Rıza Turizm’den dolara tepki

Rıza Turizm Seyahat Acentesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın döviz çağrısına kayıtsız kalmadı. Genel Müdür Mustafa Ulu, Hac ve Umre turlarında dolar yerine riyale geçtiklerini açıkladı.
Rıza Turizm’den dolara tepki

25 yıldır turizm sektöründe hizmet verdiklerini dile getiren Rıza Turizm Seyahat Acentesi Genel Müdürü Mustafa Ulu, “ 1993 yılında kurulan şirketimiz, yaklaşık 25 yıldır faaliyet gösteriyor. Hac ve Umre organizasyonlarıyla işe başlamamıza rağmen daha sonrasında yurt içi ve yurt dışı turları, otel rezervasyonları yapmaya başladık. 1994 ve 2001 yılında gerçekleşen krizleri herkes gibi bizler de yaşadık. Elhamdülillah ayakta kalmaya ve daha fazla yatırım yapmaya gayret ettik. Ülkemizin bulunduğu konum itibaren baktığımız zaman 17-25 Aralık operasyonları ve 15 Temmuz darbe girişiminin şuanda artçı sarsıntılarını yaşıyoruz. Normal şekliyle bizi ele geçiremeyenler dolarla bizleri kumpas altına almaya çalışıyorlar. Türkiye’de bir yılda dönen rakam olarak baktığımız zaman 700 bin kişi umreye gidiyor. Yaklaşık 80 bin civarında da hacca giden vatandaşımız var. 700 bin kişinin ortalamasına baktığımız zaman 1 milyar dolar civarında bir gelir, bir para sirkülasyonunun olduğunu görüyoruz. 450-500 milyon civarında da riyal sirkülasyonu var. Cumhurbaşkanımızın başlattığı kampanyaya bizler de Rıza Turizm olarak destek vermek istedik. Bundan sonraki programlarımızda tamamen Suudi Arabistan riyaline geçiyoruz. Otel, transfer, yemek vs. ödemelerimiz riyal olduğu için bu para birimine geçiyoruz. Bu bağlamda yapmak istediğimiz dolara karşı olan bağımlılığı ortadan kaldırmaktır” şeklinde konuştu.

kabe-fotograf.jpg

“HÜKÜMETİMİZİN SONUNA KADAR YANINDAYIZ”

Tüm acenta şirketlerini Hac ve Umre organizasyonlarında riyale geçmeye davet eden Mustafa Ulu, “Bizler bu geminin içerisindeyiz. Sonuna kadar devletimizin, hükümetimizin ve cumhurbaşkanımızın yanında olduğumuzu göstermek istiyoruz. Bu örnek Türkiye’ye yayılsın istiyoruz. Belki bizim 2500-3000 kişi kapasitemiz var. Ama Türkiye genelinde 700 bin kişilik durumumuz var. Konya’daki ve Türkiye’deki acentacı arkadaşları da aynı şekilde riyale dönmeye davet ediyoruz. Yaklaşık 1 milyar dolar civarında olan bu sirkülasyonun riyal endeksli olmasını istiyoruz. Çünkü misafirlerimiz genellikle programı yaparken para biriktirmeye başlıyorlar. Paraları riyal bandında biriktirirlerse o zaman Türkiye’nin dolara karşı bağımlılığını kırmış oluruz. Çalıştığımız bankaların tamamında riyal hesaplarımız da mevcut. Direkt oradan da yatırabilirler, gelip de verebilirler. Seçim öncesi hareketlenen dolar, 10 Ağustos’ta zirvelere ulaştı. Fakat 2001 krizindeki gibi olmadı. Yaklaşık 16 yıllık istikrarın ülkeyi güvene aldığını görüyoruz. Türkiye’nin bu seneki hedefleri arasında 40 milyon turist var. Yaklaşık 32 milyar dolar civarında da bir gelir elde edileceği düşünülüyor. Bu gelir ciddi manada gayrisafi milli hasılaya destek veriyor. Bu harcamaların içeride TL cinsinden olması ve dışarıdan gelen yabancı parayla beraber 6 milyar dolar civarında masrafın olduğunu düşünürsek içeride 26 milyar dolar civarında bir paranın ekonomimize katkı sağlayacağını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

“TURİZMDE HEDEFLERİMİZ YÜKSELECEK”

Yeni kabinede Kültür ve Turizm Bakanı olarak Mehmet Nuri Ersoy'un seçilmesinden dolayı mutlu olduklarını belirten Ulu, “Kültür bakanımız ETS Turizm’in sahibinin olması bizim için bir artıdır. 30 yıldır ilk defa turizmden anlayan bir bakanımız oldu. Bu da hedeflerin daha da yükseltilmesi gerektiğini gösteriyor. Baktığımız zaman yeni çalışmaların Uzakdoğu üzerinde olduğunu görüyoruz. Şuanda 2019 yılı için Çin’den 2 milyon turist hedefleniyor. Rusya ikinci çeyrekle beraber 6 milyon hedefini aşmak üzere. Bu da dışarıdan gelecek kaynakların daha da artacağını gösteriyor. Yabancı Müslüman firmalarla konuştuğumuz zaman şunu gördük. Osmanlı’nın nasıl büyüdüğünü, nasıl geliştiğini görmek istediklerini söylüyorlar. İspanya’daki Müslüman bir acenta da ‘Türkiye’yi evliyalar olarak tanımak istiyoruz’ diyor. Şuanda iç turizmin daha çok canlandığını görüyoruz. Kapadokya’daki arkadaşlar yerlerinin olmadığını, ciddi manada yabancı turistin geldiğini söylüyorlar. Baktığımız zaman Malezya, Çin ve Japonya’dan gelen insanların ağırlıkta olduğunu görüyoruz. Bunlar da para harcayabilen turistler manasına geliyor. Hem yurtiçi hem de yurt dışı pazarda bizler tamamen karşı tarafın para birimiyle hareket edeceğimizi belirttik. Bu boş olan dolar balonunu hep beraber patlatacağımızı gösteriyor. Bu gemiye en çok desteği bizlerin vermesi gerekiyor” diye konuştu.

HÜSEYİN KOYUNCUOĞLU / YENİ HABER GAZETESİ