Rıza Hakan Tekin: Türkiye ve İran'ın birbirini kaybetme lüksü yok

Türkiye'nin Tahran Büyükelçisi Tekin, "Türkiye-İran ilişkilerinde ekonomi ile bölgesel konulardaki farklılıklarımızı ayrı kulvarlarda değerlendirmemiz gerekir. Bunlar birbirlerini olumsuz yönde etkilemiyor." dedi.
Rıza Hakan Tekin: Türkiye ve İran'ın birbirini kaybetme lüksü yok

Türkiye-İran arasında görüşme trafiğinin arttığı şu günlerde Rıza Hakan Tekin, iki ülke ilişkilerini AA muhabirine değerlendirdi.

Tekin, bölgede yaşanan sorunlara rağmen her iki ülkenin, özellikle ekonomik ilişkilerini geliştirme çabasında olduğunu dile getirdi.

İki ülkenin birbiri için çok önemli olduğunu belirten Tekin, "Birbirimizi kaybetme lüksümüz yok. Böyle bir şey iki ülkenin de menfaatine olmaz." ifadelerini kullandı.

Türkiye-İran ekonomik ilişkileri

Türkiye'nin İran'a ihracatının tekrar yükselişe geçtiğini belirten Tekin, "İki ülke ilişkilerinin çok sağlam bir zemine var. Bazı bölgesel konularda ciddi görüş ayrılıklarımız olsa da karşılıklı olarak ikili ilişkilerimize yansıtmamaya gayret ediyoruz. Bunda başarılı olduk. Çok zor bir dönemde bu başarıldıysa, ileriye daha ümitle bakabiliriz." şeklinde konuştu. 

Suriye sorunu

Türkiye ve İran'ın Suriye konusundaki görüş farklılıklarının devam ettiğini belirten Tekin, "En üst düzeyden yapılan açıklamalarda da görüleceği üzere taraflar konumlarını koruyor. Fakat bu, ortak nokta bulmak için çaba sarfetmeyeceğimiz anlamına gelmez. Biz İran'la Suriye konusundaki görüş farklılıklarımıza bu zaviyeden bakıyoruz. İran tarafı da bize o yönde sinyal veriyor." dedi.

Asgari müşterekleri olabildiğince çoğaltmaya çalıştıklarını dile getiren Tekin, Türkiye'nin Suriye halkının da talebi olan, akan kanın biran önce durması ve ülkenin istikrarı için toplumun tüm unsurlarıyla temsiliyetinin sağlandığı bir yönetimin tesis edilmesini istediğini söyledi. 

Türkiye-İran hattında diplomasi trafiği

Son günlerde görüşmelerin arttığını dile getiren Tekin, İran Dışişleri Bakanı Zarif'in bugünkü Ankara ziyaretinin yanısıra, İran Meclis Başkanı Ali Laricani'nin Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı İsmail Kahraman'ın davetlisi olarak 17-18 Ekim tarihlerinde Ankara'da düzenlenecek olan İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamenterler Asamblesi (İSİPAB) İcra Komitesi toplantısına katılacağını aynı zamanda iki meclis başkanının görüşmeler yapacağını kaydetti.