Hatice Dursun

Hatice Dursun

Ramazan’a kavuşmak duasıyla…

Ramazan’a kavuşmak duasıyla…

Bildiğiniz gibi İslam dinin de önemli olan bazı aylar vardır. Bu aylar 3 aylardır. 3 aylarda yapılan ibadetlerin fazileti çok büyüktür. Bu konuyu bir hadisle anlatmak istiyorum. İki Cihan Güneşi Sevgili Peygamber Efendimiz, saadet meclisinde oturuyordu. Mescide bir esir grubu getirdi. O sırada Allah Resulü(s.a.s), bir kadının yana yakıla bir şeyler aradığını gördü. Kadın yakaladığı her çocuğu sinesine basıyor, kokluyor  sonra bırakıyordu.

Sonra kendi yavrusunu buldu, bağrına bastı. Doyma bilmeden onu öpüyor, kokluyor, tekrar  bağrına basıyordu. Allah Resulü (s.a.s) bu manzara karşısında iyice doldu. Hıçkıra hıçkıra ağlayarak parmağıyla yanındakilere bu kadını gösterdi ve :’’Şu kadını görüyor musunuz’’? dedi. Sahabe cevap verdi :’’Evet ya  Rasulallah!’’ Allah rasulü (s.a.s) tekrar:’’ Bu kadını şu kucağındaki çocuğu cehenneme atar mı?’’ diye sordu. Sahabe ‘’Hayır ya Rasulallah!’’ karşılığını verdi. İşte bunun üzerine İkİ Cihan Serveri şu hikmet dolu sözleri söyledi: “Allah o kadından daha şevkatlidir, kullarını cehenneme atmak istemez.

İşte böylesine başdöndürücü bir şefkat ve merhamete sahip olan Allahu Teala, sene içinde kulları için gönül dünyalarında adeta bir manevi hamle yapmaları adına bazı özel gün ve geceleri yaratmıştır. Bu özel zaman dilimleri Cenab-ı Hakk’ın rahmet esintileri  sağanak sağanak yağmaktadır. Şu günlerde de bu zaman dilimlerinden ‘üç aylar’a kavuşmanın sevincini yaşıyoruz. Recep, Şaban ve Ramazan aylarına ‘’3 aylar ‘’diyoruz.

Üç aylar fırsat günleridir, çok bereketli aylardır. Sevabı bu kadar bol olan aylarda, müminler  birbirleri ile tebrikleşmeli, çocukları sevindirmeli, fakirlerin gönlü alınmalı, ihtiyaç sahiplerinin ihtiyaçları giderilmeli, anne-babalarının duaları alınmalıdır. Bu ayların Müslümanlarca değerli addedilmesinin sebeplerinden birisi de Peygamberimiz(s.a.s) ‘in bu aylar hakkında verdiği haberlerdir. Rasulullah(s.a.s) Efendimiz:’’ Recep Allah’ın ayı, Şaban benim ayım ve Ramazan ümmetimin ayıdır.’’ Buyurmuştur.

Regaib Kandili: Recep ayının ilk perşembeyi cumaya bağlayan gecesi Regaib kandilidir. Regaib, "pek çok ihsan" manasına gelen "Ragibe" kelimesinin çoğuludur. Bu gecede Cenab-ı Hakk engin rahmetiyle tecelli edip sonsuz mağfiretiyle muamelede bulunduğu için geceye bu isim verilmiştir.

Miraç Kandili : Receb ayının 27. gecesi ise Miraç Kandili'dir. Miraç, kelime manası itibariyle "merdiven", "yükselecek yer", "en yüksek makam" manalarına gelmektedir. Bu gecede Peygamberimiz bir mucize olarak Mekke'deki Mescid-i Haram'dan, Kudüs'teki Mescid-i Aksa'ya ve oradan da göklerin İlahi derinliklerine doğru yükselip ruhen ve bedenen Cenab-ı Hakk'ın huzuruna çıkmıştır.

Şaban: Hayır Ayı: Üç ayların ikincisi olan Şaban, kelime manası itibariyle "dağılan", "saçılan" manalarına gelmektedir. Bir rivayete göre Peygamber Efendimiz, Şaban ayında Ramazan için pek çok hayır dağıldığı için bu aya bu ismin verildiğini ifade etmektedir. 
 

Berat Kandili : Şaban ayı içerisinde Berat kandili vardır. Berat kelimesi, "borçtan, isnat edilen suçtan, ruha azap veren sıkıntılardan kurtulmak" manalarına gelmektedir. Bu gecede Kur'an-ı Kerim bir bütün halinde dünya semasına indirilmeye başlanmıştır. Bu sebeple bu gece hürmetine pek çok günah bağışlandığı için geceye Berat gecesi denilmiştir.

Ramazan: Bereket Ayı

Üç ayların sonuncusu olan Ramazan ayı on bir ayın sultanı ve ayların en faziletlisidir. Zira bu ayda Kur'an indirilmeye başlanmış ve ay boyunca oruç tutmak farz kılınmıştır. 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hatice Dursun Arşivi
SON YAZILAR