Ömer Kocabaş

Ömer Kocabaş

Rant değil Şeb-i Arus

Rant değil Şeb-i Arus

744. Şeb-i Arus'u yine on gün boyunca devam eden etkinliklerle idrak ettik. Bu yıl ki etkinlikler ve 17 Aralık'taki tören bence geçen yıla göre daha iyiydi. Tabi ki iyilik-kötülük sizin Mevlana'ya, felsefesine ve Şeb-i Arus'a bakış açınızla alakalı...

Törenlerin iyi olmasından kastım, etkinliklerin derli toplu olması, Mevlana kitap günleriyle bir çeşitliliğin oluşturulması, insanları Mevlana konusunda kitaplara çok kolay ulaşabilmesi. Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş'un da desteğiyle bu yıl farklı şehirlerde aslına uygun olmayan törenler yapılmadı. Çeşitli belediye ve dernekler tarafından anma programlar organize edildi. O kadarı da olmak zorunda çünkü Mevlana ve felsefesi bizim tekelimizde değil, insanlığın ortak değeri.

Etkinliklerle ilgili eleştirebileceğimiz birkaç nokta ise şöyle; Şeb-i Arus töreni Büyükşehir Belediyesi Spor ve Kongre Merkezi yerine Mevlana Kültür Merkezi'nde yapılmalı. Özellikle canlı yayında spor ve kongre merkezindeki boş koltukları görmek üzücüydü. Her ne kadar tören esnasında potalar olmasa da spor salonunda insan MKM'deki kadar atmosfere dahil olamıyor. Seyirciler tribünlerde yukarıda kalıyor. Bir de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından bir süre sonra salondan ayrılmasının ardından salonda yaşanılan boşalma komikti. İnsanlar dünyanın çeşitli yerlerinden bu gece için geliyorlar. Bizim hayatları pozdan ibaret olan insanımız ise salonda çektirdikleri birkaç kare fotoğrafı sosyal medya hesaplarında Mevlana'nın vecizesiyle birlikte paylaşıp bende buradaydım mesajını verdikten sonra töreni bile beklemeden ayrılıyor. Bu kafadakilere ne desek boş, hayatları şekilden ibaret.    

Etkinlikler sıradandı, şehirde heyecan yoktu vb. eleştirilere katılmıyorum, çünkü ben Mevlana'nın rant kapısı olarak görülmesine karşıyım. Etkinliklere yurtiçi ve yurt dışından katılan ortalama bir ziyaretçinin beklentisi; Mevlana'nın türbe ve müzesini ziyaret etmek, Şems-i Tebrizi'nin, Sadreddin Konevi'nin türbelerini ziyaret etmek ve aslına uygun bir Sema ayini izlemektir.

Fakat yerel medyamızın bir kısmı ve kimi kıymeti kendinden menkul yazarlarımız etkinliklerin iyi yada kötü geçtiğini etkinliklere katılan siyasilerin profilleriyle, otellerin doluluk oranlarıyla, on günlük süreçte şu kadar bin adet etliekmek, şu kadar kilo Mevlana şekeri satılmış seviyesine indirip Mevlana'yı sadece rant kapısı olarak görüyorlar. Onlara söyleyebileceğimiz fazla bir şey yok. Allah ıslah etsin...

Etkinliklerde emeği geçen Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş'u valiliği, il kültür ve turizm müdürlüğü yetkililerini, büyükşehir belediyesini ve üç kanalından tören gecesini naklen yayınlayan TRT'yi tebrik ederim. İnşallah gelecek yıl daha da iyi noktalara geliriz.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ömer Kocabaş Arşivi
SON YAZILAR