Refüj ortasında tarihi mezar

Konya’da Furkan Dede Caddesi üzerinde bulunan refüj vatandaşların dikkatini çekiyor. Refüjün tam ortasında tarihi bir mezar bulunuyor. Refüj ortasındaki mezarı gören vatandaşlar şaşkınlığını gizleyemiyor.
Refüj ortasında tarihi mezar

Refüjdeki mezar taşında, “Gevraki Abdülkadir Hoca” yazıyor. Konya’da eski yıllarda müftülük yaptığı bilgisi verilen Gevraki Abdülkadir Hoca’nın, öldükten sonraki ilginç mezar taşı taşıma hikâyesi de kaynaklarda geçiyor.

HANDAKİ DÜKKÂNLAR HALEN AYAKTA

1831 yılında doğan ve 1904 yılında vefat ettiği öğrenilen Gevraki Hoca’nın, Seydişehir’in Gevrekli Mahallesi’nden olduğu aktarılırken, 10 yıl kadar da Konya Müftülüğü görevini yürüttüğü bildiriliyor. Kaynaklarda, “Hoca Efendinin etrafını gözeten, ilim erbabı yanında olduğu kadar halk nazarında da sevilen sayılan bir kişilik olduğu rivayet edilir. Hoca Abdulkadir Efendi Hacı Fettah Medresesini imar ettirerek burada eğitime başlamış olduğundan bu medrese Hocanın köyüne yani Gevrekli’ye nispetle Gevrakî Medresesi denilmiştir. Ayrıca Hoca Efendiye nispetle şimdi Eski Garaj yakınlarında Özel Kızılay Hastanesi civarında bulunan eski iş yerlerinin bulunduğu yerlere de Gevraki Hanı denilmiştir. Söz konusu han hala eski parça yapılarla derici, demirci, küçük esnaf lokantaları, en eski haliyle berber dükkanları, küçük küçük büfeler, zirai ilaç satıcıları vb. gibi işletmelerle hala ayaktadır.” bilgisi veriliyor.

11-1-1-021.jpg

MEZARI YER DEĞİŞTİRDİ

Yine kaynaklara göre, cenaze namazının Ramazan Bayramı’nın ilk günü Kapı Cami’nde kılındığı ve Gevraki Hanı civarındaki küçük mezarlığa defnedildiği bildiriliyor. Ayrıca Abdülkadir Gevraki Hoca’nın mezarı birkaç defa yer değiştiriyor. Kaynaklarda bu konu ile ilgili, “Mezarının bulunduğu kabristan, torunları tarafından parsellenerek satılması üzerine kabir taşı, Musalla Kabristanı’na nakledildi. Bir zamanlar kabri Şeyh Halili Türbesi’nin yüz metre güney batısında oğlu Vehbi Efendi’nin kabrinin yanındaydı. Sonradan kabir taşı, yeni açılan Furkan Dede Caddesi’nin ortasındaki alana kaldırıldı.” ifadeleri yer alıyor.  

Salih KÖPRÜLÜ / YENİ HABER