Ali Dikilitaş

Ali Dikilitaş

Rıza ile olmuyor!

Rıza ile olmuyor!

Süleyman Seba yönetimindeki Beşiktaş, 1987 yılında Türkiye liglerinde alışılmadık bir iş yapar ve İngiltere’den teknik direktör Gordon Milne’yi Beşiktaş’ın başına geçirir. 1987-1993 yılları arasında 6 yıl görev yapan Gordon Milne görevde kaldığı 6 yılda Beşiktaş’a 3 lig şampiyonluğu, 3 Türkiye Kupası ve 2 Cumhurbaşkanlığı kupası kazandırır. Beşiktaş Gordon’un İngiliz ekolüyle 6 sezon lige ambargo koyar. O kadronun en önemli oyuncularından biri de atom karınca lakabıyla sağ kanadı koridor gibi kullanan Rıza Çalımbay’dır.

Gordon Milne İngilizlerin geniş alan futbolunu başarıyla Beşiktaş takımında uygulamıştır. Teknik direktör olan Rıza Çalımbay, Gordon Milne’den öğrendiklerini yıllardır ligimizde uygulamaya çalışıyor. İngiliz liginde futbol  geniş alanda oynanır. 4 savunmacı ve kaleci kaleyi savunur kalan 5 futbolcu dikine kaleye gider. Santraforu kenar ortalarıyla beslerler…

Rıza Çalımbay’ın futbol kültürü ve bilgisi bu yönde. Rıza Çalımbay’ı takımın başına getiriyorsanız bunu peşinen bilip kabul etmeniz gerekir.

Konyaspor ise son yıllarda dar alan futbolu oynardı. Savunmada iyi kapanan Konyaspor, dar alanda kısa toplarla rakip ceza alanına giden bir takımdı. Konyaspor son 4 sezonda kanattan gelen ortalardan çok ceza alanının köşesinden getirdiği kısa toplarla gol bulmaya çalışan bir ekip oldu.

Maalesef Konyaspor’da Rıza Çalımbay’ın istediği sprinter oyuncu grubu fazla yok. O felsefeye uyan belki tek futbolcu beğenmediğimiz Fofana biraz da Traore var. Yatabare sisteme uygun bir oyuncu gibi gözüküyor olsa da çevresindeki oyuncularla bu mantalite eşliğinde uyum sağlayamıyor.

Rıza Çalımbay’a her fırsatta karşı olduğumu beyan ediyorum çünkü ben Konyaspor kadrosunu Rıza Çalımbay’dan daha iyi tanıyorum. Konyaspor’un ön liberoları dar alan oyuncuları, orta alan oyuncuları dar alan oyuncuları, topu alıp 40 metre sürüp forvete servis yapamazlar. Ömer Ali rakibi bozar, Ömer Ali topu alıp 30-40 metre sprint atmaz. Miloseviç çok iyi top saklar, çok iyi pas yapar ama o da topu alıp 30-40 metre sürmez. Skubic defansın arkasına çok iyi koşu yapar ama oda topu alıp götürüp sıfırdan orta yapmaz.

Rıza Çalımbay her fırsatta kadrom yetersiz diyor, en doğru söylemi bu. Rıza Çalımbay’ın futbol dünyası, futbol görüşü ile Konyaspor kadrosundaki oyuncular birbiriyle uyuşmuyor. Hocanın başarılı olabilmesi için onun futbol dünyasına uygun oyunculara ihtiyacı var.

Konyaspor kadrosu ve Rıza Çalımbay birlikte büyük başarılar yakalayamaz. Er ya da geç bir ayrılık olacak. Eylülde milli arada ayrılık olmadı, ekimdeki milli arada birliktelik devam etti. Bu birliktelik bitecek ama ne zaman ve nasıl biteceğini kestirmek zor.

Konya şehri ve Konyaspor taraftarı çok bilinçli ve takımından büyük başarılar bekliyor.

Türk edebiyat tarihinde beyit ve taşlama önemli bir yer tutar. Bugünlerde Konyaspor taraftarı beyit ve taşlamalarla Rıza Çalımbay’a tepki gösteriyor, Konyaspor istenen seviyede başarılı değil. Rıza Çalımbay’ı başarısız diye nitelendirmek son derece yanlış. Ben hocanın başarısız olacağını başından biliyordum, yönetimde güvendiğim isimlerin bunu kestirememiş olmalarını yadırgıyorum.

 Konyaspor devre arası ya Rıza hocanın sistemine uygun oyuncular transfer edecek ya da bu birliktelik sona erecek. Umudumuz Konyaspor’un beklediği şampiyonluğa en kısa sürede ulaşması…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ali Dikilitaş Arşivi
SON YAZILAR