Hasan Mutluoğlu

Hasan Mutluoğlu

Ramazan mekteptir

Ramazan mekteptir

Bu gün (6 Haziran ) Ramazan Ayının birinci günü. Rahmet, mağfiret, kurtuluş, bereket ve Kur’an ayına bir kere daha kavuşmanın sevincini yaşamak ne kadar güzel.

            Sağlıklı, sıhhatli, barış ve esenlik dolu Ramazan günlerini yaşamayı, akrabalarla, dostlarla iftar sofralarında buluşmayı, Ramazan Bayramına kavuşmayı  Allah nasip etsin.

            Ramazan ayı, maddi ve manevi olarak hayatımıza kattığı önemli güzellikler ve değerler dolayısı ile, mektep/okul - “Ramazan Mekteptir”- olarak adlandırılması, isabetli bir tespittir.

            Ramazan mekteptir. Sabrı, paylaşmayı, kendinden başkasını düşünmeyi ve farketmeyi, sahip olunan nimetlerin yeniden keşfini sağlayan önemli bir zaman dilimidir.

            Her yaş aralığındaki insanları etkileyen ve kuşatan, güzellikleri farkettiren, iki dünya dengesini sağlayan, kötülüklerden uzaklaştıran, gönüllerdeki sevgi tohumunu yeşerten manevi bir iklim dünyasıdır Ramazan.

            Sahura kalkmak, oruç tutma yarışında olmak, akşamları kurulan iftar sofrası etrafında akşam ezanını büyükleri ile sabır ve telaşla, heyecanla beklemek, çocuklar için unutulmaz güzel anlardır.

            Teravih namazlarında yaşanan coşku, toplu ibadet sevinci, çocukların mutluluktan kaynaklanan hareketliliği, gençlerin dinamikliği, yaşlıların vakarlı duruşları, Kur’an kıraatı, tekbir sesleri, camilerden yaşanan, farkedilen güzelliklerdir.

            Ramazanda kurulan iftar sofraları sayesinde, hayat yolculuğu ve uğraşında savrulan aile fertleri birlikte olurlar. Beraber olmanın, iftar etmenin, sevinci paylaşmanın güzelliğini yaşarlar.

            Akrabalarla, dostlarla, meslektaşlarla, komşularla, kurulan iftar sofraları, dostlukların pekişmesine, sevgilerin artmasına bir vesiledir.

            Ramazan ayında göz ardı etme lüksümüz olmayan şu gerçeği unutmamak gerekir.

            İftar sofraları, muhtaç olan insanlarla paylaşılmadığı sürece bereketli olması mümkün olabilir mi? Oruç tutma vesilesi ile kazanacağımız manevi güzelliklerin eksikliğine işaret olmaz mı?

            Bunun önemini bilmek, bu gerçeklere azami dikkat ederek, dostlukların pekişmesi, dengelerin sağlanması, yeni tanışıklıklara yol açmasını sağlamak üzere iftar sofralarında buluşmak gerekir.

            Toplumdaki ayrışmaların, çözülmelerin hızlandığı günümüzde, Ramazan iftar sofraları, bu olumsuz gidişatı olumlu bir yöne doğru çevirme şansı verebilir.     

 Ramazan iftar sofraları, birlikteliği, paylaşma sevincini, ötekileştirme duygusunu önleyici önemli bir etkinlik haline gelebilir.

            Oruç tutmak dinimizin bize emrettiği önemli bir ibadet. Riyası olmayan, gösterişten uzak, karşılığında alınabilecek mükafatın,  Allah’ın tasarufunda olan bir görev.

Topluma karşı ferdi sorumluluğumuzu hatırladığımız en önemli zaman dilimi olan Ramazan ayında, Allah’ın bize yüklediği görevleri yerine getirme mutluluğunu yaşamak amacımız olmalıdır.

İftar sofralarını, yemek/içmek etkinliği olarak değerlendirmek, - sığ bir düşünce tarzının tezahürü olarak – yanlıştır.

İnsanların birbirlerini en iyi anlayabilecekleri ortamların başında, birlikte yemek yenen sofra başlarıdır.

Atalarımızın bu doğrultuda bize yol gösteren özlü sözlerini hatırlarız. “İnsanları en iyi, sofra başında ve yolculukta tanırız.”

Hz. Ömer’in insanları tanımada ortaya koyduğu önemli ölçütlerini sizlerle paylaşmak gerekirse; “ Alış verişte, komşulukta, yolculukta “ şeklindedir.

Başta ailelerden başlamak üzere, toplumun her kesimi için, Ramazan ayının güzelliklerini yaşamak ve yaşatmak, insani, İslami sorumluluğumuz doğrultusunda gayret göstermeliyiz.

Ülkemizde, komşu ülkelerde, dünyanın her bölgesinde açlık ve susuzluk, yokluk içinde yaşayanları unutmadan, imkanlarımızı paylaşabilmenin yolunu bulmalıyız.

Ferdi olarak ulaşmada zorluk çekebiliriz. Bu paylaşımı kolaylaştıran ve güvenilir bir şekilde muhtaçlara ulaştırmaya çalışan Sivil Toplum Kuruluşlarının çalışmalararına destek verilmelidir.

Ramazan Mekteptir”  başlığımıza uygun yazabileceklerimize uygun düşünmek,  siz değerli okuyucuların da bir görevi olsun.

Ramazan ayı bir mekteptir. Sabrı, paylaşmayı, nimetlerin kıymetini, dostluğu, kardeşliği, iyilik yapmayı, iyilik yapmanın mutluluğunu, beraber yaşama kültürünü, elimizin altında olan imkanların içinde, başkalarının da hakkı olduğunu, Allah’a karşı görevlerimizi yeniden hatılıyor  ve öğreniyoruz.

Ramazan ayının ülkemize, müslümanlara ve dünyaya hayırlar getirmesi dua ve dileğimiz olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hasan Mutluoğlu Arşivi
SON YAZILAR