Hamdi Bağcı

Hamdi Bağcı

Ramazan’ın Nefesini Hissetmeye Başladık

Ramazan’ın Nefesini Hissetmeye Başladık

Bugün Mübarek Cuma… Üç aylarda artık iki ay geride kalıyor, önümüzdeki Salı günüilk orucumuzu tutuyoruz… 

Bu yıl günler biraz uzun, geceler daha kısa, onun için oruç tutmak biraz daha külfetli hale gelmiş oluyor. Ama tabi buna orantılı olarak bu yıl Ramazan Ayının fazileti de fazla olur.

Dün Konya Müftümüz Şükrü Özbuğday bir basın toplantısı ile Ramazan hazırlıklarını kamuoyuna açıkladı.

Müftü Hocamızın açıklamalarına göre Ramazan Ayı’nda bu yıl da Konya ve ilçelerinde, 50 camide teravih namazı hatimli kılınacakmış.

Tüm camilerde sabah, öğle ve ikindin vakitlerinde Kuran-ı Kerim okunacakmış. Bununla birlikte 20 camimizde ise “Mahya” asılacakmış…

Şükrü Hocam çocuklarımızın camiye ve cemaate gelmelerinin teşvik edileceğini de ifade ediyor. Engelli vatandaşlarımızın camilere girişlerinde herhangi bir sorunla karşılaşmamaları için gereken çalışmalarda özenle yürütülüyormuş. 

Diyanet İşleri Başkanlığımız da bu yıl Ramazan Ayının temasını “Helal Kazanç, Helal Lokma” olarak belirlemiş.

Diyanet İşleri Başkanımız Prof Dr Mehmet Görmez,  “Biz Ramazan’ı değil Ramazan bizi değiştirmeli’ diyor.

Ramazan coşkusunu içimizde hissetmeliyiz. Bu coşku yalan dünyadan darül bekaya intikalimizden sonra bizim sıkıntılardan kurtulmamız için açılan kapılar olacaktır. Bu coşkunun temelinde Müslüman olmak, Müslüman’ca yaşamanın hazzı ve sağlam bir iman vardır…

Bu arada Ramazanın Kuran ve Sünnetle oluşmuş geleneğine sadakat çok önemlidir.

Bu geleneği aşındırmaya çalışmak ya da aşındıranlara toleransla yaklaşmak ise batılın ta kendisidir.

Bu mübarek ayının şarkılı türkülü konserlere, eğlencelere, zengin sofralara dönüştürülme riskini son yıllarda hep birlikte yaşıyoruz. İyi niyetli gibi görünen, belediyelerin yaptığı şarkı türkü, pop müziği gibi içeriklerin olduğu, ibadetlerin zayıflamasına vesile programlardan kaçınmak gerekiyor.

Eğer Ramazan Ayı içerisinde programlar yapılacaksa bile İslâmî adap ve gelenek içinde yeni bir değerlendirmeye tâbi tutularak oluşturulmalıdır.

Demedi demeyin, belediyelerimiz bu konuda çok büyük veballer alıyorlar, lütfen aklıselim, lütfen bu dünyanın sonunun olduğunu unutmadan, Ramazan Ayını oy kaygısına feda etmeden bu işleri halledin.

Tabi zenginlerimize, kurum ve kuruluşlarımıza da bir ricamız olacak, Ramazanın coşkusunu bir eğlence, şatafat ve gösteriye dönüştürmeyiniz.

Yeri gelmişken ifade edelim, Konya Büyükşehir Belediyesinin mahallelerde yapmış olduğu iftar programları benim Konya’da en çok sevdiğim etkinlik oluyor. Hem her mahalle mutlaka belediye tarafından ziyaret ediliyor ve hem de fakir fukaralarımız bu sofralarda iftar açma olanağı buluyor. Kimsesiz, yaşlılarımızı geçen yıl birkaç programda özellikle iftara belediye yetkililerimiz getirmiş, öyle duymuştuk, bu yıl bu geleneğin artarak sürdürülmesini yetkililerden bekliyoruz. Ramazan bir karnaval değildir, Ramazan sınıf ve itibar ayrımlarının yapılacağı bir ay hiç değildir, Ramazan birilerinin ihtişam şovu yapacağı bir ay değildir.

Ramazan tefekkür, arınma, tövbe ve Yüce Yaratana ibadet etme ayıdır. Bunun bilinciyle hareket etmeyenlerin yaptıkları tamamen yanlıştır ve bu tür programlara katılmamak da kesinlikle her Müslüman’ın görevidir.  

Bu arada Fitre miktarı ise bu yıl 9.25 lira olarak belirlenmiştir. Ama şunu da unutmayalım Ramazan ayı aynı zamanda nifak ayıdır. Bolca vermek gerekiyor, Allah bize verdiğimiz mallardan çok daha fazlasını verir hiç şüphemiz olmasın… 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hamdi Bağcı Arşivi
SON YAZILAR