içinde azaldığını kaydetti. 

Başbakan Davutoğlu'nun baklagillerin de aralarında bulunduğu bazı tarım ürünlerine destek verileceğine yönelik açıklamalarını olumlu bulduklarını ifade eden Arslan, bu kararın Türkiye'nin geleneksel tarım ürünlerinde ithalatçı konumdan, ihracatçı duruma geçmesi için çok büyük katkısının olacağını söyledi. 

Türkiye'de yılın ilk yarısında üretilen bakliyat ürünlerinin büyük kısmının yüksek fiyat nedeniyle ihraç edildiğini, yılın ikinci yarısında ise iç tüketim için ithalat yapıldığını belirten Arslan, "Mercimeğin, nohutun anavatanı Türkiye. Türk nohutunun ve mercimeğinin diğer ülkelerden farklı olarak pişim süreleri ve fiyatı farklı. Bu nedenle fiyatlarda da farklılık var. Türk mercimeği ve nohutunda ton başına 100 dolar civarında fiyat farkı var" diye konuştu. 

Arslan, kırmızı mercimekte yaklaşık 200 bin ton dolayında bir ihracat olduğunu, 200 bin ton da ithalat yapıldığını belirtti.

İç tüketimde kuru fasulye ve nohutun yüzde 50'sinin ithalat ile karşılandığına dikkati çeken Arslan, "Kuru fasulye, kırmızı mercimek ve nohutta prim destekleri yüzde 100 artırılırsa bu ürünlerin ekilmesi tahıl ekimine göre daha avantajlı olacak. Çiftçi en azından toprağın bir bölümüne tahıl yerine bu ürünleri ekecek. Bu destekler ekim alanlarını yüzde 100 artırır. Üretici mercimek yerine buğday, pamuk üretiyordu, şimdi ürün deseni fazlalaşacak" değerlendirmesinde bulundu.