'Rekabet öncesi iş birliğini getirenden Allah razı olsun'

Arçelik Üretim ve Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Öztürk, Türkiye'de rekabet öncesi iş birliğine yönelik bir yasanın yayınlandığını belirterek, "Bunu yayınlayanlardan, yapanlardan Allah razı olsun." dedi.
'Rekabet öncesi iş birliğini getirenden Allah razı olsun'

Arçelik Üretim ve Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Oğuzhan Öztürk, AA muhabirinin girişimcilik, inovasyon ve rekabetçilikle ilgili sorularını cevaplayarak, Arçelik'in Garage platformuyla ilgili bilgi verdi. 

Son yıllarda büyük buluşların garajlardan çıktığını ifade eden Öztürk, Türkiye'deki evlerde garaj ortamının sağlanmadığını, gençlerin kendi zevklerine göre şekillendirebileceği uygun çalışma ortamlarının bulunmadığını söyledi. 

HP ve Apple gibi dev teknoloji firmalarının temellerinin garajlarda atıldığını hatırlatan Öztürk, "Ben de dedim ki 'hepimiz garajsız evlerde büyüyoruz', evlerimizin ayrı birer garajı yok. Evde birer odamız var, ona da annelerimiz 'dağıtma' diyor, arkadaşlarınla toplanıp gürültü yapamıyorsun. Üniversitede de deneyler yaparken laboratuvarların sürekli düzenli olması kuralı vardı… Dedik ki; gençlerin rahatça hareket edebileceği bir ortam sağlamalıyız. Hem şirket içi hem şirket dışı insanlar için buluşlarını hayata geçirecekleri bir ortam oluşturduk bu yıl başında." bilgilerini verdi.

"Pazar sadece Türkiye değil, bütün dünya"

Türkiye'de inovasyona dayalı rekabet öncesi iş birliği anlayışının benimsenmesiyle yeni bir dönemin başladığını ifade eden Öztürk, şunları kaydetti:

"Geçen gün Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızda bir toplantıya katıldım ve orada da söyledim. Türkiye'de rekabet öncesi iş birliğine yönelik bir yasa yayınlandı. 'Bunu yayınlayanlardan, yapanlardan Allah razı olsun.' Çünkü bizim içimizi en fazla burkan konulardan bir tanesi Türk sanayisinin birbirleriyle iş birliği içerisinde olmamasıydı. Bilginin dışarıya kaçacağı korkusuyla iş birliği içerisinde olmaması. Halbuki rakibinizle ne kadar çok ortaklaşa proje çalışıyorsanız, bunu çalışmayanlara nazaran çok daha avantajlı ve önde oluyorsunuz. Çünkü pazar sadece Türkiye pazarı değil, pazar bütün dünya."