Putin Abhazya Başbakanı Hacimba ile bir araya gelecek

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Abhazya Başbakanı Raul Hacimba ile yarın bir araya geleceği bildirildi.
Putin Abhazya Başbakanı Hacimba ile bir araya gelecek

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden AbhazyaBaşbakanı Raul Hacimba ile yarın bir araya geleceği bildirildi. 

Kremlin Basın Merkezinden yapılan yazılı açıklamada, Putin'in daveti üzerine Soçi kentinde gerçekleştirilecek görüşmede bölgesel güvenlik alanında işbirliği ve ikili ilişkilerin değerlendirileceği belirtildi. 

 Görüşmede, Rusya ve ayrılıkçı Abhazya Cumhuriyeti arasında "ittifak ve stratejik ortaklık" anlaşması imzalanması planlanıyor.

Gürcistan'dan anlaşmaya tepkiler sürüyor

Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili, Tiflis Katedral Kilisesi'nde gazetecilere yaptığı açıklamada, "Abhazyalılık ve Osetyalılığın gerçek geleceğinin sadece birleşmiş Gürcistan'da olduğunu göstermek istiyoruz" dedi.

Gürcistan Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada ise Abhazya'nın, Gürcistan'ın ayrılmaz bir parçası olduğu belirtilerek söz konusu anlaşmanın imzalanma ihtimalinden endişe duyulduğu ifade edildi.

Gürcistan hükümeti tarafından atılan "etkili ve yapıcı" bir dizi adıma rağmen Rusya ile siyasi açıdan bir ilerleme kaydedilemediği bildirilen açıklamada, Rus hükümetinin "Gürcistan ile ilişkileri geliştirmek" amacıyla yaptığı açıklamalar ile attığı adımların birbirine uymadığı kaydedilerek, "Gürcistan asla bu işgali kabul etmeyecek, uluslararası ortaklarını haberdar edecek ve her türlü yetki kullanılacaktır" denildi.

Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te, çoğunluğu muhalif lider Mihail Saakaşvili taraftarlarından oluşan yaklaşık 30 bin kişi, Rusya ile Abhazya arasında askeri konularda işbirliğini öngören anlaşmayı protesto etmek için, geçen hafta parlamento binası önünde gösteri düzenlemişti. Hükümeti Rusya'ya karşı etkisiz kalmakla suçlayan göstericiler, Rusya ve hükümet aleyhine slogan atmıştı.

Gelişmelerin ardından Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili, Güvenlik Konseyi'nin toplanması için meclise başvurmuş, Gürcistan Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada ise "Eğer Rusya ileAbhazya böyle bir anlaşma imzalarsa bu durum, Abhazya'nın Rusya tarafından açıkça ilhakı olacaktır" görüşüne yer verilmişti.