‘Refah’ 20 yıl gecikti

Refah Partisi’nin bundan tam 19 yıl önce AYM tarafından kapatılmasının Türkiye’ye on yıllar kaybettirdiğini söyleyen Ürün, “O gün halkın iradesi baltalanmasaydı, bugün bulunduğumuz noktadan belki de 20 yıl daha ilerideydik” açıklamasında bulundu. 
‘Refah’ 20 yıl gecikti

Bundan tam 19 yıl önce 16 Ocak 1998’deRefah Partisi Anayasa Mahkemesi tarafından kapatıldı.  Süreç şöyle gelişti: Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş, iktidarda iken RP hakkında, "Lâik Cumhuriyet ilkesine aykırı eylemleri" gerekçesiyle dava açtı. Sekiz ay süren dava sonunda Refah Partisi, 16 Ocak 1998'de Anayasa Mahkemesi tarafından parti görevlilerinin laiklik karşıtı eylemleri, devletin kurucusuna karşı suçlamaları ve türbanla ilgili siyaseti gibi iddiaları ile kapatıldı. Dava devam ederken Necmettin Erbakan başkanlığındaki Refah Partisi 28 Şubat süreci içerisinde iktidardan uzaklaştırılmıştı.

refah-(2).jpg

REFAH PARTİSİ MİLLİ GÖRÜŞ’ÜN EN ŞAŞALI GÜNLERİYDİ

Konya Büyükşehir Belediyesi Eski Başkanı ve 22. Dönem AK Parti Konya Milletvekili Halil Ürün o dönemi Yeni Haber’e değerlendirdi. Milli Nizam Partisi, Milli Selamet Partisi, Refah Partisi, Fazilet Partisi ve Saadet Partisi’nin Milli Görüş hareketini siyasi alanda temsil ettiğini ifade eden Halil Ürün, Milli Görüş hareketinin Refah Partisi ile en şaşalı günlerini yaşadığını söyledi.

MİLLİ GÖRÜŞ HAREKETİNİN ÖNÜNÜ DARBELERLE KESTİLER

Her seferinde yükselen bu akımın darbelerler önünün kesildiğinin altını çizen Ürün,  “Refah Partisi veya Milli Görüş hareketinin yolu darbelerle kesilmemiş olsaydı çok daha önce tek başına iktidarı elde edebilirdi.  Çünkü halkla olan diyalog birebirdi. Ben bu diyalogu yaşayanlardan biriyim. 1989 yılında yerel yönetim bazında ciddi başarı sağladık. Bu birebir halkla olan temasımız sayesinde olmuştur. Bu da halka inen halkla birlikte yürüyen bir hareket olduğunu gösteriyor. Milli Görüş, halka dayatan değil halkın temennilerini düşüncelerini ciddiye alan bir hareketti ”diye konuştu.

refah-(3).jpg

TÜRKİYE BÜYÜK KAYIPLAR VERDİ

Refah Partisi’nin halka en iyi şekilde temsil ettiğini vurgulayan Ürün, “Bu durumu gören bu milletin değer yargılarını tanımayan içerdeki ve dışardaki hasımlar bu darbelerle Refah Partisi’nin önünü kestiler.  Dolayısıyla Refah Partisi bir halk hareketinin önünün kesilmesi anlamına gelir. Samimi bir halk hareketinin samimi olmayan çevrelerce önü kesildi. Bu durum Türkiye’nin büyük kayıplar yaşamasına yol açtı. Biz daha o dönemlerde tankımızı yapar hale gelecektik. Milli Harp sanayimizde de ve pek çok durumda dışarıya muhtaç olmadan yapar hale gelecektik” şeklinde konuştu.

halil-urun.jpg

KONYA SİYASETTE ÖNCÜ BİR ŞEHİRDİR

“Konya o dönemde Milli Görüş hareketinde tüm Türkiye’yi sürükledi” diyen Halil Ürün,  Konya öncü bir şehirdir. Her zaman siyasette öncülüğünü ortaya koymuştur.  Refah Partisi’nin kapatılması Konya halkı üzerinde menfi bir tesir bıraktı. Konya bundan hiç memnun kalmadı. Ama toplumların bir farklı bir süreçten geçmesi gerekiyordu. Yani 15 Temmuz hareketini Konya daha önceden yaşatabilirdi.  Fakat bir takım tecrübelerin yaşanması gerekiyormuş. O bugüne nasip oldu. O günde Konya halkı bugünkü gibi ciddi manada tepki gösterdi” ifadelerini kullandı.

refah-(4).jpg

ERBAKAN TOPLUMU SAKİNLEŞTİRDİ

Erbakan’ın vatansever tavrını en iyi şekilde gösterdiğini ifade eden Ürün, “Refah Partisi Genel Başkanı Necmeddin Erbakan, gerçekten vatansever bir insanın kendi vatanında karışıklık istemeyen bir insanın tavrını gösterdi. O tamamen yapıcı, toparlayıcı, mutlaka ‘bunun telafi edilecek zamanı gelecektir’ inancıyla toplumu sakinleştirdi. Yoksa başta Konya halkı olmak üzere Türkiye’nin her tarafında ciddi tepkiler doğabilirdi. Hatta bu tepkiler sokağa da taşabilirdi. İnsanlar asla bunu gönüllerince kabullenemediler. Milli Nizam ve Milli Selamet’ten başlayarak darbelerin hiçbir halkın benimsediği hareketler olmadı. Halk buna karşı duyarlılığını muhafaza etti.  Ama bir potansiyel olarak içinde birikti. O içindeki biriken potansiyeli yenilikçi hareketle AK Parti kullandı. Mutlaka tek başına iktidar imkanını elde edebilirdi. Tamamen demokratik kurallar işlemiş olsaydı hiçbir müdahale olmasaydı bugünkü elde edilen başarıyı daha önceden elde dilmiş olacaktı. Bu durum Türkiye’ye yıllar kaybettirdi. Şu anda 20 yıl daha önde olacaktık. Türkiye bugün dev bir ülke olacaktı. Savunmadan kendisiyle boy ölçüşecek kimse kalmayacaktı” şeklinde konuştu.

refah-(5).jpg
İSMAİL POÇAN / YENİ HABER GAZETESİ