Ribat 40 yıldır mazlumun yanında

Ribat 40 yıldır mazlumun yanında

40 yıl önce Konya merkezli kurulan Ribat İnsani Yardım Derneği’nin günümüzde dünyanın dört bir yanındaki mazlumlara yardım ulaştırdığını söyleyen Dernek Başkanı Seyit Duman Ribat’ın infak noktasında veren el aile alan el arasındaki köprü vazifesini pekiştirdiğini ve bir yandan da eğitim çalışmaları yürüttüğünü söyledi.

Duman, Ribat Konya merkezli ve 40 yıldır çalışmalarına devam eden bir dernektir. Muhterem Abdullah Büyük hocamızın 1980’li yıllardaki çalışmalarıyla, Ribat Dergisinin o yıllarda aylık 25 bin basılıp dağıtılmasıyla büyük bir ses getirmişti. Bunun akabinde Kuran kursları, özel okullar, aşevleri, Radyo çalışmaları ve eğitim çalışmaları derken Elhamdülillah birçok alanda Ribat ilkleri başardı. Ribat infak noktasında veren el aile alan el arasındaki köprü vazifesini pekiştiren, eğitim çalışmalarıyla bir taraftan gençlere bir taraftan da hanım kardeşlerimize yönelik eğitim çalışmaları yürütüyor. Radyoları ile ilim irfan konusunda belli bir görevi yerine getiriyor.  Aşevi ise hem Türkiye’deki hem de Türkiye dışındaki çalışmalara bir model oldu. Elhamdülillah şu anda 30-40 aşevinin kurulmasına öncülük yaptık. Bazı eksikliklerini de halen tamamlamaya ve yönlendirmeye çalışıyoruz.” dedi.

ribat--(1).jpg

AFRİKA’DA SUDAN’I MERKEZ ŞEÇTİK

Yurt dışında insani yardımlara ilk olarak 2009 yılında Sudan ile başladıklarını söyleyen Ribat İnsani Yardım Derneği Başkanı Duman, “Sudan’ın akabinde Somali, Gazze, Afganistan, Filipinler ve Balkan çalışmaları derken bu günlere kadar geldik. Şu anda saydığımız bu ülkelerde sürekli yardım yaptığımız yerler var. Ramazan ve Kurban çalışmaları yaptığımız bölgeler de var. Afrika’da merkez olarak Sudan’ı seçtik. Bu seçimimizin ana nedeni de Afrika’nın ortasında Arapça konuşuyor olmaları oldu. Bir diğer nedeni de diğer Afrikalı Müslüman kardeşlerimizin de eğitimlerini bu ülkede almalarından kaynaklandı. Bu konuda Sudan’ı hem kendi renklerine takın olduğundan hem de Arapça eğitim noktasında iyi bir alt yapıya sahip olmasından dolayı merkez bir ülke konumunda bulunuyor. Afrika Üniversitesi zaten başlı başına bir hizmet. Bundan dolayı da Afrika’da bir merkez seçip hizmetleri buradan dünyaya gönderelim istedik. Oradan gelen çocukları yetiştirelim bizim gönül elçimiz olsun istedik. Bunda da muvaffak oldu. Orada hem öğrenci yurtlarımız var, hem yetimhanemiz var, hem aşevimiz var. Şuanda Sudan’da sadece mobil araçlarla günde yaklaşık 6 bin yetime yemek dağıtıyoruz. Bu sadece yetim öğrencilerle alakalı çalışmamız. Bunun dışında tüm Hartum’u tarayarak en zeki öğrencileri tespit ettik ve bünyemize kattık. Bu öğrencileri özel liselerde okutuyoruz. Afrika’nın en büyük eksikliklerinden bir tanesi de yetişmiş insan eksikliği. Burada bir dekan bizim sadece ülkelerimiz değil beyinlerimiz de sömürüldü dedi. Allah rızası için beynimizdeki bu kilidi kıracak projelerle gelin dedi. Buralarda sadece yetimlere yemek vermek yetmiyor.  Bu gençlere bir meslek kazandırma noktasında da çalışma başlattık.

ribat--(3).jpg

OSMANLIDAN SONRA ÇOK BÜYÜK ACILAR YAŞANDI

Osmanlının yıkılışının ardından İslam dünyası bir fetret dönemi yaşadığının altını çizen Duman, “Bu dönemde büyük kayıplar yaşandı. Toplumlar liderlerini elimlerini kaybetti. Bir başıboşluk meydana geldi. Bu manada günümüzde İslam aleminin hangi köşesine bakarsanız bakın savaş, dram ve gözyaşı var. Açılan bu okullarda yetişen bir çocuk belki Afrika’da, Avrupa’da, Asya’da bir çığır açıp ülkelerin kaderini değiştirebilecek insanlar haline gelecekler. Bu insanlara ve yetimlere yaklaşımımız bu şekildedir.  Afrika’da su büyük bir sıkıntı. Bu problemlere de el atmak zorundasınız. Bu manada şu ana kadar yaklaşık 100’e yakın farklı köy ve kasabada su kuyusu açtık. Yüzbinlerin su ihtiyacı bu şekilde karşılanmış oldu.  Sadece su değil eğitim noktasında da çalışmalarımız oldu. 3-4 bölgede külliyeler yaptık. Kuran uğultularının arı sesleri gibi sürekli geldiği çalışmalar var. Bu manada gücümüz yettiği kadar çalışmalar sürdürmeye çalışıyoruz.

ribat--(4).jpg

RİBAT DÜNYANIN HER YERİNDE

Gazze’de yeni yardım projelerimiz var. Ramazan’a girmeden yardımlarımız yapıldı. Ramazan ayı içinde de devam ediyor. Bayram öncesi de bayramlık çalışmamız olacak. Gazze’de 300 bin insan sokaklarda yaşıyor. Bu insanlara çadır ve baraka tedarik edildi.  Bunun haricinde güneş pilleri ile aydınlatma konusunda bir proje geliştirip insanlar karanlıkta kalmasın dedik. Basit gibi görünüyor ancak bu insanlar için hayati önem taşıyor. Filipinlerde binlerce insan kamplarda yaşamak zorundalar. Bu bölgede halen çatışmalar devam ediyor ve sıkıyönetim var. Ülkede bir tane İlahiyat Fakültesi var. Burada da kızlara yönelik bir yurt yok. Üniversitenin yurt konusunda bizden bir talebi oldu. Bu çocuklar hiç hoş olmayan yerde yatıp kalkıyorlar. Allah rızası için bu işe bir el atın dediler. Bu noktada üniversitenin yanında bir arsa temin edildi. Buraya bir kız yurdu inşa etme konusunda çalışmalarımızı başlattık. Bir şekilde bu yaralar sarılmaya devam edecek.  Aş evimizden günlük binlerce insan istifade ediyor. Gıda yardımı alan, sıcak yemek alan kırtasiye yardımı alanlar var. Bir insanın yaşamını devam ettirebilmesi için gerekli olan ne varsa öncelikli hale getirilerek yardımlar dağıtılıyor. Ülkemizde yarımlarımız zaten devam ediyor. Bunun yanında ümmet coğrafyasında mazlum kim varsa onlara da ulaşmaya çalışıyoruz.

ribat--(8).jpg

KONYA YARDIMLARDA ÖNCÜ ŞEHİR

Konya’nın hayır hasenat ve yardım konusunda örnek bir şehir olduğunu belirten Duman, “Konya’nın vakıf ve derneklere sahip çıkan bir yapısı var. Afganistan, Bosna Hersek, Filistin, Suriye’ye yardım noktasında Konya üç maymunu oynamayan, kendi kimliğine ve şahsiyetine yakışanı yapan öncü bir şehir konumunda bulunuyor. Yardım noktasında da ilk kıvılcımlardan da buradan çıkmıştır. Bu da Konya’nın bir bereketinden ve hayırseverlerin duyarlılığından kaynaklanıyor. Bu duyarlılığın benliklerimizden kaybolmaması gerekiyor.  Peygamber Efendimiz ne diyor; “Veren el, alan elden üstündür” diyor. Rabbimize de veren el olmamız hasebiyle şükretmemiz gerekiyor. Verdiğimiz insanı de kucaklayıp teşekkür etmemiz lazım. Çünkü arınmamıza ve temizlenmemize vesile oldu. Ben veriyorum, üstünüm zihniyeti kesinlikle yanlıştır. Vermek de bir ibadettir. Ramazan ayında yardım noktasında bir artış var. Ramazan her zaman olduğu gibi bereketiyle geliyor ancak bu diğer aylarda yardım olmadığı anlamına gelmiyor. Vakıflar, dernekler, yardım kuruluşları öncelikle gönüllü insanların, irfan sahibi insanların varlığı ile ayakta duruyor. Şimdiye kadar bir noktaya gelindiyse bunda halkımızın varlığı büyük rol oynadı. Hepsinden Allah razı olsun.” diye konuştu. 

İSMAİL KOÇ

Kaynak:YENİ HABER