Ramazanda ağır yemeklerden kaçının uyarısı

Medicana Konya Hastanesi'nden Yrd. Doç. Dr. Bülent Koçer, Ramazan ayı boyunca hastalığı olan insanların ağır yemek yememeleri gerektiğini söyledi.
Ramazanda ağır yemeklerden kaçının uyarısı

Ramazan ayı ile ilgili bir takım tedbirlerin alınması gerektiğini söyleyen Tıbbi Direktör Yardımcısı Dahiliye Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Bülent Koçer, “Özellikle Ramazan ayında neler çok önemli, neden mide bağırsak hastalıkları daha çok artmakta? Çünkü bütün gün boyunca midenize bir şey girmemekte ve akşam olduğu zaman oruç açıldığı için çok fazla mide bağırsak sistemine yüklenilmekte. Bunu önlemek için özellikle bir çorbayla başlayıp ondan sonra sofradan kalkıp dolaştıktan sonra tekrar yemeğe oturmak ve ağır şeyler yemekten kaçınmak gerekiyor” dedi.

"TANSİYON VE ŞEKER HASTALARI DİKKAT"
Yrd. Doç. Dr. Koçer, tansiyon ve şeker hastalarına Ramazan ayı dolayısıyla tavsiyelerde bulunarak, “Bazı şeker hastalıkları özellikle tip iki diyabetik dediğimiz sadece hap kullananlar Ramazan ayında oruç tutmak istiyorlar. Onların da özellikle ilaçlarını sahurda ve iftarda almalarını öneriyoruz. Ve özellikle ağır yemek yemekten kaçınmalarını öneriyoruz. Yüksek tansiyon hastaları tuzlu yedikleri zaman ya da Ramazanda bir anda yemeğe oturdukları için sahur ya da iftarda, bunlarda da yüksek tansiyon ve bir takım komplikasyonlar gözükür. Felçler, böbrek problemleri, kalp problemleri yaşama riskleri çok yüksek olmaktadır” diye konuştu.
Ramazan ayı boyunca hem sağlıklı insanların, hem de gerçekten hastalığı olan insanların yemeği ağır yememelerinin altını çizen Yrd. Doç. Dr. Koçer, “Oruç tutan insanların şeker düzenlerini çok dikkatli takip etmeleri gerekir. Yemekten sonra mutlaka hafif bir şeyler yiyip kalkıp dolaşmaları ondan sonra tekrar yemeğe oturmaları, yemeği hemen yiyip kalkayım değil de, bir takım aktivite yürüyüşleri yaparak düzeltmeleri gerekir” şeklinde konuştu.
Ramazan boyunca uzun bir zaman geçireceğimizi ve bu zaman içerisinde suyun çok önemli bir faktör olduğunu da anlatan Yrd. Doç. Dr. Koçer, “Çünkü, sahurla iftar arasındaki zaman çok uzun. O yüzden hastalarımızın mutlaka sahur zamanlarında bol su içmelerini ve akşam yemeğinden sonra kalan vakitte sıvı takviyelerini mutlaka yapmaları gerekmektedir. Çünkü su vücut için çok önemli. Bunlar yapılırsa Ramazan ayı da mutlaka sıcak döneme geldiği için, terle veya çalışmayla mutlaka bir sıvı kaybımız olacak. O yüzden bol su içmeleri ve susatacak gıdaları kullanmamalarını tavsiye ediyorum" dedi.
Yrd. Doç. Dr. Bülent Koçer, özellikle kalp hastalığı, yüksek tansiyon ve şeker hastalığı olanların Ramazan ayında hekimlerine danışmaları gerektiğini söyledi.