Rabia evrensel oldu

2013 yılının Temmuz ayında ordunun yönetime el koyması ile birlikte başkent Kahire’de Rabiatul Adeviyye Meydanı’nda düzenlenen protesto gösterilerinde kullanılan Rabia işareti bugün uluslararası bir boyuta ulaşarak evrensel bir sembol haline geldi.
Rabia evrensel oldu

2013 Temmuz’unda Mısır’da darbe karşıtları Rabiatul Adeviyye Meydanı’ndan esinlenerek Rabia işaretini kullanmaya başladı. Darbeye karşı sokağa dökülen Mısır halkı, gösterilerde 4 parmakla Rabia işareti yapıp üzerinde bu sembolün olduğu pankartlar taşırken dünyanın dört bir yanında düzenlenen destek gösterilerinde de aynı işaret kullanıldı. Rabia, zamanla "zafer işareti", "yumruk işareti" gibi evrensel boyut kazanarak dünyadaki tüm darbe karşıtlarının simgesi olarak kabul gördü. Arapça "dört" anlamına gelen Rabia kelimesinin içerdiği mesaj konusunda da farklı görüşler bulunuyor. Bazı görüşlere göre Rabia işareti, darbe karşıtlarının toplandığı ve yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği Rabiatul Adeviyye Meydanı'na atfen kullanılıyor. İşaretin aynı zamanda, darbeye kadar sadece bir yıl cumhurbaşkanlığı yapan ülkenin seçilmiş lideri Muhammed Mursi'nin meşru olarak 4 yıl boyunca görevde kalması gerektiği mesajı içerdiği belirtiliyor.

10-1-6-005.jpg

DÜNYADA RABİA İŞARETİ

Mısır’da darbe karşıtları tarafından kullanılan Rabia işareti zamanla tüm dünyaya yayılarak dünyadaki tüm darbelere ve halkın iradesine yönelik girişimlere karşı direnişin simgesi halini aldı. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da Rabia işaretini kullanmaya başlaması ile bu sembol daha büyük kitlelere ulaştı. Erdoğan Mısır'daki darbe sonrası yaptığı konuşmalarda, mitinglerde halkı Rabia işaretiyle selamladı. Erdoğan’ın dışında Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Üyesi Bakir İzzetbegoviç ve Senegal Cumhurbaşkanı Siyasi Danışmanı Es-seyyid Ali ed-Din de Mısır'daki darbe karşıtlarına destek için bu işareti kullandı. Batı Şeria, Kudüs ve Gazze'de Ekim 2015'ten bu yana Yahudi yerleşimcilerin Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallerini protesto eden Filistinli gençler ise, "halkın haklarını ihlal eden yönetime" karşı olduklarını ifade etmek için gösterilerde bu işareti yaptı.

10-1-9-001.jpg

15 TEMMUZ VE RABİA

Mısır’daki darbe esnasında ortaya çıkan Rabia işareti Türkiye’de de 15 Temmuz Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminde de sıkça kullanıldı.  Cumhurbaşkanı Erdoğan, darbe girişimi gecesi İstanbul Atatürk Havalimanı'nda kendisini karşılayan halkı Rabia işaretiyle selamladı. Cumhurbaşkanı'nın çağrısıyla Türkiye'nin dört bir yanında meydanlara dökülen halk, bu sefer Mısır'daki darbe karşıtlarına destek için değil, ülkedeki darbe girişimine karşı olduklarını göstermek için bu işareti kullandı. Erdoğan son olarak, 10 Ağustos'ta Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde demokrasi nöbeti tutan vatandaşlara hitap ederken, "Bizim de bir 'Rabiamız' var" diyerek, dört parmağın birincisinin tek millet, ikincisinin tek bayrak, üçüncüsünün tek vatan, dördüncüsünün tek devleti temsil ettiğini belirtti.

İSMAİL KOÇ / YENİ HABER GAZETESİ

10-1-10.jpg

10-1-7-001.jpg