RE-PIE, Turkmall'un 4 projesini satın almak için fon kuracak

RE-PIE, Turkmall'un 4 projesini satın almak için fon kuracak

Gayrimenkul portföy yönetim şirketi RE-PIE, alışveriş merkezi geliştirme ve yatırım kuruluşu Turkmall'a ait dört projeyi gayrimenkul yatırım fonu kurmak suretiyle satın alacak. Satın alınacak projeler arasında Uniq İstanbul, Novada Outlet Söke, Novada Outlet Akhisar ve Novada Tokat bulunuyor.

RE-PIE ile Turkmall arasındaki işbirliğine ilişkin Swissotel'de basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda konuşan RE-PIE Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Sur, konuşmasının başında şu ana kadar gayrimenkul yatırım ortaklıkları, gayrimenkul sertifikaları, sukuk ve gayrimenkul yatırım fonları gibi enstrümanları büyük bir özveriyle hayata geçiren Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) teşekkür etti.

Turkmall projelerinden oluşturulacak 4 fonun 3'ü için SPK'ya başvurduklarını ve bu fonların toplam büyüklüğünün yaklaşık 1 milyar lira olacağını belirten Sur, "Henüz fon tanıtma toplantılarımızın ilk aşamasında ve başında olmamıza rağmen, yalnızca Novada Outlet Söke'de şu an itibariyle iki katını aşan bir taleple karşı karşıyayız. Bu da fonların geleceğine yönelik beklenti ve umutlarımızı artırıyor" dedi.

Sur, RE-PIE ile Turkmall arasındaki iş birliğinin Turkmall'un mevcut ve ileride geliştireceği yeni mülklerin alımı ile devam etmesini hedeflediklerini kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye için yeni bir enstrüman olan gayrimenkul yatırım fonları dünyada da çok hızlı gelişiyor. Avrupa'da gayrimenkul yatırım fonlarının toplam büyüklüğü 2016 yılında 250 milyar avroya ulaştı. Gayrimenkul yatırım fonlarının hem gayrimenkul sektörüne hem de sermaye piyasalarına sağlayacağı büyük katkı ile Türkiye'de de hızlı bir büyüme göstereceğini tahmin ediyoruz."

Sur, gayrimenkul yatırım fonlarının gayrimenkul sektörünün kayıt altına alınmasında ve sektörün şeffaflaşmasında önemli rol oynayacağını belirterek, fonların normalde erişilemeyecek varlıklara yatırım şansı tanıyacağını söyledi.

Gayrimenkul yatırım fonlarının profesyonel yönetimler ve vergi avantajı ile yeni yatırımcı tabanı kazanılmasına imkan sağlayacağını aktaran Sur, düzenli temettü ödemeleri, uzun vadeli olmaları ve yatırım fonlarına göre daha yüksek getiri sunmaları nedeniyle nitelikli yatırımcılar için ilgi çekici bir yatırım enstrümanı olacağını bildirdi.

Sur, Türkiye'nin böylesine güzel bir jeopolitik konum nedeniyle riskler de barındırdığını, ancak risklerin yanında fırsatların olduğunun unutulmaması gerektiğini kaydederek, "Türkiye fırsatlar ülkesi ve son derece dinamik, geleceği parlak. İnsanı kabına sığmıyor. Gayrimenkul sektörünün büyümesi için gayrimenkul yatırım fonlarının artması gerekiyor" dedi.

 

- Çamlıbel: "7 fonumuzun değeri 3 milyar lirayı aşacak"

 

RE-PIE Yönetim Kurulu Üyesi Emre Çamlıbel, şu ana kadar üç yatırım fonunun kurulması için SPK'dan iç tüzük onayı aldıklarını belirterek, iç tüzük onayı alan Anadolu Stratejik Arazi Fonu'nun gelişmekte olan kentlerde arsa-arazi yatırımı yapacağını söyledi.

Söz konusu fonun yıllık getirisinin TL bazında yüzde 15'in üzerinde olmasının hedeflendiğini dile getiren Çamlıbel, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İç tüzük onayı alan ve Maslak 1453 projesinin ticari birimleriyle ilgilenen ikinci fonumuz Maslak 1453 Fonu, üçüncü fonumuz ise karma mülklere yatırım yapacak Milenyum Fonu olacak. Önümüzdeki üç yılda kuracağımız fonların toplam değerinin 3 milyar liraya ulaşmasını hedefliyoruz. Yatırım fonlarında avro bazında yüzde 6'nın üzerinde kira getirisi hedefleniyor. Fonların yıllık kira getirisi ve değer artış oranının ise avro bazında yüzde 9 civarında olmasını bekliyoruz."

Çamlıbel, Türkiye'de kurulu gayrimenkul portföy yönetim şirketleri arasında portföy büyüklüğü itibarı ile sektör liderliğini hedeflediklerini sözlerine ekledi.

 

- Nagel: "İşbirliği sürecek"

 

Turkmall Yönetim Kurulu Başkanı Hans Otto Nagel, 25 yılda 80'den fazla alışveriş merkezi geliştirdiklerini, 50'den fazla alışveriş merkezini tamamladıklarını belirterek, projelerinde her yıl 150 milyondan fazla ziyaretçiyi ağırladıklarını söyledi.

Nagel, "Turkmall olarak Novada Outlet Söke, Novada Tokat, UNIQ İstanbul ve Novada Outlet Akhisar projeleri için kurulan fonlar aracılığıyla RE-PIE ile gerçekleştirilen iş ortaklığında, gayrimenkul sektörünün şeffaflaşmasına ve getirilerin tabana yayılmasına öncülük ediyoruz. İşbirliği, Turkmall'un önümüzdeki dönemde geliştireceği yeni varlıkların alımıyla sürecek" dedi.

Turkmall Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Levent Eyüboğlu da 2012 de açılan Novada Outlet Söke ile Türkiye genelindeki yatırımlarına hız verdiklerini hatırlatarak, Samsun, İstanbul, Tokat, Akhisar, Konya, İzmit, Edremit ve Manavgat’ın ardından bu yıl açılacak Şanlıurfa, Yozgat ve Ordu ile Anadolu’nun sosyal yaşamına renk katmayı sürdüreceklerini söyledi. 

RE-PIE ile Turkmall arasındaki işbirliğinin anlatıldığı toplantının sonunda RE-PIE Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Sur ile Turkmall Yönetim Kurulu Başkanı Hans Otto Nagel taraflar arasındaki anlaşmayı imzaladı.