Ramazan Bayramı'na doğru

Ramazan Bayramı'na doğru

 Ankara Müftüsü Mefail Hızlı, "Bayramları bayram yapan bizim onlara yüklediğimiz değerdir. Anlamından uzaklaşan bayramlar sadece bir tüketim aracı olur. Yetimler ve kimsesizlerin himaye edicisi olmayan, çevresindeki fakirlerle yakınlık kurmayan, akraba ve eş-dostlarının dertleriyle hemhal olmayan bir müminin vicdanı huzur bulamaz, mutlu olamaz." dedi.

Hızlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Müslümanların özel günleri olan bayramlara özel ilgi göstermek gerektiğini söyledi.

"Her Müslümanın coşku içinde olduğu, sevinçlerin paylaşıldığı, güzelliklerin yaşandığı, büyüklerin ellerinin öpüldüğü, çocukların sevildiği ve sevindirildiği bu özel günlere herkesin eşlik etmesi beklenir." diyen Hızlı, nafile ibadetlerin bu mutluluk tablosuna gölge düşürmemesi gerektiğini, Müslümanların sevinç içinde olduğu, yiyip içtikleri, birbirini ziyaret ettiği bayramın ilk gününde oruç tutmanın haram kabul edildiğini ifade etti. Hızlı, şöyle konuştu:

"Bayramın en temel amacı, toplumun bütün katmanlarıyla aynı heyecanı hissetmesini sağlamaktır. Özellikle maddi durumu elverişsiz Müslümanları unutmamak ve onların da bu bayram coşkusuna katılmalarını temin etmeye çalışmak gerekir. Zira sevinç ve mutluluk, zengin, fakir bütün inananları ilgilendirmedikçe huzurun yakalanması imkansızdır. 

Bayram sabahları, kadın erkek, genç yaşlı ve çocuk herkesin Medine'deki Musalla'ya gelip namazlarını kılmasını isteyen Hz. Peygamber, bayramda giyecek elbisesi olmayanların ihtiyaçlarının giderilerek kutlamalara katılmalarına özen gösterirdi. Bayram namazı kılınıp hutbe bittikten sonra herkes birbirlerinin bayramlarını tebrik eder, hayır duada bulunurlardı.

Aslında bayramları bayram yapan bizim onlara yüklediğimiz değerdir. Anlamından uzaklaşan bayramlar sadece bir tüketim aracı olur. Yetimler ve kimsesizlerin himaye edicisi olmayan, çevresindeki fakirlerle yakınlık kurmayan, akraba ve eş-dostlarının dertleriyle hemhal olmayan bir müminin vicdanı huzur bulamaz, mutlu olamaz."

Hızlı, İslam dünyasında, başta Suriye olmak üzere akan kan ve gözyaşının yerini Hz. Peygamber'in öğrettiği kardeşlik iklimi almadıkça, müminler paylaşma, dayanışma, birlik ve beraberlik hedefi doğrultusunda ruhlarını buluşturmadıkça gerçek bayramdan bahsetmenin doğru olmayacağını ifade etti.

Bayramların, sevgi, dostluk, vefa, bağlılık ve samimiyetin artmasına yol açtığını, dargınlık ve küskünlükleri ortadan kaldırdığını, sevinç kaynağı olduğunu dile getiren Hızlı, "Bayramları mutlulukla kutlamak bu ülkede yaşayan her kişinin hakkıdır. Bayram yapabilme fırsatını borçlu olduğumuz şehitlere de bu vesileyle bir kez daha rahmet diliyorum." dedi.