Ramazanda arındı bayramda kirletmeyin!

Ramazan ayı boyunca insan vücudunun ve organların dinlenmesi, sağlığı olumlu anlamda etkiliyor. Fakat bu sürenin sonunda gelen Ramazan Bayramında da beslenmeye oldukça dikkat etmek gerekiyor. Fazla şekerli ürün tüketmek büyük hastalıklara yol açıyor.
Ramazanda arındı bayramda kirletmeyin!

Ramazan ayı boyunca insan vücudunun ve organların dinlenmesi, sağlığı olumlu anlamda etkiliyor. Fakat bu sürenin sonunda gelen Ramazan Bayramında da beslenmeye oldukça dikkat etmek gerekiyor. Fazla şekerli ürün tüketmek büyük hastalıklara yol açıyor.

Oruç döneminde dinlenen ve yenilenen vücut, bayramda fazla şeker ve gazlı ürünlerin tüketimiyle yoruluyor. Bayramda nasıl beslenilmesi gerektiğinden bahseden Uzman Diyetisyen Demet Ural Nikbay, “Keyifli bir bayram geçirebilmek tabi ki öncelikle ruhen ve bedenen sağlıklı olmaya bağlıdır. Beslenme sağlığın en temel bileşeni olduğuna göre, oruçtan çıkmış bedenimizi fazla yormayacak bir beslenme şekli bayramda da sağlığımızı koruyabilmek için çok önemlidir.” dedi.

‘BU ÜRÜNLERDEN UZAK DURULMALI’

Bayramda nasıl beslenilmesi gerektiğini anlatan Nikbay, “Kaliteli protein ve karbonhidrat kaynakları, sağlıklı yağlar içeren besinlerden oluşan güzel bir kahvaltıyla güne başlamak iyi olacaktır. Sonrasında gelen ikramları çok aşırıya kaçmadan, küçük ara öğünler şeklinde yaparak devam edip aksam yemeğinde de sebze ağırlıklı beslenmek, günün son saatlerinde vücudu daha da yoracak ağır şerbetli tatlı, börek vs. gibi besinlerden olabildiğince az tüketerek günü kapatmak daha doğru olacaktır. Gazlı içeceklerden uzak durulmalı, ayran, doğal meyve suları ve bitki çayları gibi içecekler tercih edilmeli, yeterli su tüketimine çokça dikkat edilmelidir.” şeklinde aktardı.

bayramda-beslenme-1.png

‘YEMEĞİ ARALIKLARLA TÜKETMELİYİZ’

Mideyi yormadan aralıklarla yemek yemenin gerektiğini dile getiren Nikbay, “Uzun süre boş kalan midemizi su da dâhil olmak üzere hızla ve yüksek miktarda besinle ya da içecekle doldurmak tabi ki de çok yanlıştır. Bunun yerine yemeği aralıklı tüketmek, yemekten sonra hemen ağır tatlılar değil de bir kaç saat sonra (tabi ki yatmadan 3-4 saat öncesinde mideyi boş bırakacak şekilde) küçük bir bardak tarçınlı süt ve küçük bir meyve, ya da bir küçük kâse yoğurt ve meyve ile ara öğün yapmak, yeterli zaman kalmıyorsa sindirimi rahatlatan bir bitki çayı ile devam etmek daha doğru olur.” İfadelerine yer verdi.

bayramda-beslenme-1.jpg

‘BAYRAMLAR KALORİ ŞENLİĞİNE DÖNÜŞÜYOR’

Çok fazla şeker tüketmenin birçok hastalığa yol açtığını söyleyen Nikbay, “Maalesef bayramlarımız daha çok kalori şenliğine dönüşmekte ve bu durum sonrası için hiç de hoş olmayan sağlık problemlerini karşımıza çıkarmaktadır. Artık herkes tarafından biliniyor ki şekerin vücudumuza verdiği zarar hiç de azımsanmayacak bir boyutta. Diyabet, kronik böbrek hastalıkları, karaciğer sorunları, kalp damar problemleri, dolaşım bozuklukları gibi daha birçok hastalığın zeminini hazırlamaktadır. Diyabet ve böbrek hastalıkları oldukça sinsi ilerleyen hastalıklardır. Fazla tükettiğimiz şeker enerjiye dönüşemeyip harcanamayınca önce damarlarımızı hasara uğratır, sonra da yavaş yavaş iç organlarımıza zarar verir. Tabi ki bayramlar özel ve de çok güzel değerlerimizdir fakat sağlığımızda, bu beden de bize emanettir. Öyle çöp sepeti gibi göremeyiz onu, temizlik içimizden başlar, biz temiz beslenmeye dikkat edersek vücudumuz da dışımıza o temizliği yansıtır.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

 Muhabir
Etiketler :