Putin: Türkiye ile ilişkilerimizi düzeltmek istiyoruz

Rusya Devlet Başkanı Putin,"Hiçbir zaman özür gelmedi. İlişkileri düzeltmek istiyoruz. İlişkiyi bozan biz değildik. Sözler yetersiz. Bir şeyler yapmalılar. Ama Türkiye ile iletişim içindeyiz." dedi.
Putin: Türkiye ile ilişkilerimizi düzeltmek istiyoruz

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya-Türkiye ilişkilerine ilişkin, "Bu konuda açıklamalar aldık ama hiçbir zaman bir özür gelmedi. Biz ilişkilerimizi düzeltmek istiyoruz." dedi.

Putin, Yunanistan'a düzenlediği iki günlük resmi ziyaretin ilk durağı başkent Atina'da Başbakan Aleksis Çipras ile basın toplantısı düzenledi.

Türk hava sahasını ihlal etmesinin ardından Türk jetleri tarafından düşürülen Rus savaş uçağıyla ilgili bir soru üzerine Putin, Rus Hava Kuvvetlerinin düzenli ordularla savaşmadığını, terör örgütlerini hedeflediğini savundu.

Putin, Türkiye'ye karşı hiçbir zaman savaşmayı düşünmediklerini anlatarak, "Hiçbir zaman da o noktaya gelmeyeceğini umuyorum. Ama olan oldu. Sadece uçağımız düşürülmedi. Uçağın pilotu da öldürüldü. Bu da uluslararası hukuka göre bir savaş suçu. Bu konuda açıklamalar aldık ama hiçbir zaman bir özür gelmedi. Biz ilişkilerimizi düzeltmek istiyoruz. Bu ilişkiyi bozan biz değildik. Sözler yeterli değil. Bir şeyler yapmalılar. Ama Türkiye ile iletişim içindeyiz. İletişimde kalmanın birçok yolu var. Belli başlı adımlar bekliyoruz. Ama şimdilik hiçbir adım yok " ifadelerini kullandı.

Suriye'nin kuzeyinde bir Kürt devleti kurulması ihtimaline ilişkin ise Putin, "Kürt devleti için ise bu bizim işimiz değil. Bölgedeki Kürtlere ve hükümetlere kalmış bir mesele. Bu konuda mevkidaşlarımızla ilişki içindeyiz. Bir barış süreci başlatmalıyız ve makul sonuca vardırmalıyız. Siyasi çözüm için ne gerekiyorsa yapacağız." yorumunu yaptı.

"Rusya Kırım konusunu kimseyle pazarlık etmeyecek"

Putin, Kırım'ın Rusya tarafından işgal edilmesine ilişkin ise "Kırım meselesi kesin olarak kapanmıştır. Bu, Kırım'da yaşayan insanların kararıdır. Rusya bu konuyu kimseyle pazarlık etmeyecek." diye konuştu.

Romanya ve Polonya'da ABD tarafından füze savunma sistemleri yerleştirilmesine yönelik bir soru üzerine Putin, şöyle konuştu:

"Bu, savunma altyapısının altını oyan bir hamleydi. 20 yıldır bir cevap vereceğimizi söylüyorduk. Kimse bizi dinlemiyor. Kimse bizimle müzakere etmek istemiyor. Bunun Rusya'ya karşı olmadığını söylüyorlar. Bu savunma füze sistemlerini ilk başta İran'ın nükleer programına karşı kullanmak istediklerini söylediler. Şimdi nerede bu? ABD, İran ile bir anlaşma sağladı. İran'dan bir nükleer tehlike yok. Ama ABD hala Avrupa'da füze savunma sistemlerini kurmaya devam ediyor. Biz bunun tehdit olduğunu düşünüyoruz ve buna cevap vereceğiz. Önceden Romanya tehdit altında değildi. Ancak, bazı önlemler almak durumundayız. Bizim yapacağımız herhangi bir eylem cevap niteliğinde olacaktır. Aynı durum Polonya için de geçerli olacak. Bu meseleler müzakere edilmeli."

Putin, Güney Akım doğalgaz boru hattının AB ve ABD'nin baskılarıyla engellendiğini kaydederek, "Size bir sır vereceğim. Türkiye başta şu anki doğalgaz fiyatlarında indirim talep etti. Onlarla anlaşabilirdik. Biz Türk Akımıyla devam etmek istedik. Ama yine AB'li ortaklarımızla anlaşmaya varamadık. Biz yine de bu konuda herhangi bir Avrupalı ortakla çalışmaya hazırız. Ancak önden bazı garantiler istiyoruz. Sadece basit sözlerle hareket edemeyiz. Paramızı çarçur etmeye niyetimiz yok." değerlendirmesinde bulundu.

Çipras: Yunanistan, hem Rusya'ya hem de AB'ye yardım edebilir

Başbakan Çipras ise Yunanistan'ın AB ve NATO'nun bir parçası olduğunu ve taahhütlerine bağlı olduğuna vurgu yaparak, "Yunanistan, hem Rusya'ya hem de AB'ye ilişkilerini geliştirme konusunda yardım edebilir. AB'de başka herhangi bir ülke Yunanistan kadar faydalı olamaz. Yunanistan burada adım atabilir ve aradaki boşluğu kapatabilir. Yeniden soğuk savaş dönemine dönemeyiz. Avrupa ve Rusya çatışma halindeyken Avrupa'nın geleceğinden söz edilemez. Tek yol diyalog." ifadelerini kullandı.

Ziyaret kapsamında ise enerji, ulaşım, turizm, gemicilik, madencilik ve eczacılık alanlarında karşılık anlaşmalar imzalandı.