Rio'da en zayıf halka güvenlik

Brezilya'da düzenlenen 2016 Rio Olimpiyat Oyunları'nda güvenlik konusunda yaşanan yetersizlikler tedirginliğe neden oluyor.
Rio'da en zayıf halka güvenlik

Son olarak olimpiyat oyunlarının gerçekleştiği Deodoro Spor Salonu'nda basın mensuplarını taşıyan otobüse yapılan ve Türk olimpiyat gönüllüsü Kaan Korkmaz'ın da aralarında yer aldığı 3 kişinin ufak çapta yaralandığı saldırı, Brezilya'nın Rio de Janeiro kentinde devam eden organizasyondaki güvenliğin yetersizliği konusunu yeniden gündeme getirdi.

Olimpiyat yetkilileri, otobüsün camlarının kırılmasının nedeninin dışarıdan atılan taş olduğunu belirtse de uluslararası basında görgü tanıklarından yola çıkarak camların kurşunladığı yönünde çıkan haberlerin sayısının her geçen gün artması, kafaları karıştırıyor.

Yoğun güvenliğe rağmen hırsızlık olayları arttı 

Caddelerde binlerce ağır silahlı askerlerin 24 saat devriye gezmesine ve çevrede sürekli helikopter sesi duyulmasına rağmen özellikle müsabakaların gerçekleştiği alanlar ve yakınlarında, açılış gününden itibaren bulunan şüpheli paketler ve hırsızlık olaylarının artarak devam etmesi, endişeye yol açıyor.

Yaşanan durumlar, kentteki sporseverler kadar basın mensuplarını da etkiliyor. Organizasyonu takip etmek amacıyla oyunların basın merkezinde çalışan yerli ve uluslararası basından birçok gazeteci, bu olaylardan rahatsızlık duyduğunu ve kendilerini yeteri kadar güvende hissedemediğini vurguluyor.

Oyunların açılış töreninin üzerinden henüz bir hafta geçmesine rağmen oyunların güvenlik alanı içinde yer alan Olimpiyat Köyü'ndeki basın merkezi ve diğer kısımlarda hırsızlık vakaları yaşandı. 

Değerli eşyalar çalınıyor

Kameralı güvenlik sistemi bulunmayan basın merkezinde çalınan değerli eşyaların listesi, duvara asılı durumda. Listede, birçok değerli kamera, fotoğraf makinesi, objektif ve cüzdan gibi eşyalar bulunuyor.

Hükümet ve olimpiyat yetkilileri tarafından hedef gösterilmemek amacıyla adını açıklamayan deneyimli Brezilyalı gazeteciler, hırsızlık vakalarının yaygınlığının nedeni olarak ülke genelinde yaşanan ekonomik sıkıntı ve siyasi istikrarsızlığı gösteriyor.

Brezilya'da kentlerin işlek noktalarında bulunan favelalarda, maddi yönden ortalamaya göre daha düşük gelire sahip ve az eğitimli kesimlerin yaşadığını hatırlatan yerel gazeteciler, aralarından bazılarının olimpiyatköyünde düşük ücretlerle veya gönüllü olarak çalıştığını ve bu nedenle hırsızlık olaylarının basın merkezine kadar yayılmasının olağan karşılanması gerektiğini ifade ediyor.

Beltran: Korkutucu bir durum

Güvenlik sorunu hakkında AA muhabirine açıklamalarda bulunan basın mensuplarından Uluslararası Spor Yazarları Birliği (AIPS) editörlerinden Maria Pia Beltran, Rio Olimpiyatları'nda güvenliğin artırılması konusunda birçok çalışma yapılması gerektiğini savunuyor.

Pia Beltran, daha önce Rusya'nın Soçi kentinde düzenlenen 2014 Kış Olimpiyat Oyunları'nı da takip ettiğini belirterek, "Brezilya'daki güvenlik önlemleri Soçi'ye oranla daha az. Oyunların ilk günlerinde akreditasyon kartımı kaybettim. Buna rağmen kent içinden olimpiyat köyüne otobüse binerek gelebildim ve kimse kimlik bilgimi sormadı. Bu demek oluyor ki, herkes olimpiyat merkezine kontrol edilmeden alınabilir. Çok korkutucu bir durum." şeklinde konuştu.

Oyunların düzenlendiği alana taksi ve halk otobüsü gibi kent içindeki araçların alınmamasına rağmen güvenliğin sağlanması konusunda eksiklikler yaşanmasını kabul edilemez bulduğunu belirten Pia Beltran, "Gazetecilerin güvenliği, sporcular ve burada çalışan diğer görevliler gibi eksiksiz ve mükemmel sağlanmak zorunda. Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), bunu sağlamak amacıyla acil olarak önlemler almalı." değerlendirmesinde bulundu.

Rojas: Burada kimse mükemmel korunamaz

Miami Herold muhabir Jorge Rojas ise olimpiyatların ilk gününden itibaren güvenlik zaafı yaşandığını altını çizerek, "Çevrede bazı şeylerin kötüye doğru gittiğinin farkındayım. Güvende olduğumu hissetmek istiyorum." dedi.

Rio'da güvenliğin yüksek ve yetersiz olduğu bölgelerin iç içe bulunması nedeniyle zorlandığını vurgulayan ABD'li gazeteci, "Oyunların açılış günü Maracana Stadı'nda Brezilyalı bir olimpiyat yetkilisi saldırıya uğradı. Müsabakaların yapıldığı bazı noktalarda güvenlik yetersiz kalıyor. Burada kimse mükemmel korunamaz." diye görüş belirtti.

Rojas, güvenlik konusundaki yetersizliğin gözle görülür bir durum olduğunu vurgulayarak, "Ekonominin kötüye gitmesi nedeniyle vatandaşlar mutsuz. Brezilya'da çok fazla suç var. Sokaklarda, caddelerde, olimpiyat alanlarında, kısacası her yerde. Sanırım, IOC oyunları Brezilya'da bu mevsimde düzenleme kararını bi̇r kez daha gözden geçi̇rmek isti̇yordur." diye konuştu.

ABD'nin CBS televizyon kanalının muhabiri Steve Phillip Futterman ise olimpiyat merkezlerinde yaşanan hırsızlık olaylarına değinerek, "Değerli eşyalarımı meslektaşlarım olmadan asla basın merkezinde bırakmıyorum ve bunu kimseye de tavsiye etmem. Bu vakalara karşı burada bireysel önlem almayı zorunlu görüyorum. Hoş bir durum değil." şeklinde konuştu.