Ramazanın tamamlayıcısı Şevval

Nefis terbiyesinde çok önemli bir yer tutan orucun hem farz hem de sünnet olanını dinimizde çok önemli bir yer tutuyor. Farz olan Ramazan ayında tutulan orucun ardından Şevval ayında tutulacak 6 günlük oruç çok büyük kazanımları içinde barındırıyor.
Ramazanın tamamlayıcısı Şevval

Şevval ayı, Hicri takvime göre Ramazan ayından sonra gelir. Şevval ayı orucu ise bu ayda tutulması Peygamber Efendimiz tarafından özellikle tavsiye edilen nafile bir oruçtur. Ramazan ayı ve bayramından sonra şevval ayı içinde "altı gün orucu" adıyla bilinen orucu tutmak sünnettir. Şevvâl ayının ilk gününde -ki Ramazan Bayramı`nın ilk günüdür- oruç tutulması haramdır. Bayramın diğer günlerinde ve Şevvâl ayında kaza veya nafile oruç tutulabilir. Oruç ayı ramazanın tamamlayıcısı durumunda olan şevval ayında tutulacak altı günlük oruç, bir Müslüman`a bütün bir yıllık oruç sevabı kazandıracaktır. Bu altı günlük orucun bitişik olması, yani hiç ara vermeden tutulması mecburiyeti yoktur; aralıklarla da tutulabilir.

ÇOK BÜYÜK SEVABI OLAN ORUÇ

Ramazan ayında oruç tutmayı takiben, Şevvâl ayında da 6 gün oruç tutanlar, senenin tamamında oruç tutmuş gibi olurlar. Hz. Muhammed (S.A.V), "Kim Ramazan orucunu tutar ve ona Şevval ayından altı gün ilave ederse, sanki yılın bütününde oruç tutmuş gibi olur" (Müslim, Sıyam, 24; Tirmizî, Savm, 53) buyurarak Şevval ayında altı gün oruç tutmaya teşvik etmiştir.  Hicrî sene de 354 gün olduğundan, böylece bütün sene oruçlu geçirilmiş sayılır. Zaten Ramazan Bayramının 1. günü, Kurban Bayramının da 4 günü olmak üzere, senede toplam 5 gün oruç tutmak haramdır. Ramazan-ı şeriften sonra, Şevvâl ayında da tutulan oruçlar sâyesinde, insan günah kirlerinden temizlenir. Bu oruçlar, Ramazan orucunun eksikliklerini de tamamlar.

İSMAİL KOÇ / YENİ HABER GAZETESİ