Prof. Dr. Ali Erbaş: Zekat hep zihnimizde olmalı

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, "Zekat, dünyanın dengesini muhafaza etmek için Rabbimizin koymuş olduğu en önemli farzlardan birisidir. İslam beş şey üzerine kurulmuştur. Bunlardan birisi de zekattır" dedi.
Prof. Dr. Ali Erbaş: Zekat hep zihnimizde olmalı

İslamiyet’in, dünyanın dengesinin bozulmasını önleyen bir din olduğunu söyleyen Erbaş, “Hz. Adem’den Hz. Muhammed’e kadar gönderilen bütün peygamberlere verilen dinin adı İslam’dır. Bizim inancımıza göre Hz. Musa da, Hz. İsa da İslam peygamberidir. Bütün peygamberlerin getirdiği mesajın özü İslam’dır ve dünyanın dengesini muhafaza etmek için gönderilmiştir. Allah Resulü Efendimizin geldiği dönemlerde dünyanın dengesi bozulmuş, Peygamber Efendimiz yeniden bozulan dengeyi düzeltmek için İslam’ı getirmiştir.  O yüzden bizim çok çalışmamız gerekiyor” dedi.

“MÜSLÜMAN ZEKAT İÇİN ÇALIŞIR”

Müslüman bir insanın çalışırken zihninin bir köşesinde zekatı her zaman muhafaza ettiğini söyleyen Erbaş, “Hatta çalışırken zekat için çalışır. Daha fazla zekat vereyim diye gayret eder. Daha fazla kazanayım ama kazanmamdaki esas amaç daha fazla zekat vereyimdir. Bütün Müslümanlara bu gerçeği anlatırsak, Türkiye’deki 55 Milyar Dolar zekat potansiyelinin hiç olmazsa yarısına ulaşsak dünyada her 3,5 saniyede bir insan açlıktan ölmez. Bu kadar kısa sürede bir insanın açlıktan ölmesini Türkiye’deki zekat potansiyelinin yarısı bile karşılayabiliyor. 30 Milyar Dolar bile olsa o insanlar açlıktan kurtuluyor. Dünyanın doğusu açlıktan, batısı da tokluktan ölüyorlar. Tokluktan ölenler fazla yiyeceklerine, yemeyip de açlıktan ölen insanlara ulaştırsalar onlar kurtuluyor” diye konuştu.

prof-dr-ali-erbas-001.jpg

“SİGARA HARAMDIR”

Sigarayla mücadele konusunda da değerlendirmelerde bulunan Erbaş, “Sigarayla ne kadar mücadele ettiğimi biliyorsunuz. 55 Milyar Dolar paramız da sadece sigaraya ülkemizde harcanmaktadır. Yaklaşık 35 Milyar Dolar sigaraya, 20 Milyar Dolar da sigara yüzünden ortaya çıkan hastalıkları tedavi etmek için harcanıyor. Yazık değil mi? 30-40 Milyar Dolar parayla yer yüzünde aç insan kalmayacak fakat sadece bizim ülkemizde bundan fazlası sigaraya harcanıyor. Kurban kampanyasında şöyle bir örnek veriyordum. Bir kişi bir günde en ucuzundan bir paket sigara içse, 365 günde 7 kurban parasını sigaraya vermiş oluyor. Daha pahalı bir sigara olduğunda bu belki 10 kurbana bile çıkar. Cumhurbaşkanımızla Çanakkale’de 18 Mart programına katılmıştık. Hemen yanda güzel bir caminin açılışını yaptık. Caminin mimarı hararetle camiyi anlatıyor. Cumhurbaşkanımız da mimar yanında olduğu için hemen fark etti. Sigarasını çıkartmasını söyledi. Baktık ki çok da pahalı bir sigara. Cumhurbaşkanımız da bunu bırakacaksın dedi. Ben de o anda sigaranın 3 açıdan haram olduğunu söyledim. Dine zararlıdır. Çünkü bazı alimler sigarayı sarhoşluk verici şeyler arasına koymaktadır. Sarhoşluk da dinimizde haramdır. İkincisi ekonomik açıdan haramdır, çünkü sigara israftır. Üçüncüsü de sağlık açısından haramdır. Ben bunu söyleyince Sayın Cumhurbaşkanımız dördüncüsünü de söyleyelim hocam dedi. Sigara içen herkes intihar ediyor, intihar da haramdır dedi. Bir yılda 55 Milyar Dolar gidiyor. Çok yüksek bir rakamdır.  Lütfen bu hususa dikkat edelim” dedi.

HÜSEYİN KOYUNCUOĞLU / YENİ HABER GAZETESİ