Rida’dan yetimlere şefkat eli

RİDA Derneği Basın ve Medya görevlisi Hasan Hüseyin Güngör, “Yurt dışında Sudan, Somali ve Kenya’da merkezlerde değil direk kamp bölgelerinde çalışıyoruz” dedi
Rida’dan yetimlere şefkat eli

‘Allah'a en sevgili ev, içinde ikram gören yetim bulunan evdir’ ayetinden de yola çıkarak yetimlere ve yetim ailelere ulaşmaya çalıştıklarını belirten RİDA Derneği Basın ve Medya görevlisi Hasan Hüseyin Güngör, “Yurt dışında Sudan, Somali ve Kenya’da merkezlerde değil direk kamp bölgelerinde çalışıyoruz” dedi

10-1-3-023.jpg

Her yıl olduğu gibi bu yılda yetimlere ve muhtaçlara ulaştırmak üzere ‘Bu Ramazan Sofranda Kardeşine de Yer Ayır’ sloganı ile yola çıktıklarını belirten RİDA Derneği Basın ve Medya görevlisi Hasan Hüseyin Güngör, “ ‘Allaha en sevgili, içinde ikram gören yetim bulunan evdir’ ayetinden de yola çıkarak yetim ailelere ve yetimlere ulaşmaya çalışıyoruz. İftar verdiğimiz ülkeler; Sudan Darfur Kampları, Kenya Kakuma Kampı, Balkanlar,  Afganistan ve Gürcistan bu bölgelerde günlük iftar sofraları kuruyoruz. Ramazan gıda kolisi verdiğimiz ülkeler ise; Sudan Darfur Kampları, Kenya Kakuma Kampı, Somali Dadap Kampı, Afganistan, Türkiye, Gürcistan, Arnavutluk ve Suriye Bayırbucak Türkmenleri. Buralara da ramazan gıda kolilerimizi ulaştırıyoruz. Bir iftar bedeli 10 TL ve Ramazan kolisini de 100 TL olarak belirledik. Yine bu ramazanda da gönüllülerimizin ve hayırseverlerimizin zekatlarını ve sadakalarını kimsesizlerin yüzünü güldürsün diye birebir elden ulaştırmak için bu yılda gayret edeceğiz” dedi.      

10-1-4-014.jpg             

“İHTİYACIN OLDUĞU YERLER KAMP BÖLGELERİDİR”

RİDA Derneği’nin 3 kıtada 23 ülkede 7 gün 24 saat aktif çalışan Konya merkezli bir dernek olduğunu vurgulayan Güngör, “Bu ülkelerin hepsinde başta Afrika olmak üzere Ortadoğu’da, Balkanlar da ve Kafkaslarda yine Afganistan, Kırgızistan gibi Türkî cumhuriyetlerin olduğu ülkelerin hepsinde 7 gün 24 saat çalışıyor. Bu çalışmalarımızın genelinde Afrika kısmını ağırlıklı olarak gıda yardımı götürüyor. Ramazan ayında Sudan, Somali ve Kenya’da merkezlerde değil direk kamp bölgelerinde çalışıyoruz Çünkü bütün dernekler maalesef ağırlıklı olarak ülkelerin merkezlerinde ki şehirlerde veya şehirlere yakın köylerde dağıtım yapıyorlar. Ama ihtiyacın olduğu yerler kamp bölgeleridir. Bu kamp bölgeleri dünyanın yaşanılması en zor bölgeleridir. Hem Birleşmiş Milletler kayıtlarında var hem de gerçekten bizde görüyoruz. Mesela Sudan’da ki Darfur Kampı’nda yaklaşık olarak 2 buçuk milyon Müslüman çadır şartlarında yaşıyor. Sudan’da kendi külliyemiz var. Bu şekilde hem meslek edindirme hem kursumuz hem aşevimiz hem işte eğitim binalarımız hem de 80 tane öğrencimiz yatılı olarak kalıp burada eğitim görüyor. Yine biz bu bölgede kamp çeşidine göre kuran kursu, mescit gibi küçük okul tarzında yerler yapıp eğitim alanında hizmet veriyoruz. Bu Ramazan döneminde de bu kamp bölgelerinde özellikle yetim çocukların yetim ailelerin bulunduğu bölgelerde günlük iftarlar veriliyor ve bu ailelerin hepsine de gıda paketleri dağıtılıyor. Her bir kampta ayrı ayrı gıda paketleri dağıtılıyor. Yine Sudan’da ramazan bitiminde de bayramda da bu şekilde yetim çocuklara ve kuran kursu talebelerine bayramlıkları veriliyor” diye konuştu.

7-135.jpg

“O KAMPA GİREN İLK MÜSLÜMAN KURULUŞ BİZİZ”

Somali Dadap Kampı’nın çok sıkıntılı bir bölge olduğunun altını çizen Güngör, “Burada yaklaşık 750 bin Müslüman yaşıyor. Burada daha büyük bir sıkıntı var. Çünkü burada iç savaş var ve burada ki insanların hepsi değil iftar neredeyse sahurluk bir şey bile bulamıyor. Ama biz bu bölgelerin hepsinde yine bu şekilde günlük iftarlarımızı ve gıda paketlerimizi veriyoruz. Kenya’da ki Kakuma Kampı ise 1992’de kurulmuş ve Müslümanlardan gizlenmiş bir kamp.  Biz buraya gittiğimizde çalışma sırasında böyle bir kamp olduğunu söylediler. Burada çok az biz Müslüman olduğunu ve bunların misyonerlik çalışması neticesinde üzerlerinde çok büyük bir baskı olduğu söylendi. Bu kampa giren ilk Müslüman kuruluş biziz. RİDA Derneği olarak bu bölgede kendi mescit ve medreselerimizi yaptık.  
Orada ki aşevinden çıkan yemekle de bir çok kişinin yeniden Müslüman olmasını vesile kıldık” şeklinde konuştu.

afganistan-iftar-2.jpg

“YAKLAŞIK 600’E YAKIN KİŞİ MÜSLÜMAN OLDU”

Kenya’da ki Kakuma Kampı’nda ki insanların Afrika’nın belgesellerinde gördüğümüz yerli halkı olduğunu söyleyen Güngör, “Bu bölgedeki kendi halkı yerli halkı Turkana halkı deniyor. Oradaki insanlar Hz. İbrahim’e inanıyorlar ve din olarak onların tanrısına diye dua ediyorlar. Bu yüzden dolayı bu bölgede ki insanlar tek tanrı inancı sahip. Öyle olduğu için ilk Müslümanlara bunları anlattığımız için daha yakın geliyor ve İslam’ı seçiyorlar. Böyle olunca yaklaşık 600’e yakın kişide Müslüman oldu. Burada ki medreselerimize gelip yine bu kampta günlük iftar veriliyor. Burada açlık sınırında insanlar olduğu için ölüm sınırı var. RİDA Derneği olarak sadece kendimiz yardım yapmıyoruz.  RİDA derneği olarak diyoruz ki, diğer derneklere de çağrıda bulunduk. Deniz Feneri ve Hayat Vakfı dernekleri gibi birçok derneği biz kendimiz götürdük. Giderken diyoruz ki bakın bu kampları görün buralar gerçekten yardım edilmesi gereken yerler. Çünkü biz RİDA Derneği olarak çok büyük bir dernek değiliz, buralara yetmeyiz.  Ama sizlerde destek olun sizler de bu bölgede çalışma yapın diye söyledik” ifadelerini kullandı.

arnavutluk-gida.jpg

“AFGANİSTAN’DA 70 ÇOCUK YETİMİMİZ VAR”

Her yıl Suriye sınırına ve önceki yıllarda Suriye’nin direk içine yardım gönderdiklerini belirten Güngör, “Ama şuan öyle bir şey söz konusu değil.  Suriye’den özellikle Doğu kıtadan kaçıp gelen sınır bölgesine kurulmuş olan kamp bölgesine yine gıda paketleri ulaştırılıyor. Yani bu yıl içerisinde Filistin ve Gazze’de her yıl yapıyorduk ama bu yıl öyle bir çalışma henüz daha başlamış değil. Bizim orada 500 yetimimiz var o 500 yetimimiz ve ailesine aylık gıda paketleri gönderiyorduk. Şuan yurt dışında Arnavutluk, Kosova,  Kenya ve Somali’ye gitmiş ekiplerimiz var.  Afganistan’da bizim kendi binamız ve yetimhanemiz var. 70 çocuk yetimimiz var ve sürekli orada eğitim alıyorlar. Bu 70 çocuğun ailesine ve diğer yetimlere aylık gıda paketleri veriyorduk bu ramazan ayında yine gıdalarını ulaştıracağız. O bölgede yetim ailelerine de düzenli olarak her gün zaten iftar yemeği veriliyor.

2-20180523173255.jpg

“KONYA MERKEZDE YAKLAŞIK 80 AİLE VAR”

Balkanlarda ki yardımlara erken başladıklarını vurgulayan Güngör, sözlerine şu şekilde son verdi: “Ramazandan üç gün önce Arnavutluk’ta 150 aileye, Kosova’da da 100 aileye gıda paketlerini ulaştırdık. Yani bu bölgelerde zaten çok fazla gıda çalışması yapamazsınız. Çünkü Afrika, Kazakistan ve Afganistan gibi değil. Bu bölgelerin gıda şartları daha iyi. O yüzden dolayı biz zaten burada bir gönül alma ikincisi de bu insanlar zaten Türkiye’ye karşı sonsuz bir şükranları var onu da yerine getirmek için burada ki ailelere biz yetim ailelere ve çok fakir olan ailelere biz gıda paketlerini ulaştırdık. Bugün son çalışmayı yaptığımız yerde Gürcistan orada da yine gıda paketlerini ulaştırıyoruz. Türkiye’ de  de Konya merkezde yaklaşık 80 aile var. Aylık düzenli gıda paketlerini veriyoruz. Bu ailelerin hepsine de bayrama yakın bayramlık kıyafetlerini ve harçlıklarını inşallah ulaştıracağız. Bunlarda ayın 15’i yani ramazan başlamadan bir gün önce zaten biz 80 aileyi çağırdık ve gıdalarını ramazan başlamadan hemen önce hepsine ulaştırdık.” 

YİĞİT BERKAY ÇOPUR / YENİ HABER GAZETESİ

4-504.jpg

3-857.jpg

5-257.jpg

10-1-5-008.jpg