Renault işçilere Tofaş'ın koşullarını önerdi

OYAK Renault yönetimi, üretim duruşunu sonlandırmak amacıyla 23 Mayıs'ta, Tofaş'ın 22 Mayıs'ta teklif ettiği koşulların aynısını ilan ettiğini bildirdi.
Renault işçilere Tofaş'ın koşullarını önerdi

OYAK Renault yönetiminden AA muhabirine yapılan açıklamada, fabrikadaki son durum değerlendirildi. 

15 Mayıs tarihinde başlayan üretim duruşunu sonlandırmak amacıyla, OYAK Renault yönetiminin 23 Mayıs tarihinde, Tofaş'ın 22 Mayıs'ta teklif ettiği koşulların aynısını ilan ettiği belirtilen açıklamada, "Bu sabah saat 08.00'den itibaren öncelikli faaliyetler başladı. Fabrikanın bir an önce normal çalışma düzenine geçmesi için gereken her şeyi yapıyoruz" denildi.

"Görüşmelere açığız"

İşçilerin seçtiği sözcülerden Erhan İmranlı, fabrika önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, eylemin ilk gününden itibaren fabrika yönetimiyle çok sayıda görüşme gerçekleştirdiklerini söyledi.

OYAK Renault Genel Müdürü Ales Bratoz'un da katıldığı 20 Mayıs'taki toplantıda tüm koşullarda anlaştıklarını belirten İmranlı, "Sadece imzalar atılmamıştı. Daha sonra sırf bir çeviri için toplantıya ara verdik. İki saatlik bir süreden sonra geri döndüler, bu şartları kabul edemeyeceklerini, daha doğrusu Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) yönetimiyle diyalog kurduklarını ve buna imza atamayacaklarını söylediler. Aslında fabrikayla ilgili bir sıkıntı olmadığını, bunu fabrika ve işçiler arasında halledebileceğimizin sinyaliydi bu fakat başka zorluklar çıktı. MESS, buna izin vermedi" diye konuştu.

İmranlı, fabrika yönetiminin, kendisi dahil bazı işçiler aleyhine savcılığa suç duyurusunda bulunduğunu anlattı.

Söz konusu toplantıdaki taleplerinden birinin, yönetimin bu suç duyurusundan vazgeçmesi olduğunu bildiren İmranlı, şunları kaydetti:

"Sonuçta buradaki arkadaşların tamamına yakını Türk Metal Sendikasından istifa etmiş durumda. Bunları birinin temsil etmesi gerekiyordu. Bununla ilgili bir talebimiz vardı. Bunların hepsini kabul ettirmiştik. Bir anda bundan vazgeçtiler. Aynı taleplerimizi devam ettiriyoruz. Aynı sözleşmeyle önümüze gelirlerse üretimimizi tekrar başlatmaya razıyız. Dün akşam, dışarıya sanki anlaşılmış gibi bir imaj vermeye çalıştılar. Saat 00.00'a doğru arkadaşların telefonlarına 'Fabrika üretime başlıyor' diye mesajlar geldi. Anlaşmanın yapıldığına dair baskı yapıp içeriye çağırmak istediler. Biz de süreci takip ettik. Kimse kabul etmediği için içeriye girilmedi. Sonradan bunu iptal ettiklerini, içerideki amirlerimiz vasıtasıyla 08.00-16.00 vardiyasında üretime başlayacaklarını söylediler. Bu yola çıktığımızda hep birlikteydik, hala hep birlikteyiz. Bu fabrikadan içeri hep birlikte gireceğiz."

İmranlı, bugün için şu ana kadar bir görüşme olmadığını dile getirdi.

Diyalogdan yana olduklarını vurgulayan İmranlı, "Görüşmelere açığız. Masadan kalkan taraf değiliz, yapıcı olan tarafız. Her durumda uygun şartlarda anlaşmaya razıyız ve fabrikamızı çalıştırmak istiyoruz" ifadesini kullandı.

Fabrika içinde ve dışında eylemlerini sürdüren işçilere, bazı ülkelerden gelen yabancı basın mensupları da ilgi gösteriyor.

Kocaeli'de faaliyet gösteren Ford Otosan işçilerinin ücretlerinin artırılması talebiyle başlattıkları eylemde bekleyişleri sürüyor.

Ford Otosan'da bekleyiş sürüyor

Ford Otosan Gölcük Fabrikası yakınındaki bulunan bir grup işçi, Türk Metal Sendikası aleyhine pankartlar astı.

Bazı işçilerin aileleri de destek vermek için alana geldi. İşçiler, 2012 yılında geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden eski Ford Otosan Genel Müdürü Nuri Otay için pankart açarak dua etti.

İşçilerden Hakan Cömert, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fabrika genelindeki bütün vardiyaların eyleme katıldığını söyledi.

Bekleyişin altıncı gününde arkadaşlarının kendi aralarında istişare ettiklerini, konuları tartıştıklarını belirten Cömert, "Bundan sonraki süreçte neler yapılabileceğini tartışıyoruz. Aileleriyle gelen arkadaşlarımız var. Burada bir kaynaşma oldu" dedi.

Görüşmelere başlandığını söyleyebileceklerini dile getiren Cömert, "Taleplerimizi ilettik.  Şu an kendi aralarında görüşüyorlar. Çıkacak neticeye bakacağız. İki tarafın da uzlaşabileceği bir sonuç çıkacağına inanıyorum. Artık buradaki insanlar olayın fazla sürmesini istemiyorlar, ne fabrika kaybetsin ne biz kaybedelim. Ortak noktada buluşacağız. Herkes memnun. Bazı şeylerin olacağına inanıyorlar" ifadesini kullandı.