Hasan Mutluoğlu

Hasan Mutluoğlu

RAMAZANDA YAŞANANLAR

RAMAZANDA YAŞANANLAR

Rahmet,mağfiret,kurtuluş,bereket,oruç ve Kur’an ayı olan Ramazanın yarısını geride bıraktık.Sağlıkla,sihhatle Ramazan Bayramına kavuşmak sevincimiz olacak.

Ramazan Ayı bizlere çeşitli güzellikler yaşatır.Bu güzelliklerin farkında olunması,günlerin güzel ve verimli hale gelmesine vesile olur.

Ramazanda düzenlenen iftar sofraları,hayat uğraşında savrulan aile fertlerini,dostları bir araya getirir.Birlikte yapılan iftar,beraber olmanın sevincini,güzelliğini tekrar yaşatır.

Başta aileler olmak üzere,dostların,arkadaş guruplarının,meslek kuruluşlarının,komşuların birlikte iftar yapmak maksatı ile,kısa süreli de olsa bir araya gelmeleri,dostlukların,sevgilerin artmasına/pekişmesine sebep olur.

Toplumsal çözülmelerin hızlandığı günümüzde,Ramazannın iftar sofraları,bu gidişatı olumlu yöne çevirebilmenin fırsatını en iyi verebilecek önemli bir etkinlik haline getirebilir.

İftar programları,paylaşımın tadını yeniden hatırlatır.Fertlerin topluma karşı olan önemli görevlerini tekrar yapmasını sağlar.Hatta zorunlu hale getirir.

Belediyelerin,sivil toplum kuruluşlarının düzenledikleri iftar programlarını yazılı ve görsel yayın organlarından takip ediyoruz.

Bu tür organizasyonları,yeme/içme faaliyeti olarak görmek/değerlendirmek,boşa harcanan emek olarak nitelendirilebilir.

Bu tür toplu etkinliklerin önemli çalışmalara ve planlamalara zemin oluşturması için fırsata dönüştürülmesi amacı haline getirilmesi ne kadar güzel olacaktır.

İnsanların birbirlerini en iyi anlayabilecekleri oratamların başında yemek sofraları/masalarıdır.

Bunun öneminin bilinmesinden dolayı,aile dayanışmasının kuvvetledirilmesi amacı ile sofrada bir araya gelmeye özen gösterilmelidir.

Ramazan Ayı bu tür etkinlikler için önemli fırsatlar sağlar.Bu fırsatları iyi değerlendirmek gerekir.

Şu husus ta göz ardı edilemez.İftar sofraları,muhtaçlarla paylaşılmadığı sürece bereketli olması da mümkün değildir.Oruçlu olmanın amacının anlaşılamadığının bir göstergesidir.

İftar sofralarının nasıl olması/olabilirliği konusunda örneklik olması,fikir vermesi açısından,geçtiğimiz hafta içinde,Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfının düzenlediği iftar programından bahsetmek istiyorum.

Vakıf dostları,çevre il ve ilçelerden gelerek,iftar vaktinden önce bir araya geldiler.Ezan vaktine kadar karşılıklı görüşmeler yapıldı.Hasretlikler giderilmeye çalışıldı.

40-50 yıllık dostluklar yeniden pekiştirilmeye,geçmiş günler hatırlanıp yad edilmeye çalışıldı.

Akşam ezanı ile birlikte su ile oruçlar açıldı ve topluca akaşam namazı kılındı.Namazın bitiminden sonra hazırlanmış olan iftar sofralarının başına geçildi.

Açlığın,susuzluğun etkisi ile,sofrada bulunan niğmetleri bizlere bahşeden Allah’a (c.c) sonsuz şükürlerle yemekler yendi.

İftar sofrasının sevincini, lezzetini tarif etmek çok zor! Bunu ancak yaşamak gerekiyor.Hele de paylaşımlı bir sofrada iseniz,onun zevki ve sevinci daha bir başka oluyor.

Çok güzel bir dua ile iftar yemeği sonlandırıldı.Yapılan program gerği,çay masalarının etrafına geçildi.

Nefis demlenmiş çaylar yudumlanırken,sohbet konuşmaları yapıldı.Ülkenin,dünyanın ve islam coğrafyasının meselelerine dikkat çekildi.

Fert olarak,vakıf olarak nelerin yapılması/yapılabilmesi konuları üzerinde duruldu.

Cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili önemli değerlendirmeler yapıldı ve bu seçimin diğerlerine göre farkı ortaya konmaya çalışıldı.

Netice itibarı ile,iftar sofrası,bir çalıştay programı haline getirilmiş oldu.Herkes kendine göre durumdan vazifeli olarak programdan ayrılmış oldu.

Güzel bir dua ve temennilerden sonra vedalaşarak,birliktelik sonlandırıldı.

Ramazanın Feyiz ve Bereketinden yararlanabilmek dua ve dileğimiz olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hasan Mutluoğlu Arşivi
SON YAZILAR