Rengiyle göze, tadıyla damağa hitap ediyor! Faydası saymakla bitmiyor

Konya’nın 200 kilometre güneyindeki Antalya’nın Alanya ilçesinde yetişen ve rengiyle göze, tadıyla da damağa hitap eden bu meyvenin faydaları ise saymakla bitmiyor. Fiyatı biraz tuzlu olsa da özellikle çocukların favori meyvesi…
Rengiyle göze, tadıyla damağa hitap ediyor! Faydası saymakla bitmiyor

Ejder meyvesi; pitaya ve çilek armudu gibi isimleri de olan bir meyve türüdür. Meksika, Güney ve Orta Amerika'ya özgü bir besin olsa da ticari yönü yüksek olduğu için benzer iklim koşullarının yaratıldığı ortamlarda yetişir. Çeşitli vitaminler, lifler, demir ve sağlıklı yağlar içerdiği için ejder meyvesinin faydaları oldukça fazladır. Meyvenin içinde kivi tohumlarına benzeyen siyah küçük yenilebilir tohumlar vardır. Şekil olarak oval bir yapıya sahiptir ve ortalama boyutu iri bir insanın yumruğu kadar olduğu söylenebilir. Hylocereus ve Selenecereus cinsindeki kaktüs bitkilerinden elde edilen tatlı, sulu, canlı kırmızı derisi olan tropik bir meyvedir.

0x0-1543058327877.jpg

EJDER MEYVESİNİN BESİN DEĞERİ

Bu meyve farklı besin gruplarını içerir. Yağ oranı sıfır olduğu için düşük kalorili bir meyvedir. Bununla birlikte lif ve demir açısından zengin olması nedeniyle vücut için oldukça faydalıdır. 100 gramlık bir ejder meyvesinde ortalama olarak 60 kalori bulunur. Kolesterol ve yağ hiç bulunmadığı için özellikle diyet dönemlerinde tercih edebilirsiniz.

EJDER MEYVESİNİN FAYDALARI NELERDİR?

Ejder meyvesi; C vitamini, lif, mineral, demir ve antioksidan açısından oldukça zengindir. Birçok meyve ve sebze gibi, ejder meyvesinin faydaları da çok fazladır. Meyvenin faydalarından bazıları şu şekilde listelenebilir:

Antioksidanlar açısından zengindir. Bu yüzden hücreleri kanser ve erken yaşlanma gibi hastalıklara yol açan serbest radikallerin zararlarından korur. Ayrıca vücudun bazı kronik hastalıklardan korunmasına etki eder.

Yüksek miktarda C vitamini içerdiği için vücuttaki demir seviyesini ve demirin emilimini artırır. Demir, oksijeni vücutta hareket ettirmek ve enerji vermek için önemlidir. C vitamini, vücudun demiri almasına ve kullanmasına yardımcı olur.

Ejder meyvesinin faydalarından birisi kalp sağlığını koruması ve kanser riskini azaltmasıdır. Kötü kolesterolü azaltan betalainler içerir. İçindeki siyah tohumlar, kalbe iyi gelen omega-3 ve omega-9 yağ asitleri açısından zengindir.

Bağırsakların sağlıklı şekilde çalışması için gerekli olan prebiyotikler bakımından zengindir.

Ejder meyvesinin faydaları arasında kilo vermeye yardımcı olması da vardır. Yağ ve kolesterol olmaması ve besleyici yönü nedeniyle kilo kontrolünde etkilidir.

Saçın boyanmasından kaynaklı saç hasarını azaltır ve saç dokusunu iyileştirme özelliği bulunur.

Lif oranı yüksek oranda olduğundan öğünler arasında daha uzun süre tok kalmayı sağlar. Ayrıca kan şekerini dengede tutmaya yardımcı olması ejder meyvesinin faydaları arasında yer alır.

Ejder meyvesindeki C vitamini ve karotenoidler, bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlar.

Beyaz kan hücrelerini hasardan korur vücutta oluşabilecek çeşitli enfeksiyonu önler.

Ejder meyvesinin faydalarından bir diğeri de vücuttaki yaraların hızlı iyileşmesini sağlamasıdır.

Pazar tezgahlarının gözdesi olan bu meyve, tane olarak satılıyor. Fiyatı ise 60 ila 80 TL arasında değişiyor.

1035040380-943-0-3940-3296-1920x0-80-0-0-e84535d586a41b96309d133b10d6c004.jpg

 Editör